Fietsen met kinderen

Fietsen met kinderenEen fietstocht met de (klein)kinderen kan erg leuk, ontspannen en gezellig zijn. Samen met de kinderen kun je even de dagelijkse perikelen vergeten en genieten van de omgeving. Kortom, echt even tijd met het gezin doorbrengen. Wel is het belangrijk een paar tips in acht te nemen voor dat je gaat fietsen met kinderen.

Licht ze in over de plannen

Vertel de kinderen over de plannen van de fietstocht, en betrek ze bij het plannen. Betrek ze bij allerlei beslissingen die gemaakt moeten worden, zo zorg je ervoor dat iedereen straks gemotiveerd aan de rit begint. Je hebt de medewerking en inzet van de kinderen namelijk hard nodig. Vertel de kinderen ook tevoren of ze zelf mogen gaan fietsen, of toch nog in het zitje moeten. Wanneer je een elektrisch aangedreven model hebt en een verre tocht gaat maken, is het fietsen met het kind in een kinderzitje een fluitje van een cent. Door de elektrische motor kun je namelijk sneller een langere afstand fietsen, denk dus niet dat je de rit in moet korten als je een kind voor- af achterop de fiets neemt.

Kies een leuke bestemming

Als je de bestemming van de fietstocht gaat bepalen, kies dan voor een bestemming die zowel leuk is voor de kinderen als voor jou en je partner. Vooral kleine kinderen moeten bij tussenstops of de eindbestemming energie kwijt kunnen, dus de mogelijkheid hebben om te rennen en te spelen. Voor volwassenen is het fijn als bij een stop even wat gegeten of gedronken kan worden.

Fietsen met kinderen: samen voorbereiden

Vraag je kinderen te helpen bij de voorbereiding. Laat ze kleine taken doen zoals het smeren van het brood en het vullen van de bidons. Kinderen vinden het leuk als ze kunnen meehelpen en betrokken worden bij wat gaat gebeuren. Zo creëer je teamspirit en het verhoogt het saamhorigheidsgevoel.

Houd tussenstops

Kinderen hebben sneller honger en dorst van volwassenen, houd hier rekening mee en stop dus op tijd om wat te eten en te drinken. Kies een bestemming uit waar je gemakkelijk met kinderen uit eten kunt gaan, je picknickkleed uit kunt spreiden of eenvoudig aan eten en drinken kunt komen. Zorg er bij vertrek voor dat je genoeg brood smeert, drinken inpakt en eventueel een traktatie verzorgt. Onderweg zijn snacks zoals yoghurt, appels en komkommer een goede bron van energie en vocht.


LEES OOK: Veilig fietsen voor je kind


Heb geduld met kinderen

Stel je er van te voren op in dat je met kinderen langer over een afstand doet dan wanneer je alleen fietst. Met kinderen kost het een hoop meer tijd en energie om van a naar b te komen. Ze zijn sneller verveeld en vermoeid, en willen vaker stoppen. Probeer te voorkomen dat u ongeduldig of geïrriteerd raakt, want dit verergerd de situatie alleen maar. Probeer het plezierig en gezellig te houden door de kinderen voldoende rust te bieden en hen te blijven motiveren voor het fietsen. Je kunt bijvoorbeeld onderweg een spelletje doen of liedjes zingen.

Een reactie

  1. Leuk bericht! Ik heb een tijdje terug een moederfiets gekocht bij een andere online fietsenwinkel (kinderzitjes helaas ergens anders moeten bestellen). Enorm handig allemaal zo’n fiets, maar met het wegzetten van de fiets heb ik nog altijd problemen, de fiets blijft gewoon niet lekker staan als mijn kinderen erop zitten. De kinderen van de fiets af krijgen is daarom altijd een probleem. Heeft iemand hier al wat op gevonden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.