Het beste bed? Dat is heel persoonlijk!

Het beste bed
Het beste bed? Dat is persoonlijk!

Wat is het beste bed? Daar is niet zo makkelijk antwoord op te geven. Dat is namelijk heel persoonlijk. Het duurste bed is daarom niet altijd het beste bed voor jou. Dat is heel erg afhankelijk van jouw postuur en je persoonlijke voorkeuren.

Lichaamsbouw en voorkeuren

Je lichaamsbouw is anders dan die van je partner of je buurvrouw. Dat varieert van persoon tot persoon. Daarom is het goed om echt naar je eigen situatie te kijken, voordat je kiest voor een nieuw bed. Ook je persoonlijke voorkeuren zijn belangrijk om mee te nemen. Heb je het snel koud? Of juist snel te warm? Lig je liefst op een stevig matras? Of wil je er lekker zacht in wegzakken? Of precies ertussen in? Daarom is proefslapen geen overbodige luxe als je nieuwe bedden aan wilt schaffen.

Op welke onderdelen moet je letten?

Als je een nieuw bed aan wilt schaffen, moet je op meerdere onderdelen letten. Samen geven ze voor jou het beste resultaat. Natuurlijk kies je het beste matras voor jou. Maar ook de bedbodem, het kussen en het bedtextiel moeten passen bij jouw wensen. Begin bij het matras en werk alle voorkeuren goed uit.

1. Het juiste matras

Een goed matras is het belangrijkste onderdeel van optimaal slaapcomfort. Het ondersteunt jouw lichaam en het zorgt voor het comfort. Bovendien speelt het een belangrijke rol in het zogenaamde slaapklimaat. Krijg je het niet te koud of te warm? Het je een stevig postuur? Kies dan ook voor een stevig matras. Ben je lichter en wil je niet teveel stuiteren in bed? Kies dan een wat zachter matras.

2. De bedbodem kiezen

Zodra je het juiste matras hebt gekozen, volgt daaruit meestal logischerwijs ook de keuze voor de juiste bedbodem. Jouw bedbodem is voor ongeveer 30% verantwoordelijk voor het slaapcomfort dat je ervaart. Het is daarbij belangrijk dat het matras goed aansluit of het soort bodem dat je kiest. Het matras zorgt als het ware voor jou. De bodem zorgt voor jouw matras. Het ene matras heeft een stevige, gladde ondergrond nodig. Het andere doet het beter op een spiraalbodem of boxspring. Weer een ander matras ligt het lekkerst op een lattenbodem. Laat je daar goed over informeren.

3. Kies een kussen

Het uitzoeken van een hoofdkussen is belangrijk voor een goede nachtrust. Een goed kussen kan je letterlijk nek- en hoofdpijn klachten besparen. De juiste houding bij van je hoofd en nek, zijn essentieel voor een ontspannen nachtrust. Heb je een zacht bed waar je diep in wegzakt? Dan mag je kussen ook wat zachter zijn en lager liggen. Lig je op een steviger bed? Dan heeft een wat hoger, goed ondersteunend kussen de voorkeur.

4. Kies het juiste bedtextiel

Een goed dekbed en de juiste lakens en overtrekken kiezen? Daarvoor moet je eens nagaan hoe warm je het voor het slapen gaan hebt. Of hoe koud je ’s ochtends wakker wordt. Of andersom. Een donzen dekbed is licht en houdt warmte goed vast, zonder dat het zwaar op je lichaam drukt. Maar niet iedereen kan tegen dons. En niet iedereen wil daarvoor kiezen. Er zijn ook dekbedden van biologisch katoen. En dekbedden van bamboe schijnen de temperatuur goed te reguleren. Dat geldt ook voor bamboe lakens. En wat denk je van zijden beddengoed? Het is antiseptisch en anti allergisch. Slapen op een zijden kussensloop helpt ook je haren uit de war te houden. En het helpt zelfs tegen (slaap)rimpels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *