Paardrijden, kinderen en hun veiligheid

Paardrijden, Caps zijn nog veiliger

paardrijdenDat paardrijden een sport is waar heel wat gevaar bij komt kijken hoeft vast niemand je te vertellen. Jammer genoeg raken jaarlijks nog heel wat ruiters gewond bij het oefenen van hun lievelingssport. Het spreekt dan ook voor zich dat de veiligheidsmaatregelen om de ruiter te beschermen tegen lichamelijk letsel ook nog steeds in ontwikkeling zijn. En gelukkig maar. Je hebt ten slotte toch te maken met dieren van gemakkelijk een halve ton die een eigen wil hebben. Van een paard gesmeten worden gebeurt dan ook sneller dan je zou denken. Daarom is een cap misschien wel het belangrijkste onderdeel van een ruiteruitrusting.

Blessures tijdens het paardrijden

Als ruiter bevind je je tijdens het rijden toch op een behoorlijke hoogte. Van het paard af vallen kan dan ook wel eens leiden tot slecht neerkomen met letsel als gevolg. Het gevaarlijkste aspect daarbij is wanneer je op het hoofd valt. Het hoofd is jammer genoeg nog steeds een relatief zwak deel van het menselijk lichaam. Een harde, onbeschermde klap op je hoofd kan je dan ook voor de rest van je leven heel wat problemen bezorgen. Nu moeten we natuurlijk niet overdrijven met het gevaar van paardrijden, je blijft vaak genoeg ook gewoon op je paard zitten, maar veiligheid hoort toch altijd eerst te komen!

Caps

Een cap is eigenlijk niets meer dan een helm. Een helm die het hoofd beschermt bij een valpartij. Een aantal decennia terug stelde zo’n cap eigenlijk niets voor. Een kleine beschermlaag die de schok wat verminderen zou, maar zeker geen attribuut dat echte veiligheid garandeerde. Daar is de laatste jaren gelukkig heel wat verandering in gekomen. De caps zijn technischer en steviger dan toen en bovendien onderworpen aan een veiligheidsnorm. Zo ben je als ruiter altijd verzekerd van de best mogelijke bescherming voor je hoofd bij een ernstige val. Vroeger werd er ook nogal eens geklaagd door ruiters dat een cap een lelijk ding is. Ook dat is ondertussen, zoals je kan zien in het assortiment caps bij PassievoorhetPaard verleden tijd en daarnaast heeft ook Minihorseshop een goede collectie rijhelmen. De hedendaagse cap is stijlvoller en veiliger dan ooit! En laten we niet vergeten: het dragen van een cap kan je leven redden.

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *