Een huis met kinderen: interieur- en decoratie tips

Een huis met kinderen

Een huis

met kinderen*

De inrichting van je huis is met een gezin met kinderen net even iets lastiger dan normaal. Je moet rekening houden met je eigen wensen, maar ook met de leeftijdsfase waar jouw kinderen in zitten. Jonge kinderen hebben de ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Terwijl tieners graag hun eigen stijl willen uiten en een rustige plek voor zichzelf nodig hebben. Je hebt in een huishouden met kinderen ook veel meer spullen om op te ruimen. Je wil dus leuk én praktisch zijn met de inrichting van je huis.

Veiligheid voorop!

Als je jonge kinderen in huis hebt, is er een aantal aanpassingen aan het meubilair nodig. Jouw kleintjes zijn nog volop aan het leren over wat wel en niet handig is. En zij zullen daarbij hun eigen gedrag vaak niet kunnen overzien. Gelukkig kun je flink wat ongelukken voorkomen. Door veilige ronde hoeken te plaatsen, stopcontacten te beveiligen en een traphekje te plaatsen.

Zorg er ook voor dat kleine kinderen niet teveel kapot kunnen maken. Dan hoef je ze minder vaak te corrigeren. Zet geen glaswerk op een lage tafel en denk bijvoorbeeld aan rolgordijnen op maat, zodat je kinderen niet in de gordijnen kunnen gaan hangen. Plaats ook kindersloten op kastjes waar gevaarlijke dingen in liggen, zoals de bestekla en het schoonmaakkastje. Zo kun jij als ouders je kinderen met een gerust hart op ontdekkingstocht laten gaan.

Slimme opbergruimtes

speelgoed opbergen

Misschien heb je een grote speelgoedkist in het midden van de kamer staan? Of berg je het speelgoed liever op in een wandmeubel, dat past bij de rest van je interieur? Veel moderne meubels zijn gericht op het minimaliseren van rommel, wat het opruimen een stuk makkelijker maakt. Kies voor kasten met verstelbare planken, zodat er genoeg ruimte is voor speelgoed van alle maten. Ook zijn er veel meubels die verborgen lades en manden hebben, zoals onder de bank. Hier kun je spullen kwijt die je niet vaak nodig hebt, zoals extra beddengoed voor logeerpartijtjes of verkleedkleding.


LEES OOK: Hal make-over: van rommelig naar rustgevend

EN Duurzaamheid in het huishouden: energiezuinige verlichting


De slaapkamer van jou en je partner

Het is onvermijdelijk dat het huis van een jong gezin in het teken van de kinderen staat. Toch hebben jij en je partner ook jullie eigen ruimte nodig! Probeer waar het kan jouw slaapkamer zoveel mogelijk van je kinderen gescheiden te houden. Je kinderen zullen natuurlijk wel eens binnenlopen. Zeker als ze klein zijn en jou de hele dag achterna lopen.

Overweeg ook in je eigen slaapkamer houten raamdecoratie, zodat jouw net iets te nieuwsgierige kinderen zich ook hier niet kunnen bezeren. Voor de rest is deze ruimte natuurlijk helemaal van jullie! Bespreek samen wat jullie nodig hebben om tot rust te komen. En zorg dat je dat in je slaapkamer allemaal hebt. Het is al vermoeiend genoeg om ouders te zijn. Je zal de rust flink nodig hebben!

Meubels die tegen een stootje kunnen

Al doe je nog zo je best om je overal op voor te bereiden, er zullen altijd ongelukjes gebeuren in een huis waar kinderen wonen. Daarom is het maar beter om stevige meubels te kopen, die tegen een stootje kunnen. Dat betekent stevige stoelen, een vloer die niet makkelijk krast, en misschien wel het belangrijkst: bank- en stoelbekleding die je makkelijk kunt wassen.

Foto boven door Ksenia Chernaya; Foto onder door Tatiana Syrikova. Beide via Pexels.com. * wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.