Welke lampen kies je in de woonkamer?

Welke lampen

Welke lampen kies je in je woonkamer? Het is veel makkelijker om te kiezen welke tafel of bank je in je kamer wilt hebben. Over lampen denken we vaak niet zo na. Terwijl ze een belangrijke invloed hebben op de uitstraling van je woonkamer. Je denkt misschien aan een mooie lamp boven de tafel, wat spotjes op plekken waar je wilt lezen, maar heb je ook wel eens aan vloerlampen gedacht? Vloerlampen, oftewel staande lampen, zijn niet alleen erg functioneel: ze zorgen ook nog eens voor extra sfeer in jouw woning. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, zowel klein als groot. Ze zijn vaak opvallend en geven een mooie statement in de ruimte. Bovendien zijn ze makkelijk te verplaatsen.

Heb je al een lichtplan?

Heb je al een lichtplan? Voordat je lampen gaat kopen is het belangrijk om een lichtplan te maken. Een lichtplan bestaat uit een basis verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Je begint met de basis. Gewoon dat lichtknopje naast de deur van de ruimte. Daarna kijk je op welke plekken je meer licht nodig hebt. Bijvoorbeeld bij de tafel om te werken of bij de bank om te lezen. Dan heb je ook nog de sfeerverlichting voor het maken van extra sfeer. Dit licht hoeft niet perse heel fel te zijn. Liever niet zelfs. Als je graag met meubels schuift in je woonkamer, is een vloerlamp wel heel handig voor de accentverlichting. Die sleep je nu eenmaal heel eenvoudig mee met de bank. Als er maar een stopcontact in de buurt is.


LEES OOK: Energie besparen met een groot gezin, zo doe je dat!
EN Licht in de kinderkamer en babykamer: de optimale indeling


Welke lampen passen bij jouw woonstijl?

Ben je wel eens een lampenwinkel binnen gelopen? Vind je het ook zo moeilijk om in te schatten hoe die ene lamp zou kunnen passen bij jouw interieur? Ook online kun je dat moeilijk inschatten. Nadat je een lichtplan hebt gemaakt is het daarom verstandig om eerst wat meer inspiratie te zoeken. In woonbladen en online, bijvoorbeeld via Pinterest. Er zijn zoveel verschillende lampen in verschillende stijlen. Het kan als een oerwoud voelen. Maar als je eerst eens een paar weken mooie afbeeldingen verzamelt, die lijken op wat jij in je huis zou willen zien. Dan kom je er vanzelf achter op welke lamp jouw oog steeds valt. Dat kan een industriële vloerlamp zijn of een moderne hanglamp. Of juist meer romantische barok lampen. Het is ook heel leuk om stijlen te mixen in je woonkamer. Dat maakt spannend en eigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.