Zelf een tegelvloer leggen? Dat doe je zo!

Als je kleine kinderen in huis hebt, zijn vloertegels wel heel handig om te hebben. Ze zijn makkelijk schoon te houden en daardoor ideaal met kliederende kinderen in huis. Maar ook zonder kinderen is een tegelvloer een goed idee. Heerlijk fris in de zomer en in de winter lekker de vloerverwarming aan. En wil je zelf een tegelvloer leggen? Lees dan snel verder!

Zelf een tegelvloer leggen?

Het leggen van vloertegels wordt meestal overgelaten aan de professionals. Dat is natuurlijk erg gemakkelijk, maar kan een kostbare grap worden. Als je een beetje handig bent, is zelf vloertegels leggen niet zo moeilijk als het lijkt en bovendien bespaart het je flinke veel geld.

Een goede voorbereiding

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Voor het doen slagen van je project moet je even goed nadenken. Zorg ervoor dat je genoeg tegels aanschaft. Daarvoor is het van groot belang dat je de ruimte waar je de tegels gaat leggen goed opmeet. Niet globaal, maar heel precies. Het is ook belangrijk dat je bepaalde gereedschappen in huis hebt zoals:

 • Rubberen spaan voor het invoegen van de tegelvoegen.
 • Rolmaat voor het afmeten van tegels die moeten worden gesneden.
 • Lijmkam voor het verdelen van de lijm.
 • Kleine troffel voor het mengen van het voegsel.
 • Voor het op maat snijden van de tegels die langs randen of in hoeken worden geplaatst, is het belangrijk een goede tegelzaag aan te schaffen.

En wat heb je nog meer nodig om een tegelvloer zelf te leggen?

Natuurlijk heb je niet alleen gereedschap nodig. Ook een aantal andere materialen mag je niet vergeten als je aan de slag gaat:

 • Een tegelvloer leggen, kun je niet zonder vloertegels. Zoals eerder gezegd, zorg ervoor dat je de ruimte goed meet en voldoende tegels hebt. Haal zeker meer tegels in huis dan nodig. Het kan altijd gebeuren dat je er een beschadigt of verkeerd afsnijdt.
 • Opdat de tegels goed vast blijven zitten, is de juiste tegellijm nodig. Er bestaan verschillende soorten lijm afhankelijk van het soort tegels dat je kiest. Kies dus met zorg de juiste lijm uit.
 • Voor de voegen heb je voegmiddel en brede voegkruisjes nodig.
 • Spandraad en staalspijkers om deze vast te zetten.

LEES OOK: De vloer is de basis van je interieur. Welke kies jij?
EN Wonen met kinderen. Waar moet je op letten?


De werkwijze: vloer tegelen

 1. Schone vloer? Je kunt starten!
  Om te tegelen heb je een egale en schone vloer nodig. Je kunt misschien zelfs over de bestaande vloer heen tegelen. Plaats de spandraden en zet deze vast met de staalspijkers. Breng vervolgens de tegellijm met een troffel evenredig aan op de vloer. Aangezien de lijm redelijk snel droogt, breng je beter niet te veel aan per keer.
 2. De tegels leggen
  Leg de eerste tegel langs de spandraad in de hoek en steek een voegkruisje in de hoek waar je de volgende tegel tegenaan drukt. Zorg dat de tegels op gelijke hoogte liggen en hou in de gaten dat je loodrecht bezig blijft. Het teveel aan lijm verwijder je direct met een natte spons. Snij de tegels indien nodig op maat met een tegelzaag.
 3. Laat de vloer voldoende rusten
  Laat de vloer minstens 24 uur rusten voordat je gaat voegen. Met een rubberen spaan breng je het voegmiddel aan. Let op dat de voegen goed gevuld zijn. Maak ook nu weer de tegels schoon met een natte spons. Het voegmiddel nog even hard laten worden en je taak zit erop. Natuurlijk kun je ook je partner aan het werk zetten. Of samen aan de slag gaan!

Een reactie

 1. Wij willen de badkamer misschien opnieuw betegelen, dus dit handige artikel komt dan wel van pas!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.