Column: Ruimte voor jezelf

Ruimte voor jezelf

Je bent druk met van alles

Je doet veel en je zet je in voor anderen. Maar waar ben jij? Als je niet voor jezelf zorgt, dan kun je ook niet voor anderen zorgen. Dat weet je best. Maar in de praktijk lukt het niet altijd om ruimte voor jezelf te maken. Hoe zorg je dat je energie houdt voor alles wat je wilt doen? Drie tips.

Wat gaat er vóór die ruimte voor jezelf?

Je hebt veel te doen en vaak zijn dat dingen waar je zelf voor hebt gekozen. De zorg voor je kinderen, een studie, je werk. Allemaal dingen die belangrijk zijn. Andere dingen zijn zo belangrijk dat je ze niet zomaar kunt negeren: de zorg voor je zieke (schoon)ouder, een reorganisatie op je werk, je kind met problemen. Al met al heb je er je handen vol aan. Meestal is dat geen probleem, maar er zijn van die momenten dat je er even helemaal doorheen zit. Je hebt jezelf uit het oog verloren.

Zorg eerst voor jezelf en dan voor anderen

Je bent even vergeten dat je energie nodig hebt om energie te kunnen geven.  Wat je niet wilt is dat je helemaal instort. Niet voor jezelf en al helemaal niet voor anderen, want dan kun je helemaal niets meer. Het is dus belangrijk om je eigen energieniveau in de gaten te houden en te zorgen dat je dat op tijd weer aanvult. Alleen zo kun je anderen blijven steunen en ook nog tijd hebben voor allerlei andere activiteiten.

LEES OOK: Zelfzorg voor moeders, dat is goed voor iedereen
EN Meer energie voor moeders: eenvoudige tips

Drie tips die je helpen om ook tijd te maken voor jezelf:

1. Maak van zelfzorg een gewoonte

Ook in drukke tijden wil je tijd voor jezelf houden. Dat kan alleen als je er een gewoonte van maakt. Een gewoonte betekent dat je steeds hetzelfde doet op hetzelfde moment. Ga dus dagelijks wandelen, met of zonder hond. Ga 10 minuten mediteren. Lees een half uur in een boek, ga handwerken of wat het dan ook is waar je energie van krijgt. Reserveer elke dag een kort moment om je energie aan te vullen.

2. Doe aan extreme zelfverwennerij

Elke dag wat energie aanvullen is op de langere termijn nog niet voldoende. Om je echt goed te voelen heb je af en toe wat extra’s nodig. Bouw daarom momenten in voor extreme zelfverwennerij. Doe iets voor jezelf wat voelt als een enorme luxe. Mijn ervaring is dat de meeste mensen (en vooral vrouwen) veel te veel aan anderen denken en minder aan zichzelf. Wat voor jou extreme zelfverwennerij is, is dus in werkelijkheid helemaal niet zo extreem. Je hebt het gewoon nodig.

Doe dus minstens een keer per maand iets wat je eigenlijk een beetje overdreven vindt. Iets wat je anders nooit doet, omdat je vindt dat je het niet verdient. Een hele dag in de sauna en niet even snel een uurtje. Eten in een sterrenrestaurant in plaats van in het eetcafé. Ook spijbelen mag. Zomaar naar die tentoonstelling, terwijl je eigenlijk je huis moet schoonmaken of moet studeren. Als je dat elke week zou doen, kom je in de problemen, maar zo nu en dan is het juist helemaal goed. Door af en toe te spijbelen bereik je het maximale effect van zelfverwennerij.

3. Maak ruimte voor je succes

Ook jij hebt 24 uur in een dag, net als iedereen. Je zult dus keuzes moeten maken over wat je wel en niet doet. Als je alles in je week blijft proppen, dan blijf je achter jezelf aanlopen. Dat is onvermijdelijk. Je zult dus ruimte moeten maken voor de dingen die je echt wilt. Voor de mensen en activiteiten die echt voorrang verdienen. En dat zijn er altijd maar een paar.

Dat valt niet altijd mee en het vraagt vaak moeilijke keuzes van je. Maar soms is het beter om nee te zeggen. Als jouw ‘ja’ betekent dat je maar half aanwezig bent, doe je jezelf en anderen tekort. Een duidelijk doel maakt het makkelijker om die keuzes te maken. Je zegt niet alleen maar ‘nee’, je kiest ook duidelijk om iets anders wél te doen en dat ook goed te doen.

door: Yvonne de Bruin. Oorspronkelijk in januari 2014 geschreven en nog steeds zo up-to-date.

Hoe maak jij anno 2020 ruimte voor jezelf?

16 reacties

 1. Vooral zelfzorg is uitermate belangrijk. Daarom kies ik de laatste tijd ervoor om overdag (op vrije dagen) een wandeling te maken of even een half uurtje te lezen. Even mijzelf resetten

 2. Mieke | Miek's Mind

  Ruimte voor mijzelf maak ik om bijv na het werk te gaan sporten en te werken aan mijn persoonlijke doel: afvallen.

 3. Ik had daar vroeger ook wel moeite mee omdat je er voor je kinderen moet zijn, maar die zijn nu volwassen dus meer tijd voor mezelf 🙂

  • Dat herken ik zeker! Toen mijn kinderen jonger waren was het een stuk moeilijker om tijd voor mezelf te nemen. Nu is het zelfs een goed onderdeel van de opvoeding om vaker voor mezelf te kiezen. Nog steeds niet makkelijk om ‘nee’ te verkopen, maar er blijft genoeg tijd voor mezelf nu mijn dochters 21 en 19 zijn. Die zijn lekker druk met hun eigen dingen:)

 4. op het moment loop ik mezelf compleet voorbij door familieomstandigheden. het is even goed zo, ook al weet ik dat er een klap gaat komen

 5. Het was zeker mijn voornemen voor 2020, maar door het virus en de lockdown is er helaas weinig van gekomen. Ik ga het zeker weer vaker op de agenda

 6. ik werk sinds september vorig jaar niet meer op vrijdag. die dag neem ik dan de tijd om het huishouden te doen maar ook voor een paar uurtjes voor mezelf. Wat relax tvkijken of eens in mijn eentje gaan winkelen

 7. Ik doe dat door dagelijks te gaan hardlopen en elke dag 30 minuten voor me uit te mijmeren. Zo krijg ik bovendien weer nieuwe bloginspiratie : )

  • Wat goed dat je dagelijks hardloopt! Dat lijkt me een geweldige manier om het hoofd lekker leeg te maken. Dat mijmeren herken ik wel. Heerlijk! In de zomer in mijn hangmat zo tegen het einde van de middag..

 8. Herkenbaar ssommige dingen zie je over het hoofd. Ik bijvoorbeeld met mijn epilepsie. Moet rustiger aan doen. Maar wilde met het snelle leven mee. Nu burn out.

  • Hi Linda, dank voor je reactie. Ja, dat snelle leven, waarvan we vaak denken dat dat het hélemaal ís. Heel herkenbaar. Ik ben mezelf ook vaak voorbij gelopen. En één keer zo hard, dat ik een jaar uit de running was. Burn out, zoals dat heet. De kunst is nu voor mij ook om elke dag stil te staan bij waar mijn grens ligt. Ik wens je wijsheid en kracht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.