Hoe vervoer je kleine kinderen in de auto?

Autorijden moet je zo veilig mogelijk doen en daar zijn regels aan verbonden zoals het dragen van een gordel. Hoe zit dat eigenlijk met kleine kinderen in de auto, mogen die nu wel of niet voorin en wanneer dragen zij een gordel? Hoe vervoer jij je kind in de auto?

Meer veiligheid dan vroeger

Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat mensen vroeger, toen de regelgeving tot het meenemen van kinderen in de auto nog nauwelijks bestond, een kinderwagenbak los op de achterbank hadden staan en de peuters in de achterbak zaten. Je kunt op je vingers natellen wat er gebeurt als zich een botsing voordoet.

Het is dan ook niet voor niets dat er tegenwoordig regels voor zijn. Het is immers op de weg eens stuk drukker dan toen en er wordt over het algemeen harder gereden. Niet voor niets zorgen we ervoor dat we goed verzekerd zijn, zelfs al kies je bewust voor de goedkoopste autoverzekering.

De regels voor kind in de auto

De regels: kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een goedgekeurd kinderstoeltje zitten. Het zitje moet afgestemd zijn op de lengte en het gewicht van het kind. Boven deze lengte moet het kind in de gordel zitten. Net als iedere andere volwassen automobilist of passagier. Kleine kinderen mogen bovendien niet op de voorstoel. Boven de drie jaar sowieso niet zonder kinderbeveiligingssysteem. Een kind onder de vijftien maanden moet ook nog eens altijd achterwaarts in een autostoeltje zitten.

Een airbag maakt het rijden veiliger. Daarentegen mogen kinderen niet in een naar achteren gericht kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd op een plaats met een airbag, tenzij de airbag is uitgeschakeld. Sowieso wordt kinderen tot en met 12 jaar afgeraden plaats te nemen op een autostoel bij een ingeschakelde airbag.

De achterbak is niet voor het vervoer van kinderen

En over die achterbak. Daar mag eigenlijk niemand in vervoerd worden. In welke auto en van welke leeftijd dan ook. Laat een kind in de auto gewoon achterin zitten. Is het kind groter dan 1.35 meter dan mag het ook voorin plaats nemen. Een kind is dan immers groot genoeg om in een gordel plaats te nemen.

Oudere auto’s hebben vaak geen autogordels, maar toch moet je deze in je oldtimer aan brengen, tenzij de auto van voor 1971 is. In dat laatste geval mag je zonder autogordel rijden. Dat geldt niet voor kinderen onder de drie jaar. Die mogen dan niet mee. Zorg dat je je daaraan houdt want als je die regel overtreedt, krijg je bij calamiteiten ook met de autoverzekering problemen. Al met al moet je de auto goed verzekeren, en het loont zich om aan ‘autoverzekering vergelijken’ te doen om de juiste verzekering te kiezen die past bij jouw auto, ook als het een oldtimer is.

Je krijgt een flinke boete als je geen gordel draagt

Het dragen van autogordels is overigens verplicht geworden in 1976. Voorin moesten er gordels worden gedragen, achterin pas sinds 1992. Draag je een autogordel niet dan kun je daarvoor een boete krijgen van 140 euro.

Dat is verre van overdreven want wel of niet in een gordel zitten maakt een enorm verschil als je een ongeval krijgt. Soms vliegen bij een fikse botsing bestuurders of andere inzittenden meters ver de auto uit met alle gevolgen van dien. Het is dan ook altijd verplicht een gordel te dragen. Zoveel gordels als er in de auto zitten, zoveel mensen mogen erin plaatsnemen.

Macho’s wilden er niet aan

Al sinds het begin van de gordelplicht werd duidelijk dat het dragen ervan de kans op een dodelijk ongeval met dertig tot veertig procent vermindert. De uitvinder van de gordel was overigens Henry Ford. In Nederland werd de gordel prima ontvangen. Italianen vonden het afbreuk doen aan hun macho-uitstraling en bedachten in de jaren tachtig een t-shirt met daarop de afbeelding van een gordel. Spanjaarden vonden dat ook wel wat, maar of dat nu zo macho is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.