Pas op de plaats door Corona pandemie

Pas op de plaats door CoronaHet is 24 maart 2020. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Gisteren werd bekend dat in de openbare ruimte mensen niet met meer dan 3 mensen samen mogen scholen. Vandaag hoorden eindexamen kandidaten dat het centraal eindexamen definitief niet doorgaat. Werknemers nemen op verzoek van veel bedrijven hun vakantiedagen op. Het is nog geen officiële ‘lockdown’ zoals in veel andere landen geldt. Maar we moeten pas op de plaats maken door Corona alias COVID-19.

Financiele consequenties

Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid over de financiële consequentie voor de meeste mensen. Komt er na deze pandemie een nieuwe financiële crisis over de wereld? Dat hangt ervan af hoe lang dit gaat duren. En hoe de consument zich gaat gedragen. Misschien ga je niet direct geld lenen zonder BKR in deze situatie. Tenzij je nog wat tegoed hebt van iemand. Want als je het nu krap hebt, kun je beter andere oplossingen zoeken. Heb je wel voldoende geld? Zorg dan dat je het uit blijft geven. Daarmee stimuleer je de economie. Bedrijven die het moeilijk hebben, kunnen op steun van de overheid rekenen. Daar hoeven we ons de komende maanden geen zorgen over te maken. De langere termijn moeten we afwachten, maar voor nu zijn we oké.

Thuis met de kinderen

In veel huishoudens is het een lastige tijd. Kinderen zijn onrustig. Scholen moeten de omslag naar online onderwijs nog onder de knie krijgen. Veel mensen zijn bang dat hun ouders ziek worden. Die onzekerheid heeft zijn weerslag op de sfeer in huis. Want hoe kunnen kinderen kalm blijven als hun ouders zich onrustig voelen. Het is hard werken om de balans te hervinden in deze onzekere tijd. Structuur en duidelijke afspraken kunnen je helpen!

———————————————————–
LEES OOK: Tips voor thuiswerken met kinderen
EN Yoga voor moeders die balans willen vinden
———————————————————–

Pas op de plaats door Corona

We voelen het allemaal. Die pas op de plaats door Corona. Er is veel meer aan de hand dan alleen de ruim tweehonderd dodelijke slachtoffers door dit virus. Er zijn gezinnen, die de emotionele druk van de angst niet aankunnen. Of juist de druk van het verplicht samen tussen vier muren te moeten zijn. Er zijn ouderen die zich eenzaam voelen. Er zijn ondernemers die vrezen voor hun bedrijf. Het is een grote les in ‘loslaten’ voor veel mensen.

Positief geluid

Is er ook een positief geluid? Nauwelijks. Ook al hoor je wel dat de lucht schoner is dan in de afgelopen dertig jaar. En het open water staat er veel beter voor dan een paar weken geleden. De natuur vaart er wel bij. Wat zou het mooi zijn als we zouden wennen aan een klein stapje terug. Consuminderen. En de waarde van het ‘samenzijn’ opnieuw kunnen omarmen. En vooral de natuur met meer respect benaderen. Want uiteindelijk is het virus in mensen terecht gekomen op een markt waar wilde dieren verhandeld werden. En wilde dieren horen in de natuur. In die zin is het ook een belangrijke boodschap voor de mensheid. We kunnen niet alles controleren. We mogen respect hebben en loslaten wat niet gemanipuleerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.