Licht in de kinderkamer en babykamer, de optimale indeling

licht in de kinderkamerDe verlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de inrichting van een baby- of kinderkamer. Toch is goed licht in de kinderkamer een niet te onderschatten belangrijk onderdeel daarvan. Aan de verlichting van een babykamer kun je andere eisen stellen dan aan de lampen in de kinderkamer. Natuurlijk staat in beide gevallen de veiligheid voorop. Daarnaast kies je de verlichting vooral op basis van design, sfeer en uiteraard naar functionaliteit.

Verlichting in de babykamer

In de babykamer is het erg handig voor een verlichting met daarop een dimmer te kiezen. Als je ’s nachts in het donker nog even bij je baby wilt kijken, kun je met een zacht licht nog alles prima zien zonder je kindje daarbij wakker te maken. Daarnaast hoeft je kindje niet nog eens extra te schrikken van het felle licht als het huilt en getroost wil worden. Ook de nachtvoeding kan met gedimd licht gedaan worden. Bij de commode heb je daarentegen juist wel goed licht nodig, zodat je precies ziet wat je aan het doen bent als je je baby verschoont. Het beste licht komt van bovenaf. Kies bijvoorbeeld voor een wandplankje met daarin een spotje of lichtstrip verwerkt. Ruimte besparen in een kinderkamer? Kies voor een stapelbed, hoogslaper of halfhoogslaper. Bekijk ze hier van Petite Amélie.

Licht in de kinderkamer

De kinderkamer kun je verdelen in zones om overzichtelijk te maken waar de ruimte voor zijn bestemd. Voor de verschillende activiteiten kun je gebruik maken van een multifunctionele verlichting en meerdere verlichtingselementen. Een goede plafondlamp zorgt voor voldoende licht zodat je kind fijn in zijn of haar kamer kan spelen. Je hebt dan ook minimaal één goede lamp nodig met functioneel licht.

Bij het bed kan een wandlamp of klein leeslampje een uitkomst zijn om nog even voor het slapen gaan (samen) een boekje te lezen. Een nachtlampje biedt een gevoel van veiligheid in het donker. Voor kindjes die zindelijk zijn is een klein nachtlampje dat ze mee uit bed kunnen nemen erg praktisch. Bij wat oudere kinderen kan gebruik gemaakt worden een lichtslinger om ‘monsters’ uit de kamer te verdrijven. Voor schoolgaande kinderen is een bureaulamp zinvol en erg prettig om bij voldoende licht het huiswerk te kunnen maken.

Voor de verlichting van de kinderkamer zijn stopcontacten nodig. Kijk voor de inrichting of er in de kamer voldoende stopcontacten aanwezig zijn. Belangrijk is ook dat deze stevig aan de muur bevestigd zijn. De snoeren van de lampen moeten stevig vastzitten. Gebruik hippe kabelclips om ze goed vast te zetten. Kies bij voorkeur voor lampen zonder losse onderdelen. Plaats de lamp zodanig dat je kindje niet bij de lamp zelf kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.