Doe het zelf: babykamer bouwen

doe het zelf babykamer

Als je in verwachting bent is het fijn als de babykamer ruim voor de gezinsuitbreiding klaar is zodat je kindje er direct in kan. Maar dat heeft natuurlijk nog wel wat voeten in aarde. De muren moeten geschilderd of behangen worden. Dat moet je echt ruim van tevoren doen zodat de verfgeur en die van behanglijm weg is. Gebruik overigens ook altijd verf op waterbasis voor binnen. Dat is niet schadelijk voor je kleintje. Dan moet je natuurlijk ook nog gordijnen, lamellen of jaloezieën ophangen. En wat dacht je van tekeningen, schilderijen en boekenplankjes? De doe het zelf babykamer wordt in elk geval uniek.

Doe het zelf babykamer

Als de muren en de vloer klaar zijn, is het tijd voor de meubels. Je wil ze graag alvast neerzetten, zodat je een idee krijgt van de indeling. Kun je makkelijk staan bij de commode om je kindje te verschonen en aan te kleden? Staat het bedje niet te dicht bij het raam waar het tocht? Als er veel tocht is, moet je tochtstrip aanbrengen om dat te verhelpen. Voor frisse lucht kun je beter elke dag even goed luchten. En waar komt de verlichting? Boven de commode is praktisch licht wel makkelijk. En aan het plafond een leuke lamp met kinderfiguurtjes bijvoorbeeld. Al met al moet je nog flink klussen om de kinderkamer helemaal naar je zin te maken. En dat gaat een stuk makkelijk met goed gereedschap zoals een Makita schroefmachine. De doe het zelf babykamer voor jouw kind wordt geweldig!


LEES OOK: Licht-in-de-kinderkamer-en-babykamer-de-optimale-indeling
EN Duurzame babykamer voor een gezonde toekomst van je baby


Goed gereedschap is het halve werk

Zoals met alle klussen is goed gereedschap het halve werk. Gebruik bijvoorbeeld gereedschappen zoals Makita tools. Daarmee werk je snel en precies en wordt de kamer helemaal zoals jij je had voorgesteld. En misschien wil je ook een deel van de meubels zelf maken. En bedenk je eens dat je kindje over een paar jaar alweer een hele andere kamer nodig heeft dan in de babytijd. Wees voorbereid op veel kluswerk de komende jaren.

Zelf goedkoop meubels maken of opknappen

Voor babykamer meubels kun je natuurlijk naar een speciaalzaak gaan en een vermogen uitgeven aan de mooiste spullen. Voor veel aanstaande ouders gaat dat een beetje ver. Voor je het weet groeien ze eruit en moeten er nieuwe bedden en kasten komen. Gelukkig biedt onder andere het welbekende Zweedse warenhuis een enorme collectie meubels voor alle leeftijden. Die zijn voordelig, maar je moet ze zelf in elkaar zetten. En we weten allemaal dat dit soms voor frustratie kan zorgen. Daarom is goed gereedschap een uitkomst. Ook als je bijvoorbeeld een antiek wiegje van je oma wilt opknappen zijn schuurmachine en kwasten handig om te hebben.  

Begin op tijd

Uitstelgedrag is echt geen goed idee als je in verwachting bent. Je weet nooit hoe het loopt. Misschien beval je wel te vroeg. Het is jammer als dan de kinderkamer nog niet af is. Ook al heeft je baby daar de eerste maanden geen last van. Voor je zelf is het wel een fijn gevoel als je er helemaal klaar voor bent. En stel je het te lang uit? Aan het einde van je zwangerschap vind je dit soort dingen belangrijk, maar je bent dan een stuk minder mobiel. En je mag niet meer te zwaar tillen. De eerste maanden kun je nog prima zelf de kwast ter hand nemen en iets in elkaar schroeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.