Duurzaam leven en wonen? Kom dichter bij je eigen natuur

duurzaam leven

Bij de woorden ‘duurzaam leven’ denk ik aan dingen en spullen die lang meegaan en het besparen van energie en milieu. Alle keuzes die wij maken in het consumeren van voeding, grondstoffen en energie hebben invloed op het milieu. Ze bepalen simpelweg hoe lang de aarde ons ten dienste zal kunnen zijn. We denken wel eens dat de aarde het zal begeven als we het milieu te lang en zwaar belasten, maar de aarde overleeft het wel.

Duurzaam leven doen we voor onszelf

Het is de mensheid die niet meer zal kunnen overleven als we niet zuinig zijn op ons milieu. De omstandigheden zullen door onze eigen vervuiling simpelweg niet meer geschikt zijn om in te leven. De mens staat dus op uitsterven. Niet de aarde zelf. Die leeft wel door. En zal andere levensvormen kunnen ondersteunen. Duurzaam leven is dus vooral goed voor onszelf zorgen. En als we dat op persoonlijk niveau doen, is het makkelijker dat ook voor onze omgeving en dus het milieu te doen.

Dichter bij onze eigen natuur

Hoe dichter we bij onze eigen natuur zijn, hoe makkelijker het is om goed te zijn voor de natuur om ons heen. Voor een duurzaam leven kun je beginnen beter voor jezelf te zorgen. Dan is het makkelijker contact te maken met de wereld om je heen. Waarom zou je iets voor een ander doen als je zelf al moeite hebt je hoofd boven water te houden?

Less is more: stap uit de consumptiemaatschappij

Ga uit de overlevingsstand en zorg goed voor jezelf. Neem voldoende rust, beoefen yoga en eet gezond. En bedenk elke dag eventueel in meditatie dat ‘less is more’. We zijn zo gegrepen door de consumptiemaatschappij, dat we onszelf ermee zijn gaan identificeren. Maar wij zijn veel meer dan ‘spullen’. Als we dat gaan voelen, komen we dichter bij onze eigen natuur. En dat is heilzaam voor het milieu waarin we leven. We kunnen makkelijker dingen laten en zetten onze energie in voor duurzaamheid. Niet omdat het moet, maar omdat het goed voelt.

Duurzaam leven en wonen

Duurzaam leven en wonen is een proces, waarbij je de volgende stap pas zet als je daar zelf klaar voor bent. Het voelt niet meer goed om in de file te staan, dus je gaat dichter bij je werk wonen of werkt vanuit huis. Je wilt een iPhone en een nieuwe eettafel? Koop dan een refurbished iPhone en kies de eettafel uit bij een kringloopcentrum of via Marktplaats.

Duurzame energie, biologische kleding en meer stappen maken

Maak verstandig gebruik van energie in je huis en koop alleen spullen die je echt nodig hebt. Let op dat jouw kleding biologisch geproduceerd is en als je op vakantie gaat, zorg dan dat je CO2 neutraal vliegt. Pak zo vaak mogelijk de fiets en kies een zo nieuw mogelijke auto met weinig uitstoot. Maar let vooral ook op je voeding. Want daar valt – naast ‘spullen’- de meeste winst te behalen. Kies onbewerkt voedsel, die geen fabrieken gezien heeft en eet minder of geen vlees. De productie van vlees kost het milieu wereldwijd nog meer dan alle auto’s en vliegtuigen bij elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.