Vakbondsvrouw in Guinee, gebruikt haar innerlijke kracht!

Meet & Greet met Rabiatou uit Guinee
Op zaterdag 17 juni kwam ik bij de stand van het CNV temidden van het bruisende Festival Mundial in Tilburg. Mooie klanken, bijzondere mensen, heerlijke geuren en vrolijke kleuren kwamen op mij af. Ik werd hartelijk ontvangen door de mensen van CNV en zag Rabiatou van een afstand onmiddellijk zitten. Ze zeggen wel eens dat de eerste indruk veel zegt over hoe iemand werkelijk is. De eerste blikken die ik met Rabiatou wisselde waren indringend en brachten mij diep respect voor haar. Daar zat niet zomaar iemand. Haar charisma vulde de tent.
Zij gaat voor niemand uit de weg, is slim, schrander en gaat recht op haar doel af. Met een enorme ‘oerkracht’ die wij hier in Nederland nog maar zelden tegenkomen staat zij als vrouw in een moslimland haar ‘mannetje’. Ik vroeg haar waar zij haar kracht vandaan haalt en de moed om –met gevaar voor eigen leven- het voor haar volk in Guinee op te nemen. Haar heldere ogen keken mij onderzoekend aan en ze zei indringend: ‘omdat ik eerlijk ben en sta aan de kant van de rechtvaardigheid kan ik geloven in wat ik doe en wie ik ben.’

Haar boodschap is duidelijk: ‘ik stimuleer vrouwen om te geloven in hun eigen kracht en op te komen voor zichzelf.’ Ze vertelt over een landelijke staking die zij afkondigde en waaraan massaal gehoor werd gegeven. Door mannen én vrouwen. Het hele land lag stil. ‘Het gaat ook om belangrijke zaken. De koopkracht is zo laag dat bijna niemand meer toegang heeft tot de eerste levensbehoeften als voldoende voedsel en schoon drinkwater.’ Ze kijkt erbij alsof het toch logisch is dat juist zij daarvoor ten strijde trekt, of ze nu vrouw is, moeder van 6 kinderen en weduwe. Nee, het is zelfs juist omdát zij moeder is en er met haar hele hart en volle energie achter staat!

Rabiatou is blij met de steun van het CNV en zal het ingezamelde geld besteden aan kleinschalige projecten voor scholing en vaardigheidstrainingen voor de meest kansarme vrouwen in Guinee. De verbetering van de positie op de arbeidsmarkt van vrouwen is Rabiatou’s belangrijkste doel. Ik vertelde haar dat in Nederland veel vrouwen worstelen met het vinden van de balans tussen werk en de zorg voor onze kinderen. Ik vroeg haar of zij tips of adviezen heeft voor ons. ‘Het belangrijkste is dat je samen naar oplossingen zoekt. Samen bereik je veel meer dan alleen. En misschien nog belangrijker is dat je moet ophouden jezelf te onderschatten. Stop met accepteren dat de dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn, want je kunt meer veranderen dan jij denkt! Toon moed en wees positief en let vooral niet op wat anderen vinden. Volg je hart!’ Mooier had haar boodschap niet kunnen zijn. Zij leeft haar boodschap ten volle en laat zien hoe dat eruit kan zien. Dat maakt dat deze woorden –die ik zelf op mamas.nl ook eens schreef- een extra dimensie krijgen. Rabiatou laat zien dat ze werkelijk kloppen. Dat niets je kan tegenhouden als je helemaal gelooft in jezelf en van daaruit elkaar als groep, volk of mensheid ondersteunt. Dan zijn alle doelen haalbaar!

Wil jij Rabiatou en haar vakbondswerk steunen? Stort dan je bijdrage op rekeningnummer 1255300 t.n.v. Christelijk Nationaal Vakverbond te Utrecht, onder vermelding van ‘Project Rabiatou’.

door: Vivienne Westerhoud
Hoofdredactrice www.mamas.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.