Auto gekocht? Dit moet je zeker niet vergeten!

auto gekochtJe gaat een nieuwe auto kopen en hebt een bepaald budget. Afhankelijk van de functie van de auto, zoek je naar een ruime gezinswagen of een kleinere boodschappenauto. Je kiest een merk, model en kleur en gaat op zoek wat je binnen jouw budget kunt vinden. Bij dealers of online via particuliere aanbieders. Je wilt een goede koop doen, dus het is handig om alle eisen goed op een rijtje te zetten. Doe ook een ’technische controle’ van de auto’s die je overweegt te kopen. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden dat we twee belangrijke zaken niet over het hoofd mogen zien als we een auto gekocht hebben. De auto overschrijven om jouw naam en de verzekering op tijd in laten gaan.

Auto gekocht? Het kenteken overschrijven!

Als je een auto hebt gekocht, dan moet je als nieuwe eigenaar het kenteken op jouw naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Hoe je de overschrijving kunt regelen? Dat hangt af van waar je de auto koopt. Via een erkende garage wordt dat vaak voor je geregeld. Koop je bij een particulier? Dan moet je het zelf regelen. Dat kan onder andere online. Lees hier hoe dat precies werkt en zorg dat je de juiste papieren meekrijgt van de vorige eigenaar. Regel deze overschrijving gelijk na de koop. Al voordat je in de auto gaat rijden. Vroeger regelde je de overschrijving van je auto bij het postkantoor, maar die zijn er bijna niet meer. Daarom kan het tegenwoordig ook online.

LEES OOK: betaalbare familieauto zoeken? hier let je op!
EN Waar let je op bij de aanschaf van een tweedehands auto?

Je nieuwe auto op tijd verzekeren

Als je een auto koopt, is het belangrijk dat je deze gelijk verzekert. Nog voordat je in de auto stapt om naar huis te rijden. Nederland kent namelijk een verzekeringsplicht en je wilt geen boetes riskeren door je auto te laat te verzekeren. Een boete voor onverzekerd in je auto rijden kan wel 400 euro kosten. En als je schade rijdt voordat je verzekerd bent, keert de verzekering natuurlijk niets uit. De risico’s zijn dus groot. De plicht om de auto te verzekeren start op het moment dat je kentekenhouder bent geworden. Dus het moment dat je de auto op jouw naam hebt laten overschrijven. Voor een autoverzekering is het ook van belang dat de auto APK gekeurd is. Je kunt deze verzekering ook online regelen. Je krijgt dan direct een bevestiging van de verzekering per e-mail. Deze kun je als voorlopig verzekeringsbewijs gebruiken bij een eventuele politiecontrole. De polis ofwel ‘groene kaart’ krijg je dan later per post toegestuurd.

Over de wegenbelasting hoef je je overigens geen zorgen te maken. Die start automatisch zodra een auto op naam komt te staan, dus vanaf de tenaamstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.