De tuin in oktober

door: Mariette Klay, klaybakker@zonnet.nl.

Na het prachtige weer van afgelopen weken is het nu wel even slikken! Maar er zijn nog genoeg dingen die we kunnen doen. Het is nu bijvoorbeeld tijd om knoflook en uien te planten. Iedereen met een volkstuin weet dit wel, maar als je toch bezig bent met het planten van bollen in je eigen siertuin, waarom niet een rijtje knoflook? Het staat heel aardig in de tuin, en niets is lekkerder dan knoflook van “eigen kweek”! Het planten moet in oktober-november gebeuren, omdat de bol een koude periode nodig heeft om goed te kunnen groeien. In juli-augustus kan de knoflook dan gerooid worden, als het loof begint af te sterven. Je kunt dit trouwens ook in een pot doen, houdt dan alleen wel in de gaten dat de pot niet te nat/ te droog wordt.

Foto: Tuinstekjes: Salvia, Rozemarijn en Citroengeranium

Vergeet ook niet de zomerbollen op tijd te rooien: Dahlia’s bijvoorbeeld: probeer ze te rooien ongeveer een week na de eerste nachtvorst. Die vorst schijnt heel goed voor de knollen te zijn! Daarna droog en vorstvrij bewaren, bijvoorbeeld in de schuur. Ook de geraniums in pot kunnen niet tegen vorst! Deze kan je met pot en al in de schuur zetten, maar let op: ze hebben wel licht nodig, en ze hebben wel af- en toe een (klein) beetje water nodig.

In de winter is je tuin een kale boel. Daarom is het altijd prettig, als er wintergroene planten of struiken in je tuin staan. Nu de winters steeds warmer worden, zijn er veel mensen die een olijf in de tuin zetten. Mooie boom, erg decoratief met zijn grijze blad, maar toch alleen aan te raden als je in de kuststreken van Nederland woont. Iets meer winterhard dan de olijf, en een leuk alternatief hiervoor is: de eleagnus ebbingei, oftewel de olijfwilg. Mooi blad met een grijs “patina”, blijft de hele winter groen, en als je hem niet als haag snoeit, heerlijk geurende bloemen in september.

 

Verder kunnen er nog steeds winterstekjes genomen worden. Dit geldt eigenlijk voor alle planten in de tuin, denk bijvoorbeeld aan Rozemarijn, Salvia, Eriysimum ‘Bowles Mauve’, de roze steenraket, allen kortlevende planten.

Neem wat stekpoeder, knip een bovenste deeltje van de plant, verwijder alle onderste blaadjes en takjes, knip eventueel bij grootbladige plantjes de blaadjes doormidden. Dan verliezen ze minder vocht. Steek het steeltje in de stekpoeder en maak met een potloodje een gaatje, plaats daar het stekje en druk de aarde aan. Klaar! Laat lekker buiten staan op een warm plekje met voldoende regen en volgend jaar kan je de “buit binnen halen”!

 

Veel plezier in de tuin in Oktober!!

 

Mariette Klay, groene kikker tuinadvies  www.groenekikker.nl

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.