Vrienden van de yoni

Vrienden van de yoni

De vagina in het middelpunt

Hoe staat het nu met de Yoni in 2022? Nog steeds doen veel vrouwen er alles aan om de natuurlijke geur van hun vagina te verdoezelen. Maar is dat wel zo slim? Hoeveel vrouwen zijn vrienden van de yoni? Dit artikel is oorspronkelijk in maart 2004 gepubliceerd en in februari 2022 aangevuld met tips. De vagina-monologen, het boek ‘Het verhaal van V’: maar liefst 428 pagina’s louter en alleen over het intiemste plekje van de vrouw. En seksuologe Goedele Liekens die in Chili een uitgebreide lezing houdt over de ins en outs van het vrouwelijk geslachtsdeel; de vagina is hip!

“En het wordt tijd ook anno 2004 om meer van onze vagina te gaan houden”, aldus Goedele Liekens, “Vrouwen hebben nu lang genoeg hun vagina beschouwd als vies, stinkend en gênant. Schaamheuvel, schaamlippen… Ik vind dat het onderhand wel eens trotsheuvel en trotslippen mogen heten. We mogen vrienden van de yoni worden.”

Lieve alternatieven voor de benaming van ons geslachtsdeel

Er zijn ook geen lieve alternatieven voor het woord vagina, zo realiseren we ons. Goedele: “Mannen hebben het over penis, piemel, wiemel, pikkie of ‘little Harry’. Vrouwen moeten het doen met het plechtige vagina of vulva. Iedere andere benaming is sterk seksueel getint of schuttingtaal. Dat komt ook omdat we al meer dan honderd jaar vermijden over de vagina te praten. Als we er niet zo bang voor zouden zijn, hadden we vast wel een leuk woordje gevonden.” Goedele pleit voor het vriendelijk klinkende ‘Yoni’. “Dat wordt in heel veel boeddhistische talen gebruikt, is neutraal en heeft een aardige klank.”

Industrie om de vagina geur te verdoezelen

De Vlaamse seksuologe wijt de negatieve houding van vrouwen ten opzichte van hun vagina ook aan de industrie. “Al jaren wordt ons wijsgemaakt dat onze vulva druipt en stinkt tenzij we de juiste inlegkruisjesgebruiken, er rechtsdraaiende yoghurt in spuiten of rozenparfum op sprayen. Maar ik heb nieuws: geen enkele gezonde vagina ruikt naar rozen.” Inlegkruisjes en vaginale zeep kunnen juist problemen veroorzaken. Doordat je extra gaat zweten van inlegkruisjes of de zuurgraad verandert met zeep. Dan krijgen schimmels een kans om problemen te veroorzaken. En pas op dat moment gaat een yoni ongezond ruiken.


LEES OOK: Alle vrouwen kunnen ejaculeren, ervaringen en video
EN Bevallen? Help! Hoe staat het met mijn vagina?


Je vagina gezond en schoon houden?

Om je vagina ofwel yoni gezond en schoon te houden, heb je geen inlegkruisjes nodig. Een paar tips voor elke vrouw, die wel wat meer van haar yoni mag gaan houden. Zeker als je dochters hebt, wil je dit doorgeven. Omdat houden van je eigen lichaam het beste is voor ieder mens.

Bekijk je yoni met een spiegeltje

Heb jij je eigen vagina al eens goed bekeken? Bij jongens is het makkelijk om hun eigen geslachtsdeel te bekijken. Simpelweg omdat deze uitsteekt. En jongens zijn er vaak trots op. Maar ook meisjes en vrouwen mogen weten hoe hun yoni eruit ziet. Als wonderlijk mooi onderdeel van hoe zij geschapen zijn.

Schoon ondergoed is genoeg

Elke vagina geeft afscheiding. Het is een witte glazige vloeistof, die je in je onderbroek kunt vinden. Dat is normaal en heeft een functie. Met deze afscheiding houdt jouw lichaam je vagina schoon en gezond. Je hoeft dus geen vaginale douche te gebruiken. Deze chemische toepassingen kunnen zelfs schimmelinfecties veroorzaken. En dan ben je verder van huis. Ook zeep hoef je niet te gebruiken als je je yoni schoonmaakt onder de douche. Gebruik zeepvrije wasgel of alleen lauw warm water. Dat is beter voor je yoni. Draag wel elke dag schoon ondergoed, het liefst van katoen. En leer accepteren dat een schone, gezonde vagina gewoon lekker ruikt! Word vrienden met je yoni.

Foto door Cliff Booth via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.