DIY kerstkaarten maken met echte bladeren

DIY kerstkaarten maken met echte hulstbladeren

Zelfgemaakte kerstkaarten zijn altijd het leukst om te krijgen. En het is nog leuker om er zelf of met de kinderen mee bezig te zijn. Ik maakte deze trouwens niet met mijn kinderen, maar ging een middagje naar mijn moeder. Zij is 84 en woont nog zelfstandig. In deze Coronatijd kan ze niet meer tennissen en speelt zij niet meer in haar kwartet. Ze speelt cello en dwarsfluit. Omdat het leven soms wat saai is nu, verzin ik regelmatig iets leuks om samen te doen. Ik geniet daar zelf ook erg van. Afgelopen weekend hebben we dus heerlijk samen geknutseld aan DIY kerstkaarten.

Stempelen met echte bladeren

Als je teveel verf gebruikt bij het stempelen, krijg je vlekken.

Al een tijdje geleden had ik een klein takje hulst bewaard en onder een stapel boeken gelegd. Met het idee om eens te kijken of ik er mee kon stempelen. Een blad van hulst is niet makkelijk plat te krijgen, dus ik nam een flinke stapel grote kookboeken en legde die op de hulst. Met het takje ging ik zaterdag naar mijn moeder. Zij heeft net als ik een atelier vol verf, kwasten en papier.

Heerlijk om even in te duiken met z’n tweeën. Ik smeerde de hulst in met een dikke laag acrylverf. In een donkergroene kleur, die ik zelf mengde met blauw en geel. Voor een donkere kleur gebruik je meer blauw. Voor een lichtere kleur meer geel en eventueel wat wit. Op de foto hierboven zie je het resultaat van de eerste poging. Die mislukte behoorlijk. Er zat teveel verf op. En ik probeerde met een propje papier het blad aan te drukken. Die vlekte vervolgens ook nog.


LEES OOK: Kerstkaarten zelf maken is goedkoop!


Tweede poging DIY kerstkaarten met echte bladeren

Zelfgemaakte kerstkaarten met echte bladeren van hulst en acrylverf

De tweede poging was ook niet echt geweldig, maar op de foto hierboven zie je de derde afdruk van het hulstblad, dat ik met acrylverf had ingesmeerd. Deze vond ik wel leuk, omdat je op een paar bladeren echt de nerven zag. De anderen hadden alleen de omtrek. Ik tekende met een kroontjespen en zwarte inkt de andere nerven er een beetje bij in deze kaart.

De besjes tekende ik er in een diepe rode kleur bij. Ik mengde een roze en rood uit de tube met een beetje van mijn donkergroen om deze diepe rode kleur te krijgen. Dat kan vast makkelijker, maar met mengen ga ik meestal gewoon op mijn gevoel af. Dat pakt vaak leuk uit. En soms ook niet:) De reden dat deze print beter lukte, is omdat ik een deksel van een potlodendoos gebruikte om de hulst gelijkmatig en stevig op het papier te drukken.

Benodigde tijd: 2 uren

DIY kerstkaarten maken stappenplan met echte hulstbladeren en acrylverf

 1. Zoek een mooi takje

  Zoek een mooi takje hulst of ander blad waar je mee wilt stempelenKerst-knutselen

 2. Maak het takje of blad plat

  Om het takje of blad plat te maken, kun je een pers gebruiken. Die kun je makkelijk zelf maken met twee plankjes, vier schroeven en een paar stukjes karton. Heb je die niet? Leg de bladeren dan tussen papier onder een flinke stapel zware boeken. Laat het minimaal een week zo liggen.

 3. Leg alle materialen klaar

  Het blad of takje is er klaar voor. Nu leg je papier, kwasten en verf klaar. En een plat en glad voorwerp, dat je makkelijk weer schoon kunt maken. Ik gebruikte voor mijn hulst takje acrylverf en het papier is eigenlijk voor aquarelleren, maar ik vind de structuur mooi om er een kaart van te maken. Je kunt meerdere prints op een vel maken en deze uitknippen om als kaart te versturen. Maar je kunt ook kant en klare blanco kaarten kopen en die bedrukken.

 4. Smeer de bladeren in met een dunne laag verf

  Smeer het blad aan de bovenkant in met groene verf. Doe dat niet te dik, want dat gaat vlekken als je druk uitoefent bij het printen. De groene kleur maak je met blauw en geel. Heb je groene verf in een tube, maak er dan met blauw een donkerder kleur van.

 5. Stempel op papier met druk

  Leg het blad met de verf op het papier en druk het aan met een glad en vlak voorwerp, zodat het hele blad het papier raakt. Ik gebruikte bijvoorbeeld een dekseltje van een tekendoosje. Gebruik iets van plastic of metaal, wat je makkelijk weer schoon kunt maken. Ik gebruikte eerst teveel verf. Je kunt dan gewoon opnieuw printen. Deze hieronder is de derde poging. Je kunt op deze manier een hele serie printen. Geen enkele zal precies hetzelfde zijn, maar dat is juist leuk!Doe-het-zelf-kerstkaarten-maken

 6. Versier de blaadjes

  Niet alle nerven waren goed doorgekomen in mijn print. Ik tekende ze een beetje bij met zwarte inkt en een kroontjespen. Met een kwast maakte ik de rode bessen ook weer met acrylverf. Ik mengde de kleur zelf. Probeer dat ook eens uit. Deze rode kleur maakte ik van roze en rood uit de tube met een klein beetje van het donkergroen dat ik eerder maakte.

9 reacties

 1. Mieke | Miek's Mind

  Wat leuk en persoonlijk om te maken voor je kerstdiner, dit deed ik vroeger ook met krijt over een vel papier en een blad

 2. jeugdsentiment vind ik dit 😀 en eigen gemaakte kaarten zijn altijd het leukste

 3. Wauw dit doet me echt weer terugdenken aan mijn jeugd, dat we zelf onze kerstkaarten gingen maarten met dit soort technieken.

 4. Oh wat ben je creatief zeg. Krijg direct zin om ook aan de slag te gaan en vieze vingers te krijgen van verf haha. De kaart is mooi geworden en het is weer eens wat anders.

 5. Wat een leuke manier van het maken van kerstkaarten. Echt heel creatief en ook niet moeilijk. Een leuk werkje voor een saaie zondagmiddag.

 6. Ze worden mooi zeg! En weer eens wat anders dan de bekende Hallmark kaarten.

 7. Het resultaat is leuk geworden, vroeger deden wij dat met gedroogte bladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.