Vrede op aarde

Vrede op aarde begint bij jezelf. Dat zeggen ze. Maar hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Waar zit dat in je lijf? Hoe pas je dat toe? Vrede begint denk ik bij tevreden zijn met jezelf. En de keuzes te maken van je hart en je ziel. Dat brengt je geluk en vrede. Dan is het eenvoudig ook een ander alles te gunnen. Je voelt geen gemis, je voelt je niet tekort gedaan. Want tekort doen wij vaak vooral onszelf. Daar hebben we anderen niet voor nodig en mogen we anderen ook niet de schuld van geven. Dat geldt in het groot in de wereld en in de dagelijkse dingen. Het vergt oefening en aandacht jezelf op waarde te schatten. Elke dag. Dat is de eenvoudigste manier om ook een ander in haar waarde te laten.

En realiseer je ook hoe we -diep van binnen- allemaal hetzelfde zijn. Ben je gelovig Christen? Verplaats je eens in een Moslim. Zij voelt dezelfde overgave, bevrijding en liefde. Alleen noemt zij het anders. Vanbinnen zijn we allemaal gelijk. We hebben dezelfde behoeften, dezelfde verlangens. En lopen elk onze weg om in contact te komen met die ware bron van liefde. Want we zijn vergeten dat we dat eigenlijk al zijn. We hoeven ons alleen te herinneren wie we zijn. We zijn precies goed. En verbonden met elkaar. Allemaal.

Een leven kan soms raar lopen. Tegenslag en verdriet verwijderen ons van onszelf. We zijn het product van wat we meemaken en vooral het resultaat van hoe wij daar zelf mee omgaan. Ben je jaloers? Heeft je buurman een grotere auto? Je vriendin een groter huis? Gun elkaar de weelde. Als dat moeilijk is, bedenk dan hoe hard de ander er voor heeft moeten werken, welke offers iemand bracht. En tel je eigen zegeningen. Kom je chagrijnige mensen tegen? Geef hen dan een glimlach en bedenk je dat er altijd iemand is die jou opvrolijkt als je het even niet ziet zitten. Houd je veel van iemand, die jouw gevoelens niet beantwoordt? Word niet boos en voel je zeker niet afgewezen. Heb compassie voor het proces waarin de ander zit. Geef zoveel liefde als je geven kunt en vergeet niet deze ook aan jezelf te geven!

Liefde is er in overvloed, daar kun je zelf voor kiezen. Dat kan nooit op. Zonder verwachtingen kunnen we het beste van onszelf geven. Gewoon door liefdevol onszelf te zijn. En wat je geeft krijg je altijd terug. Misschien niet direct, of van dezelfde persoon. Het komt als je er niet om vraagt, maar wel vertrouwen hebt dat het je toekomt. Het komt soms in een andere vorm dan je verwacht en op een onbewaakt ogenblik. Het komt als je verantwoordelijkheid neemt voor de liefde in jezelf. Dus houd je ogen open en heb vrede met jezelf!

Ik wens je een vredige kerst!
Vivienne Westerhoud

2 reacties

  1. Wat een mooi verhaal, je weet het goed te verwoorden. Met de inhoud ben ik het helemaal eens!
    Alvast een fijne jaarwisseling!

  2. Lieve Vivienne,

    Prachtig stuk heb je weer geschreven! Herkenbare gevoelens die mij weer aan het denken hebben gezet. Bedankt voor het delen en ik wens je ook hele liefdevolle dagen toe!

    Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.