Vrouwen vinden economische zelfstandig zijn belangrijk, maar handelen er niet naar

Hoewel drie van de vier Nederlandse vrouwen het belangrijk vinden om economisch zelfstandig te zijn, is minder dan een derde bereid om hiervoor meer te gaan werken. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder mannen en vrouwen, in aanloop naar het Emancipatiecongres KRACHT dat 22 november plaatsvindt.

Uit de peiling, uitgevoerd onder 1.800 Nederlanders, blijkt dat de helft van de vrouwen in Nederland voor hun bestaan afhankelijk is van anderen. Van hen leunt 70% op hun partner. Bij lager opgeleiden geldt dit voor acht op de tien vrouwen. Wat economische gelijkheid betreft, blijven vrouwen sterk achter bij mannen. Van de mannen is 25% economisch afhankelijk. Een vijfde van deze groep is afhankelijk van hun partner. Daarnaast blijkt dat hoger opgeleide vrouwen (92%) zich vrijwel evenveel verantwoordelijk voelen voor het gezinsinkomen als mannen (96%).

De meeste mannen (66%) vinden dat vrouwen economisch onafhankelijk moeten zijn. Driekwart van de mannen en vrouwen is van mening dat niet-economisch zelfstandige vrouwen een grotere kans hebben om in armoede te geraken. Daarnaast vindt een overgrote meerderheid dat deze vrouwen zich zorgen moeten maken om hun pensioen.

Ondanks dit gedeelde gevoel van urgentie, is het opvallend dat slechts weinig vrouwen iets aan deze situatie lijken te willen of kunnen doen. Uit de peiling komt naar voren dat hoe ouder men is, hoe minder men bereid is om (meer) te gaan werken om zo onafhankelijker te zijn. Ook blijkt dat hoe meer kinderen men heeft, hoe meer men geneigd is economisch afhankelijk te blijven.

Thuissituatie
Onderzocht is ook of de thuissituatie een rol speelt. Ruim acht op de tien vrouwen geeft aan dat ze van hun partner alle ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen, door bijvoorbeeld een baan. Meer dan de helft van de mannen is bereid om hiervoor minder te gaan werken en meer voor de kinderen te zorgen. Vrouwen die economisch afhankelijk zijn, krijgen evenveel ruimte als vrouwen die financieel wel op eigen benen staan. Leeftijd, opleidingsniveau en gezinssamenstelling zijn hierop nauwelijks van invloed.

Emancipatiebeleid
Economische zelfstandigheid is een belangrijke doelstelling van het emancipatiebeleid. Nog steeds zijn de meeste vrouwen niet economisch zelfstandig. Dit heeft vooral te maken met het grote aantal vrouwen dat in deeltijd werkt. Dankzij hun kleine (deeltijd) baan voelen ze zich financieel onafhankelijk, omdat ze een eigen inkomen hebben. Deze onafhankelijkheid wordt verward met economische zelfstandigheid.

Minister Bussemaker wil vrouwen bewuster maken van potentieel kwetsbare positie, mochten zij er plotseling alleen voor komen te staan, bijvoorbeeld in geval van scheiding of werkloosheid van de partner. Bussemaker wil dat partners onderling de zorg voor carrière en gezin evenwichtiger verdelen, zodat beiden meer kansen krijgen zichzelf te ontwikkelen.

Tijdens het Congres KRACHT, dat op vrijdag 22 november plaatsvindt in Den Haag, gaat minister Jet Bussemaker met vrouwen en mannen, vrouwenorganisaties, werkgevers en dienstverleners in gesprek over het thema ‘economische zelfstandigheid van vrouwen’. Zij zal ook de tweejaarlijkse regeringsprijs Joke Smit Prijs uitreiken. De prijs staat dit jaar in het teken van economische zelfstandigheid van vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.