Comfortabel de winter door in een warm huis

In meer dan de helft van de gezinnen is weleens een meningsverschil over de juiste temperatuur in huis. Vrouwen winnen de discussie in bijna driekwart van de gevallen. Zij bepalen dus meestal hoe warm het wordt overdag. Dat bleek uit onderzoek in opdracht van Honeywell onder 661 Nederlanders die in het bezit zijn van een cv-ketel.

Een dikke trui aan

De meest comfortabele temperatuur in huis blijkt die 19,7 graden Celsius, volgens de ondervraagden in het onderzoek. Als er een verschil van mening is over de temperatuur in huis, dan is dat in 68 procent van de gevallen met de partner. In 17 procent van de gezinnen is er ook discussie met de kinderen. In het algemeen discussiëren gezinnen wel vaker over het gehele energieverbruik in huis. En nu de winter weer in aantocht is en het stookseizoen weer kan beginnen lijken vrouwen het laatste woord te hebben. Het valt op dat mannen vaker zelf de verwarming hoger zetten als ze het koud hebben dan vrouwen, die vaker een deken of warme dikke trui aantrekken.

Thuiswerken in de kou

Steeds meer Nederlanders zijn de afgelopen jaren af en toe thuis gaan werken. En twee derde van hen heeft het soms of vaak koud in de werkkamer. De meeste thuiswerkers vinden de woonkamer de warmste, meest comfortabele ruimte in het huis. Daarom werkt ook de helft van de thuiswerkers daar het liefst. Het is logisch dat mensen ervoor kiezen om in hun woonkamer te werken. Maar daardoor blijft de werkkamer – die daarvoor tenslotte eigenlijk bedoeld is- onbenut. Het is niet nodig om in een koude ruimte te werken. Deze mensen zouden nu de winter in aantocht is eens kunnen kijken naar ‘zoneregeling’. Je kunt daarmee per ruimte de juiste temperatuur regelen op het juiste moment. Als je van negen tot vijf in de werkkamer zit, dan stel je daar een comfortabele temperatuur in. In die uren zet je de verwarming lager of helemaal uit in de kamers die je niet gebruikt. Dit bespaart behalve energie ook geld en het geeft comfort voor de thuiswerkers. Daar zijn tegenwoordig speciale thermostaten voor. Zoek dat eens uit en zorg dat je er comfortabel bij zit als je werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.