Zelfzorg voor moeders, dat is goed voor iedereen!

door: Katinka Michiels van Oil2bloom.be
zelfzorg blog moeders

Zelfzorg voor moeders

Als moeder heb je zoveel ballen in de lucht. En je wilt dat er geen enkele valt. En als er eentje valt, geef je jezelf de schuld. No more! Zelfzorg voor moeders is voor elke mama belangrijk!

Tips voor drukke moeders

Ik geef je graag een paar eenvoudige en realistische tips om je zelfzorg gedurende de dag te integreren.

Ja, ook voor mama’s zonder tijd. Mijn moeder zei altijd: uit een leeg kopje kan je niet schenken. En dat is zo. En net omdat je zoveel wilt geven aan je omgeving en je dierbaren, is het noodzakelijk om je kopje vol te houden. Zelfzorg voor moeders is niet moeilijk. Dit is hoe ik zelfzorg zie :

Aan de slag met zelfzorg

Weet je niet waar te beginnen, start dan alvast met deze zelfzorgtips. Ik heb diegene uitgekozen die het minste tijd vergen of je kan doen terwijl je andere dingen doet. Wat je zal merken, is dat wanneer je bewust aan de slag gaat met zelfzorg dat je momentum zal creëren. Je zal beter en beter worden in het zorgen voor jezelf. Je omgeving pikt dat op. Je krijgt een sprankel in je stem. Het is nu jouw tijd!

Maar eerst : wat is zelfzorg?

Zelfzorg omvat activiteiten en rituelen die jouw batterijtjes opladen en die je goed doen voelen. Soms denken we bij zelfzorg aan een dure SPA dag, die je zowel veel tijd als veel geld kost. Hoewel een SPA dagje heerlijk is, is dit voor drukbezette mama’s niet altijd een optie. Gelukkig is zelfzorg veel meer dan een spa-dag.
zelfzorg voor moeders

Verschillende categorieën zelfzorg

Ik deel zelfzorg op in verschillende categorieën omdat ze verschillende zelfzorg-resultaten opleveren:

Emotionele zelfzorg waarbij je vooral een positief gevoel nastreeft en het loslaten van negativiteit. Je emoties is iets waar je vaak aan voorbij gaat. Je denkt : ach, dat zal ik later wel verwerken en je geeft het een “plaatsje”. Maar dat plaatsje gaat opspelen, want onverwerkte emoties of emoties waar je geen aandacht aan besteed, komen bovendrijven en wanneer deze aanhouden, ga je hier fysieke ongemakken van ondervinden. Voorbeelden van emotionele zorg zijn: wandelen in de natuur en de schoonheid hiervan in je opnemen, een gesprek met een hartsvriendin, oude fotoboeken met leuke herinneringen bekijken.

Mentale zelfzorg is ook belangrijk. Je geest heeft uitdagingen en plezier nodig. Als het altijd alleen gaat om anderen, gaat je geest gefrustreerd of verveeld raken.
Voorbeelden van mentale zelfzorg zijn : puzzelen, bordspellen, reflecteren of journaling.

Fysieke zelfzorg lijkt vanzelfsprekend maar is soms het eerste wat we nalaten in alle drukte. Denk aan genoeg water drinken of genoeg slaap.

Spirituele zelfzorg heeft te maken met je geloofsovertuigingen. Deze hoeven niet altijd gekoppeld te zijn aan een religie. Het kan bijvoorbeeld dit zijn : meditatie, wandelen in de natuur of een diepe band met je paard ontwikkelen.

Micro strategieën zelfzorg voor moeders

Een micro strategie is een volledige zelfzorg tip die je gewoon kleiner maakt waardoor deze minder tijd en minder geld kost. Want je hebt geen tijd om de hele ochtend in een bad vol champagne en schuim door te brengen om daarna de middag te gaan wandelen aan het strand. De truc is dat je hele kleine stapjes neemt zoals bijvoorbeeld

 • 3 minuten je favoriete muziekje en meedansen
 • 3 minuten effe in je dagboek schrijven voor je opstaat
 • Een podcast beluisteren terwijl je het avondmaal bereidt
 • Diepe ademhalingsoefeningen voor het slapen gaan
 • Geef jezelf een 1 minuut stilte-timeout
 • Stretch – breng je handen over je hoofd en buig naar links en naar rechts
 • Creëer je eigen mantra en herhaal dit enkele malen per dag : ik ben genoeg – ik straal liefde uit
 • Trek een kaart uit je favoriete kaartendek
 • Doe een drupje Essentiële Olie op je kruin (let op: gebruik enkel de puurste van de puurste oliën)
 • Neem een kopje thee of koffie voor een mini-break en drink je koffie niet tussendoor al je activiteiten maar geniet bewust.
 • Geniet van de gratis Godinnenkit – de toolkit voor vrouwen met e-books en video’s. Je kan deze hier downloaden via mijn website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.