Leren windsurfen deze zomer in Nederland? Dat kan in Ermelo!

leren windsurfen

Leren windsurfen is niet makkelijk, maar iedereen kan het leren. Het geeft een vrij gevoel op het water, zonder dat je er een hele boot voor nodig hebt. En heb je het eenmaal onder de knie? Dan verleer je het niet meer. Ik leerde als kind windsurfen in Ermelo, waar ik mijn hele middelbare schooltijd woonde. We gingen op de fiets naar strand Horst. En met een karretje achter de fiets sleepten we onze surfplanken mee. Ik leerde het met vallen en opstaan. En door te kijken naar anderen. Maar windsurflessen zijn zeker geen overbodige luxe als je het snel wil leren.

Snel leren windsurfen? Tips

Wil je snel leren windsurfen? Dan is het handig om de theorie te kennen.

  • Wat doet de wind met het zeil en hoe krijg je jouw plank in beweging? Je kan je voorstellen dat je met de wind in de rug snel vooruit gaat. Maar op een windsurfplank – net als met een zeilboot- neem je liever een wind van de zijkant.
  • Je gebruikt op een surfplank je eigen lichaam als tegengewicht naar de wind toe. En je zeil pakt de wind op en stuwt je naar voren. Het is een magisch gevoel als je het eenmaal door hebt.
  • Als je het nog moet leren, start je op een grote plank, die ook blijft drijven als je stil staat. Je kan je voorstellen dat een kleinere plank sneller kan gaan. Maar dat is voor gevorderden. Je moet dan namelijk een zogenaamde water start maken. Je stapt op je plank en op hetzelfde moment moet je vaart maken, anders zinkt je plank zodra je erop stapt. Ik ben daar zelf nooit echt goed in geworden. Maar alleen al vooruit komen op je plank, netjes blijven staan en de richting kiezen die jij wil? Dat is al een hele fijne ervaring!
  • Draag een wetsuit. Ook in de zomer is het fijn een pak te dragen om warm te blijven. Zeker als je net begint, lig je namelijk veel in het water.

LEES OOK: De paklijst voor kamperen: ga je voor het eerst kamperen? Dit neem je mee!
EN Mama wil rust tijdens de vakantie: 6 tips!


Spelen met de elementen: geluk op het water

Windsurfen is verslavend. Als je eenmaal weet hoe het werkt is er bijna niets wat je zo dicht in contact brengt met de elementen. De wind, het water en als je geluk hebt ook nog de zon. Dat samen met de inspanning van je lichaam en de vaart die je kan maken als het lukt… het geeft een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid, dat met bijna niets te vergelijken is. Oké, golfsurfen, kitesurfen en off piste skiën zijn wel vergelijkbaar. Ook al heb ik mijzelf nooit aan kitesurfen gewaagd. Windsurfen is geluk op het water, die iedereen kan ervaren. Het is de makkelijkste snelle watersport om onder de knie te krijgen. Wil je leren windsurfen deze zomer in Nederland? Dat kan in Ermelo!

Vakantie in Ermelo en wat je er allemaal kan doen

Op de Veluwe bij Ermelo vind je het Veluwe randmeer Wolderwijd. Randmeren zijn meren rond een polder, die helpen bij de waterhuishouding. Het geeft de omgeving van Ermelo en Harderwijk een veelzijdigheid aan vakantieplezier, zoals je bijna nergens in Nederland vindt. Aan de ene kant het water, met watersport mogelijkheden op strand Nulde, strand Horst en Telstar Beach. En iets verder naar het Oosten loop je zo de oudste bossen van Nederland in bij Het Speulder en Sprielderbos tussen Ermelo en Putten. Bezoek ook Harderwijk, een oud stadje met smalle straatjes, een boulevard en de mooie haven. En o ja, vergeet de Ermelose heide met de schaapskooi niet te bezoeken voor mooie wandelingen en om lammetjes te aaien in het voorjaar. Ook het Leuvenumse bos met het oude kerkje en de buitenplaats van Staverden zijn de moeite waard om te bezoeken.

Foto door Pixabay via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.