Samengesteld gezin: in de huid van je stiefkind

samengesteld gezin

Lees hier meer over de oorzaak van een moeilijke relatie met je stiefkind in een samengesteld gezin en wat je er aan kunt doen. Begrip en empathie zijn de sleutels tot verbinding. Je kunt makkelijk vergeten dat het leven van een stiefkind vaak niet bepaald makkelijk is.

Samengesteld gezin gaat niet over rozen

De weg naar een gelukkig samengesteld gezin gaat niet over rozen. Het kan jaren duren voordat iedereen aan elkaar gewend is – zo lang duurde het ook bij ons thuis. Het helpt enorm als je weet dat je niet alleen bent hierin. Je hebt je eigen valkuilen, allergieën en kwetsuren die door de rol als stiefouder uitvergroot worden. Het is confronterend  en pijnlijk om jezelf zo kwetsbaar te zien. Vaak verstoppen wij stiefmoeders die kwetsbaarheid achter kribbige opmerkingen en boze blikken naar onze stiefkinderen. Op die manier kun je je stiefkind niet zien zoals hij is.

Stiefkind dat je negeert

Laten we eerlijk zijn. Het is verdraaid moeilijk om samen in een huis te wonen met een kind dat je nauwelijks aankijkt, dat een grom geeft bij wijze van gedag zeggen. Maar dat als een blad aan de boom omdraait en vervolgens heel vrolijk met zijn vader babbelt over voetbal of z’n nieuwe mobiel. Misschien wordt het zelfs nooit een echte match tussen jou en je stiefzoon of -dochter. Ook al doe je nog zo je best. Wat mij geholpen heeft, als ik mijn stiefkind wel eens achter het behang wilde plakken, is om als het ware in haar huid te kruipen. Want een samengesteld gezin is ook voor het kind moeilijk.

Kruip in de huid van je stiefkind

Zie het als een experimentje. Kijk eens door de ogen van je stiefkind. Ervaar eens hoe het is voor haar of hem. Hoe zou het zijn om bij jou de deur binnen te komen met je weekendtas en je knuffel of je favoriete gadgets onder de arm?

Verplaats je in zijn rol

Stel je dus voor dat jij je stiefzoon of -dochter bent. Stel dat je dezelfde lengte en houding hebt als je stiefkind. Stel dat je aan komt lopen. Wat zie je dan voor vrouw in de deuropening – als je daar tenminste staat? Hoe kijkt die stiefmoeder dan naar jou, wat zegt ze en wat doe ze?

Hoe zou je stiefkind antwoorden op deze vragen?

  • Wat zijn je sterke kanten als stiefouder?
  • Hoe ben je op je leukst als stiefouder?
  • Wat kun je veranderen?
  • Waar kun je beter in worden?
  • Wat doe je als ongeduldig wordt?
  • Hoe ben je als je je streng/onredelijk/onrechtvaardig gedraagt?
  • Mogen er gevoelens van boosheid zijn, zowel bij jou als bij je stiefkind?

Van begrip naar empathie en verbinding

Vertel eens. Schrik je van hoe je stiefkind jou ervaart? Of kun je opgelucht constateren dat je het best goed doet? Deze oefening is goed om af en toe te herhalen. Want begrip is de basis voor empathie. En empathie opent de deur naar verbinding en contact. Dat samen is dé sleutel naar een betere band tussen jou en je stiefje. Heb je veel last van pijnlijke emoties die het stiefmoederschap in je opwekt? Dan is het raadzaam om hulp te zoeken. Er is echt van alles aan te doen zodat ook jij een gelukkig stiefgezin kan creëren.

Hoe gaat dat in jouw samengestelde gezin? Hoe is jouw relatie met je stiefkind? Wil je het hier delen, dat zou leuk zijn!

Annette is moeder en stiefmoeder Annette van der Maarel is coach voor stiefmoeders. Dit doet ze met veel toewijding en liefde. ´Ik weet uit eigen ervaring hoe mooi, maar ook hoe moeilijk het leven in een samengesteld gezin kan zijn. Weet je wat het grootste geheim is van een gelukkig stiefgezin? Je kunt het leren!´ Annette is ruim tien jaar stiefmoeder en moeder van drie dochters. In deze rubriek ‘stiefmama’ geeft Annette je tips om het leven in een samengesteld gezin soepeler te laten verlopen.Met begrip en liefde kom je een heel eind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.