Help! Ik ben perfect!

Help ik ben perfect
foto: Elizaveta Dushechkina via Pexels

Perfectionisme verlamt. Dat weet iedereen, maar toch zijn er veel mensen die nooit aan hun eigen verwachtingen voldoen. Dit artikel geeft je inzicht in waarom je perfect probeert te zijn, hoe dit leidt tot faalangst en wat je kunt doen om beide los te laten. Want ‘ik ben perfect’ dat mogen meer vrouwen zeggen. Zonder dat zij daar veel voor hoeven doen of laten. Gewoon door te zijn wie ze zijn. Dat is al perfect genoeg.

Gezond en ongezond perfectionisme

Perfectionisme is tot op zekere hoogte prima. De behoefte om het beste uit jezelf te halen en het beste resultaat te creëren, geeft plezier en zorgt ervoor dat je trots kunt zijn op jezelf. Iets zo goed mogelijk willen doen motiveert en inspireert.
Het wordt pas een probleem als je altijd streeft naar perfectie. Dan ben je nooit tevreden. Je verwacht altijd 100% inzet van jezelf. En je kunt zo bang worden om het niet goed te doen, dat je nergens aan begint. Dit artikel gaat hierover: ongezond perfectionisme. Je bent dan nooit tevreden met jezelf.

Waarom we perfect willen zijn

Ongezond perfectionisme ontstaat uit het gevoel niet goed genoeg te zijn. Als we niet het perfecte resultaat creëren, dan betekent het dat we niet goed genoeg ons best hebben gedaan en we anderen -en onszelf- teleurstellen.
Dit komt meestal voort uit conclusies die je in het verleden hebt getrokken. Het kan zijn dat je kritische ouders of vrienden had die je het gevoel gaven niet goed genoeg te zijn. Je wilde aan hun verwachting voldoen om geaccepteerd te worden. Ook al spreek je deze mensen misschien niet meer, de verwachting die je van jezelf hebt, is er nog steeds. Hoewel niemand meer kritiek op je heeft, je bent nog steeds kritisch naar jezelf toe.

Ongezond perfectionisme leidt tot faalangst

Perfectie bestaat niet. Het kan altijd beter en niets is dus perfect. Het is nooit af. Dus waarom zou je actie nemen als het toch niet perfect kan zijn? Dan is het toch beter om het uit te stellen? Als je geen actie onderneemt, kan niemand je aanspreken op het resultaat. Faalangst leidt tot uitstellen en hoe meer je uitstelt, hoe moeilijker het wordt actie te ondernemen. Dit is een vicieuze cirkel die uiteindelijk leidt tot stilstand.

Hoe zou het voelen om je interne criticus te ontslaan?

Hoe zou het voelen om niet meer continue tegen je eigen (verzonnen) beperkingen aan te lopen? Niet meer te denken dat je het niet kan of niet goed genoeg bent? Niet meer te denken dat anderen het beter doen of dat je hopeloos mislukt als je actie onderneemt? Heerlijk toch? Lekker vrij van dwangmatige gedachten, die voorkomen dat je geniet en blij bent met het resultaat dat je creëert. Kortom, genieten van het proces zonder je druk te maken over het resultaat. Trots zijn op jezelf en op wat je hebt bereikt!

Hoe je perfectionisme omzet in ontspannen creëren

Perfectionisme loslaten is een proces van bewustwording. Onderstaande inzichten helpen je te realiseren dat je niet altijd perfect hoeft te zijn. Of eigenlijk altijd perfect bent, precies zoals je bent.

1. Zoals je bent, ben je prima

Je bent niet de slimste, noch de domste. Niet de beste, noch de slechtste. Zoals de meesten van ons zit je ergens tussen Einstein en Alzheimer. Er is niemand die perfect is. Niemand! Met al je fouten ben je nog altijd prima. Of zelfs perfect, precies zoals je bent.

2. Je hebt veel meer bereikt dan je beseft

Als je je meer concentreert op wat je goed doet en minder op wat nog beter kan, neemt je gevoel om perfect te willen zijn af. Het is een kwestie van focus. Stop jezelf te vergelijken met een ideaalbeeld en begin met waarderen wie je werkelijk bent. Dat betekent niet dat je geen doelen kunt stellen. Maar je geniet dan vooral van de weg er naartoe. Vanuit een tevreden gevoel.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het gras lijkt altijd groener aan de overzijde, maar dat is het zelden. Jezelf continue vergelijken met anderen is de snelste manier om ontevreden te worden over je eigen leven. Stop daar vandaag nog mee!

4. Elk resultaat is een goed resultaat

Van elk resultaat leer je, waardoor je kunt groeien. En als je genoeg groeit, komt je vanzelf waar je wilt zijn. Als je wacht op het perfecte moment, op het perfecte resultaat, kun je heel lang wachten. Je hebt je rijbewijs toch ook niet na één les gehaald? Of, hoe heb je leren fietsen? Dat ging ook niet in één dag.

5. Zonder mislukking is er geen succes

Dat is een universele wet. Mensen die succesvol zijn, hebben ook vaak teleurstellende resultaten geboekt. Ze zijn weer opgestaan en verder gegaan. Je mislukt alleen als je opgeeft of als je nooit iets probeert. Gaat iets niet zoals je wilt? Neem pauze, slaap een nacht goed en doe een nieuwe poging. Je kunt elke dag opnieuw beginnen.

6. Een inzet van meer dan 100% bestaat niet

Elke machine die op altijd continu op 100% loopt, gaat vroeg of laat stuk. Elk mens dat altijd 100% geeft, stort vroeg of laat in. Het is beter te streven naar 80% en het langer vol te houden. Het is ook makkelijker. Neem dus voldoende pauze. Laad op. En haal adem. Dan kom je verder!

7. Waarom wil je perfect zijn?

Waarom wil je perfect zijn? Om je goed te voelen toch? Maar waarom voelt perfectionisme dan zo vaak verlammend? Wat heeft het voor zin je goed te voelen als de weg ernaar toe – met perfectionisme – niet goed voelt? Je zult je nooit goed voelen als je altijd perfect probeert te zijn. Nooit! Dus houd jezelf niet telkens een worst voor, die je nooit te pakken krijgt. Het is zinloos. En ga eens na hoe perfect het voelt om moeiteloos in het leven te staan. Door meer rust te nemen en tevreden te zijn met wat er al wél is.

8. Niemand verwacht dat je perfect bent

Niemand verwacht dat je perfect bent. En de mensen die dat toch van je vragen doen dat, omdat ze dat ook van zichzelf verwachten. Dat is toch niet jouw probleem? Jij accepteert het toch ook als anderen fouten maken? Waarom accepteer je dat dan niet bij jezelf?

9. Geef jezelf veel complimenten

Sta eens stil bij je successen. Heb je een taak volbracht? Feliciteer jezelf. Heb je iets niet perfect gedaan? Feliciteer ook dan jezelf, je hebt in ieder geval iets gedaan! En proberen is het halve werk. Geef jezelf complimenten voor de inspanning. En je goede bedoeling. En ga daarna pas verder. Met een goed gevoel over jezelf.

10. Stop met vechten tegen de realiteit

De realiteit is dat niemand perfect is. Als je vecht tegen deze realiteit, verlies je altijd. Het is niet natuurlijk te wensen dat de realiteit anders is dan dat deze is. Perfectionisme is wensen dat de realiteit een illusie is. Hoe slim is dat? Werk liever aan tevreden zijn met de werkelijkheid. Maak elke dag een lijstje van drie dingen waar je tevreden en dankbaar voor bent. Dan kom je veel makkelijker naar een andere werkelijkheid. Doordat je focus legt op alles wat al goed is. En waar je aandacht aan geeft, dat groeit.

De perfecte schoonheid van imperfectie

Perfectie is saai. In imperfectie zit schoonheid. Hoe beroemd zou de toren van Pisa zijn als deze rechtop stond? Wie is interessanter, Oprah Winfrey of een supermodel met een perfect gezicht? Uit imperfectie kan ook succes voortkomen. Het beroemde gele post-it blokje is het resultaat van lijm die niet goed plakte. Jouw karakter en unieke eigenschappen zijn ontstaan door vallen en opstaan. Je hoeft niet perfect te zijn. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn! Dat is al perfect genoeg.

Als je tevreden kunt zijn met jezelf, dan groeit je zelfvertrouwen. En mensen met zelfvertrouwen zijn succesvoller met alles wat zij doen. Laat dus je perfectionisme los. Je kunt dan veel meer bereiken.

16 reacties

  1. Mooi artikel, mooi verwoord. Ik ben totaal geen perfectionist maar lijkt me niet eenvoudig als ik dat zo lees…

  2. Wat een fijn artikel om te lezen, vooral de 10 tips die je geeft! Ik heb hier vroeger veel moeite mee gehad.

  3. mooi uitgebreid artikel. Ik weet dat het klopt wat je zegt….maar o o o die weerbarstige praktijk he…Dat blijft knokken. Wat mij helpt is dat ie ouder wordt, nu denk ik vaker± ja hooor, het zal wel in plaats van nee, ik doe hetalweeer niet goed

  4. Wat een goed artikel. Is wel een dingetje inderdaad om alles perfect te willen doen 😉

  5. Inderdaad sluit me aan bij Rachel. je moet van jezelf houden. Een happy person brengt meer over en heeft meer uitstraling. Ik heb op dit moment de instelling ik ben wie ik ben. Vind je me leuk dat is dat fijn , maar ik ga me niet meer aanpassen omdat iemand me anders niet aardig vind

  6. Ik ben niet perfect en heb daar nooit naar gestreefd. Ik ben blij en tevreden met hoe ik ben

  7. Inderdaad. Soms is 70% ook al goed. Ik heb mijn perfectionisme ook laten varen na een zware burn-out. Al was dat makkelijker gezegd dan gedaan.

  8. je moet van jezelf houden, doe je dat niet, is het einde zoek. je kan dan niks overbrengen en uitstralen zei ooit een therapeut eens tegen mij. dingen nemen zoals ze zijn en het niet mooier maken dan dat het is

    • Ja, precies! Alleen we ‘moeten’ niks. Iedereen doet het op zijn eigen moment. Anders werkt het niet. Van jezelf houden kan al helemaal niet op commando. Maar dingen nemen zoals ze zijn en daar leren tevreden mee te zijn is wel een belangrijke stap naar zelfliefde! Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.