Meer tijd voor leuke dingen? Dat doe je zo…

door: Peggy Saman, www.thuiscarrierecoach.com.

Zo vaak hoor ik: ‘O, dat vind ik leuk om te doen, maar waar haal ik de tijd vandaan?’ En zelf komen deze woorden ook uit mijn mond rollen. 24 uur is nu eenmaal 24 uur. Je kunt hoog of laag springen, maar dat verandert niet. De dagen blijven even lang of kort; het is maar net hoe je het ziet. Zulke uitspraken geven aan dat we onze tijd niet helemaal indelen zoals we zouden willen. Als we de dagen zo zouden invullen, opdat het voldoening brengt, is er doorgaans een betere balans tussen de dingen, die ‘moeten’ en de dingen die we leuk vinden.

•1.       Wat betekent vrije tijd voor je?
Als je vrije tijd zou hebben, hoe zou je dit dan indelen. Sommige mensen willen graag op de bank hangen of met lekker weer in de tuin zitten en anderen zijn liever actief.
•2.       Wat vind je leuk om te doen in je vrije tijd?
Als je graag actief bent, wat doe je dan graag? In de tuin werken of sporten of tv kijken? Maak er een lijstje van.
•3.       Plan vrije tijd in.
Creëer ruimte voor vrije tijd, voor de dingen die je leuk vindt om te doen. Blok een ochtend of een middag en behandel het als een afspraak bij de dokter. Je kunt geen andere afspraak maken, want je hebt al een afspraak met jezelf.
•4.       Geef jezelf als kado vrije tijd, om de dingen te doen, die je leuk vindt.
Als het niet lukt om vrije tijd in te plannen. Geef jezelf dan een leuke activiteit als beloning op je dagelijkse werkzaamheden. B.v. je hebt een rapport of artikel geschreven. Als beloning krijg je dan een kopje thee met een taartpuntje (want dat verdien je!).
•5.       Combineer dingen waar je anders geen tijd voor hebt, als beloning op de dingen die gedaan moeten worden.
Stel je hebt altijd een boek willen schrijven, maar geen tijd hiervoor gehad. Maar het lijkt je ontzettend leuk om te doen. En dit is nou echt iets wat je telkens vooruit hebt geschoven, omdat je geen tijd hebt. Maak je droom waar door na die paar marketingtelefoontjes jezelf te belonen door te werken aan je boek. Zo kun je je dromen onderdeel maken van de dagelijkse praktijk. En dat is nog eens 2 vliegen in 1 klap.

Wat denk je zelf? Krijg je meer energie als je het zo zou doen of kost het meer energie? Normaal gesproken geven de leuke dingen je meer energie. Het is vaak de eerste stap, die de meeste energie kost. Ben je eenmaal die drempel over, dan gaat het pas goed stromen.
Ik zou zeggen probeer het eens. Dan weet je het.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.