Werk: Ontdek je aantrekkelijke vaardigheden

door: Peggy Porsius-Saman, www.thuiscarrierecoach.com.
Voordat ik coach werd, was ik een echte jobhopper. Ik ging van baan naar baan met maar één doel: het vinden van mijn passie. Mijn eigen vader daarentegen wist heel goed wat hij wilde en heeft 28 jaar voor hetzelfde bedrijf gewerkt. Werknemers zoals mijn vader behoren tot een uitstervend ras. Een werkgever voor het leven is echt verleden tijd. Ikzelf was het andere uiterste, maar dat had natuurlijk zo z’n redenen. Eén van de vele voordelen van mijn jobhop verleden is dat ik verscheidene vaardigheden heb aangeleerd zoals o.a. PR en marketing, accountmanagement, coaching en administratief werk. Dit alles heeft mijn werk als zelfstandig ondernemer een stuk makkelijker gemaakt.
Inmiddels ben ik al 10 jaar coach en ik ben er nog steeds van overtuigd dat werken vanuit passie het beste is wat je kunt doen. Daar horen ook je vaardigheden bij. Overal waar ik kwam te werken, nam ik mijn aangeleerde vaardigheden van mijn vorige baan mee. Er zijn genoeg overdraagbare vaardigheden die je in meerdere beroepen kunt aanwenden. Vooral bij een carrière switch wil je je potentiële werkgever wijzen op de vaardigheden, die je al hebt en direct kunt toepassen in je baan.

Welke vaardigheden zoekt een werkgever en welke heb jij?

Team work. Een manager zal zeker kijken of je een goede match zal zijn met het bestaande team.
Aantrekkelijke vaardigheden: netwerker, sociaalvaardig, coaching, diversiteitsmanagement.

Initiatiefnemer. Er is niets aantrekkelijker dan iemand die het voortouw neemt, iemand waarop je kunt bouwen.
Aantrekkelijke vaardigheden: ondernemend, creatief, resultaatgericht, doener, oplossingsgericht.

Timemanagement. Tijd is echt kostbaar. Dus hoe sneller-doch efficiënt- hoe beter.
Aantrekkelijke vaardigheden: plannen, organiseren, efficiency, planmatig en projectmatig werken, doelgericht, delegeren, prioriteiten stellen.

Communicatie. Een werkgever moet er vanuit kunnen gaan, dat je al je werkzaamheden en opdrachten begrijpt.
Aantrekkelijke vaardigheden: schriftelijke communicatie, mondelinge communicatie, onderhandelen, verkoop, luisteren, reageren, informatie delen.

Training en opleiding. Kennis is macht. Dus iemand die veel kennis heeft, is onmisbaar.
Aantrekkelijke vaardigheden: aanhoudende bijscholing, bijdrage aan kennisvergroting op de werkvloer, openstaan voor nieuwe werkvormen, leergierig.

Computer vaardigheden. In een computergestuurde maatschappij, kun je niet meer werken met pen en papier.
Aantrekkelijke vaardigheden: bekend met verscheidene software programma’s, computertrainingen, computertechnisch zijn, typevaardigheden.

Probleem oplossend. Het zou voor een manager fantastisch zijn als werknemers hun eigen oplossingen bedenken voor terugkerende problemen.
Aantrekkelijke vaardigheden: creatieve en vernieuwende oplossingen bedenken, problemen opsporen en oplossen, klantgerichte oplossingen.

Zelfmanagement. Dit uit zich in de manier van werken, de omgang, de communicatie en doelgericht zijn.
Aantrekkelijke vaardigheden: persoonlijke visie, bijdrage aan de bedrijfsvisie, verantwoordelijkheid nemen, zelfreflectie.

Peggy Porsius-Saman is career- en businesscoach voor professionals. Voor hogere prestaties en productiviteit, meer voldoening en sneller resultaat: www.thuiscarrierecoach.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.