Vakantie in Friesland met kinderen? Dit kan je er allemaal doen!

Vakantie in Friesland met kinderen

Wil jij in de zomer op vakantie in Friesland met kinderen? Daar is genoeg te doen voor het hele gezin! Van zeilen, surfen en andere watersporten tot prachtige historische stadjes met idyllische doorkijkjes en musea voor het hele gezin. En wil je meer leren over de Waddenzee met zijn kwelders en het drooggevallen wad? Of de Afsluitdijk bewonderen? Dan zit je daar ook goed. Ik geef je graag wat leuke tips voor vakantie in Friesland met kinderen.

Mooi vakantiehuis aan het water

Een mooi vakantiehuis in Friesland is niet moeilijk te vinden. Ook al zijn ze erg populair en moet je er vroeg bij zijn om de beste spots te vinden. Er staan zoveel huizen aan het water in het Friese meren gebied, dat je de grootste kans hebt om daar aan het water wakker te worden. Vaak huur je ook nog een bootje bij je huis. Het vakantiegevoel is dan compleet. De Friese meren is een toeristisch gebied in het zuidwesten van Friesland.

Bezoek de elf steden

Bezoek de elf steden: Sneek
Sneek is een van de elf steden

De Elfstedentocht, de ‘Tocht der Tochten’ is een schaatstocht die helaas na 1997 (nog) niet meer is gereden. Elk jaar hopen miljoenen Nederlanders dat het er koud genoeg voor wordt. Er hangt een magische en zelfs heroïsche sfeer rond deze barre tocht. Maar of je nu een liefhebber bent of niet, de 11 steden waarlangs de tocht voert zijn ook de moeite waard om in de zomer te bezoeken. Deze zeven zijn het mooist: Bolsward, Hindeloopen, IJlst, Sloten, Sneek, Stavoren en Workum. Ze zijn met elkaar verbonden door water, dus je kan ze ook per boot bezoeken. Er zijn ook wandel- en fietstochten langs alle elf steden. Bij Hindeloopen en Stavoren zijn leuke strandjes te vinden om een dagje Elfstedenstad mee te combineren. Leuk voor de kinderen!

Skûtsjesilen, een prachtig plaatje

skûtsjesilen in Friesland
Skûtsjesilen op de Friese meren

In tegenstelling tot andere watersport gebieden in ons land, zie je in Friesland nog de echte ouderwetse platbodem varen, ook wel skûtsje genoemd. Skûtsjesilen is een prachtig Fries tafereel. Een skûtsje is een historisch zeilvaartuig uit de Lage Landen die geen, of nagenoeg geen kiel bezitten. In plaats daarvan hebben ze grote zwaarden aan weerszijden van de boot. Het is een mooie ervaring om eens op zo’n historisch schip te mogen varen. En ze zien er geweldig uit in het waterbeeld op de meren. Je kan bij de Friese meren plezier vinden voor het hele gezin. Aan mooie strandjes en in roei- en zeilbootjes met de kinderen.


LEES OOK: De spannendste wandelroutes met kinderen
EN De paklijst voor kamperen. Ga je voor het eerst kamperen? Dit neem je mee!


Musea tijdens je vakantie in Friesland met kinderen

Er zijn ook leuke musea voor jong en oud in Friesland, die de moeite van het bezoeken waard zijn. Van cultuurhistorie tot natuur- en techniek geschiedenis. En de meeste musea hebben leuke activiteiten voor kinderen.

Joure: Puzzelmuseum en Museum Joure

In het puzzelmuseum kan elke puzzelaar zijn hart ophalen. Het staat boordevol logische puzzels, breinbrekers en raadsels en is leuk voor jong en oud. Alles over de geschiedenis van wereldmerk Douwe Egberts en Friese ambachten ontdek je bij Museum Joure. Kinderen kunnen hier met allemaal Friese ambachten zelf aan de slag.

Jopie Huisman Museum in Workum

Workum is een van de mooie en interessante Friese Elfsteden waar altijd wat te doen is. De stad ligt in het prachtige Zuidwest Friesland aan het IJsselmeer. Maar er is meer dan water, strand en evenementen. Workum heeft ook het Jopie Huisman Museum. Workum is de geboorteplaats van meester schilder Jopie Huisman en nog steeds zoveel jaren na zijn overlijden, is hij een van de beroemdste inwoners van deze stad. Het Jopie Huisman Museum is een kindvriendelijk museum. Speciaal voor kinderen is er een kinderaudiotour, gekoppeld aan een teken- en ontdekroute: Jopie’s Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan.

Fries Scheepvaart Museum in Sneek

In het Fries Scheepvaart Museum kunnen kinderen speciale routes doen door het museum. Het is leerzaam en juist in deze waterrijke omgeving gaat de geschiedenis echt leven.

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. het Woudagemaal in Lemmer

Bezoek het UNESCO Werelderfgoed Ir D.F. het Woudagemaal. Dit is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het is een indrukwekkende plek voor kinderen en volwassenen die van techniek en historie houden.

Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand

Afsluitdijk Wadden Center
Afsluitdijk Wadden Center

In het Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand leer je alles over UNESCO Werelderfgoed De Waddenzee, de Afsluitdijk en het IJsselmeer gebied in de omgeving. Je hebt er prachtig uitzicht en kan ook 4D vluchten maken. Je leert over de geschiedenis van de Afsluitdijk, maar ook over de toekomstplannen. Want het waterpeil stijgt.

Wil je meer informatie over vakantie in Friesland met kinderen? Kijk dan op VVV Waterland van Friesland.

Foto 1 kind op zeilboot door Clube Veleiros do Sul; foto 2 Sneek door JarnoF Productions – via Pexels.com. Foto 3 met zeilboten door Skydrone Sloten via VVV Waterland van Friesland; foto 4 door VVV Waterland van Friesland.

En? Ga jij ook naar Friesland komende zomer? Of ga je vaker en heb je nog meer leuke tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.