Gezond eten voor je gezin? Dit zijn handige tips

Gezond eten voor je gezin
Foto door Jill Wellington via Pexels

Gezond eten voor je gezin? Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Wil jij met het hele gezin meer op de gezonde koers gaan? Dan is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. En je hoeft ook niet alles tegelijk te veranderen. Doe het stap voor stap, want te grote veranderingen zijn moeilijk vol te houden. Begin bijvoorbeeld met een gezonder ontbijt. Of betere tussendoortjes. En breid dat langzaam uit. Welke dingen kun je veranderen? Maak een plan aan de hand van deze tips!

1. Vers koken in plaats van verpakt

Het beste wat je kunt doen om een gezonde start te maken is elke dag vers koken. Gezond eten voor je gezin maken is ook leuk. Je kunt ook vers koken makkelijk maken, door eenvoudige recepten te zoeken, die iedereen lekker vindt. Vers koken betekent dat je groenten vers koopt en bereidt. En zelf een maaltijd in elkaar draait, zonder al te veel potten en blikken te gebruiken. Het kost meer tijd dan een pizza in de over gooien, maar het geeft ook ontzettend veel voldoening. Maak er een feestje van met je hele gezin en verdeel de taken. Zoals groenten snijden, dressing maken, roeren in de pan en tafel dekken.

2. Gezond eten voor je gezin? Gezonde snacks!

Gezond eten voor je gezin is het makkelijkst als iedereen meedoet. Misschien is de makkelijkste stap nog wel om te beginnen met gezonde tussendoortjes. Misschien hebben jullie wel een lade voor snacks waar chips, snoep en koek de hoofdrol spelen? Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een gezonde leefstijl. Vervang de ongezonde snacks daarom voor gezonde snacks. Bij gezonde snacks kun je denken aan stukken fruit, maar ook aan snackgroenten, yoghurt, ongezouten noten of rijstwafels. Het je twee momenten voor een tussendoortje? Vervang er dan eerst één door een gezonde variant. En zoek uit wat iedereen lekker vindt. En zorg dat je dat altijd op voorraad hebt.

3. Zet het fruit voor het grijpen

Fruit eten met je gezin
Foto door Ir Solyanaya via Pexels

Zet het fruit in het zicht en vul het regelmatig aan met de favoriete soorten van je gezin. Zoals je waarschijnlijk wel weet zit fruit vol goede voedingsstoffen, vezels en vitamines. Het is dus belangrijk daar genoeg van te eten. Ga op zoek voor elk gezinslid naar de vrucht waar hij of zij het meeste van houdt. En zorg dat dit voor het grijpen ligt. Zo zien jullie het telkens als jullie er voorbijlopen en dit vergroot de kans dat er meer fruit wordt gegeten. Promoot het fruit ook. Gaat je zoon naar training? Vraag of hij een banaantje meeneemt. Vertel hem dat hij dan beter presteert. Heeft je dochter pijn in haar buik, adviseer dan een appeltje. Wordt vrienden met fruit en leer dat je kinderen ook. Het is een aanrader om een fruitmand in huis te zetten met daarop verschillende soorten fruit. Geef ook zelf het goede voorbeeld. Eet een kiwi als je verkouden bent of je je weerstand wilt versterken. Haal watermeloen voor een zomerse dag. En maak er een traktatie van.

4. Zorg voor variatie

Variatie is belangrijk om een gezonde leefstijl vol te houden. Het is daarom goed om bij het koken en kopen van voeding te letten op genoeg variatie. Als je vaak hetzelfde gerecht klaarmaakt of dezelfde dingen koopt, is de kans groot dat het sneller gaat vervelen. En dit kan er weer voor zorgen dat jullie een gezonde leefstijl moeilijker volhouden. Dan ligt de hang naar ongezonde snacks makkelijk weer op de loer. Probeer dus regelmatig nieuwe gezonde gerechten uit, zodat het niet saai wordt en de gezonde leefstijl makkelijker vol te houden is.5. Laat je kinderen meehelpen

Voor kinderen kan het ook lastig zijn om een gezonde leefstijl goed vol te houden. Om hen motivatie te geven, is het daarom goed om je kinderen mee te laten helpen. Je kunt hierbij denken aan het meehelpen met boodschappen doen, maar ook bijvoorbeeld met koken. Bij het boodschappen doen kun je jouw kinderen bijvoorbeeld laten kiezen welke groenten en fruit ze thuis willen hebben. Zo hebben zij niet het gevoel dat ze vergeten worden en doen ze een bijdrage in de gezonde leefstijl. Ook het helpen bij de bereiding kan een mogelijkheid zijn om je kinderen te stimuleren en erbij te betrekken.

Gezond eten voor je gezin is zeker mogelijk, al zal het lang niet altijd even makkelijk zijn. Deze tips kunnen jou en je gezin er wellicht bij helpen om de gezonde leefstijl beter vol te houden. Hoe langer jullie hiermee bezig zijn, hoe makkelijker het jullie waarschijnlijk af zal gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.