Incontinentie bij moeders komt veel voor maar wordt weinig besproken

incontinentie bij moeders

Incontinentie bij moeders is een probleem dat relatief vaak voorkomt. Het ongewild urine verliezen is nog steeds een onderwerp waar niet gemakkelijk over wordt gepraat. Een gevoel van schaamte overheerst en dit maakt het voor velen taboe. Vooral bij ouderdom en in het geval van zwangerschap en bevalling is urine-incontinentie een vervelend probleem dat vaak de kop opsteekt. Gelukkig zijn er hulpmiddelen op de markt die het probleem kunnen verlichten zoals bijvoorbeeld Tena Lady.

Incontinentie bij moeders komt veel voor

Door het slapper worden van de bekkenbodemspieren kan het gebeuren dat deze je blaas niet meer zo goed afsluiten en daardoor kan het gebeuren dat je ongewild urine verliest. Dit lijkt vooral een vrouwenprobleem omdat het bekken van vrouwen het zwaar te verduren krijgt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Urineverlies kan een grote invloed hebben op het leven van een vrouw. Het kan een sterke impact hebben op het zelfbeeld, het seksleven en de relatie, en het sociale leven. Puur uit angst en schaamte voor het niet kunnen ophouden van je plas. Geen seks meer, niet sporten en zo min mogelijk buiten de deur gaan, dat kan het resultaat zijn van dit hinderlijke allesbeheersende probleem van vele moeders. En dat is nogal wat!


LEES OOK: Zwangerschapsdiabetes: wat is het en hoe voorkom je het?
EN Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap of erna


Je bent niet de enige mama met dit probleem

Urineverlies is een probleem waar naar schatting één op de drie vrouwen last van heeft. Toch wordt er nauwelijks over gesproken. Door schaamte wordt het onderwerp doodgezwegen en dit veroorzaakt vaak een sociaal isolement. Probeer erover te praten met je partner, de huisarts of je beste vriendinnen. Omdat het vooral een probleem is van moeders zou het toch bij andere moeders bespreekbaar moeten kunnen maken. Je hebt veel kans dat er meer moeders last hebben van datzelfde euvel in je vriendinnenkring. Pas wanneer je het benoemt kan er ook een oplossing gevonden worden. Je kunt bijvoorbeeld oefeningen doen om je bekkenbodemspieren sterker te maken. Vraag advies aan de huisarts over mogelijke oplossingen.

Laat je levenslust niet beïnvloeden

Geen controle meer hebben over je blaas is verschrikkelijk vervelend maar als je er niet over praat vind je geen oplossing voor dit ongemak. Praat met je partner, de huisarts of een goede vriendin en zoek naar mogelijke verlichting van je probleem. Oefen elke dag met de juiste oefeningen. En voor elke mama in spé: ga naar zwangerschapsgym. Daar leer je die oefeningen al voordat je gaat bevallen. Dat geeft je een grote voorsprong. Je kan dan incontinentie als gevolg van je bevalling voorkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.