Betaalbare familieauto zoeken? Waar let je op?

betaalbare familieautoWaar moet een betaalbare familieauto aan voldoen? Als je kinderen krijgt of al hebt, kies je graag een ruimere auto. Je hebt immers een extra zitplaats nodig en misschien wel meer dan één. Je wilt bovendien de kinderwagen meenemen en een grote luiertas met luiers, speeltjes en schone kleding voor je kleintje. Ook als je op vakantie gaat, heb je nog meer ruimte nodig met een of meer kinderen. Denk aan een reiswieg, een buggy of een uitklapbare box. Ook veiligheid, betrouwbaarheid en kosten zijn belangrijke criteria bij het kiezen van een betaalbare familieauto.

Veiligheid, ruimte en een goed klimaat

Of je nu met een baby en een Maxi-Cosi in de auto zit of met opgroeiende kinderen, voldoende ruimte in een familieauto is belangrijk. Zeker als je met de auto op vakantie wilt gaan, moet deze voldoende beenruimte geven. Ruimte op de achterbank voor een comfortabele reis. En natuurlijk een kofferbak waar alles in past. Ook een goed klimaat in de auto is belangrijk voor jonge passagiers. De temperatuur moet goed geregeld kunnen worden. Dit wil in oudere auto’s nog wel eens een probleem zijn. Dus test dat goed als je een proefrit maakt. Voor het veilig vervoeren van je kleintje blijkt dat bevestiging met isofix- of iSize-bevestigingspunten om een kinderstoeltje vast te zetten, het veiligst uit tests komt. iSize vind je in auto’s van drie jaar of jonger.

Betaalbare familieauto, nieuw of tweedehands?

Ook al heeft een nieuwe auto lagere onderhoudskosten, het is behoorlijk veel duurder een nieuwe te kopen dan een gebruikte auto. Dat komt vooral omdat je van een nieuwe auto in de eerste drie jaar al zo’n 40% van de nieuwprijs af mag schijven. De waarde van een auto daalt in de eerste paar jaar het snelst. Maar ook daarna kan een auto nog betrouwbaar zijn. En als je een goede occasion kiest en deze goed onderhoudt, kunnen de kosten daarvan erg meevallen. Ben je van plan een nieuwe auto helemaal op te rijden? Dan is de afschrijving van de eerste paar jaar de moeite nog wel waard. Je verspreidt dan de kosten immers over de gehele levensduur van de auto. Dat is ook afhankelijk van het merk. Volvo en Volkswagen staan erom bekend dat ze lang meegaan. En daarom ook lange tijd een goede restwaarde behouden. Als je deze tweedehands vanaf vijf jaar oud koopt, schrijf je op het aankoopbedrag jarenlang maar weinig af op de aanschafkosten. Omdat het vaak zware auto’s zijn, betaal je wel wat meer wegenbelasting dan bijvoorbeeld voor een Japanse auto zoals een Nissan of een Mazda.

Vaste lasten en brandstofkosten

Kies je voor een diesel of een benzine auto? Voor het rijden op diesel betaal je meer wegenbelasting dan voor een familieauto, die op benzine rijdt. Aan de andere kant is diesel aan de pomp goedkoper dan benzine en rijdt je vaak meer kilometers op een liter diesel Dus als je veel kilometers rijdt, is diesel uiteindelijk goedkoper. Ook een hybride kan voordelig zijn of een occasion waar een gasinstallatie al is ingebouwd. Deze laatste twee zijn ook minder belastend voor het milieu. Behalve wegenbelasting is de autoverzekering ook iets dat elke maand terugkomt. Ook daar kun je op besparen als je de juiste uitkiest. Al met al is het een heel gepuzzel om te kijken hoe je een betaalbare familieauto zo voordelig mogelijk uitkiest. Als je voor een gebruikte auto kiest, neem dan altijd iemand mee die verstand heeft van auto’s. Want je moet net even weten waar je op moet letten als je een tweedehands auto aanschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.