Problemen in de relatie na de bevalling? Zo los je ze op

Problemen in de relatie na de bevalling

Veel koppels krijgen te maken met problemen in de relatie na de bevalling. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent. De periode waarin jullie een baby verwelkomen is er één van grote veranderingen en aanpassingen en dit kan stress en helaas ook conflicten met zich meebrengen. Welke problemen doen zich dan voor? En hoe los je die op?

Problemen in de relatie na de bevalling: Verminderd libido

De fysieke en emotionele veranderingen na een bevalling kunnen het seksuele verlangen in sommige gevallen drastisch verminderen. Het wordt aangeraden om in de eerste zes weken na de bevalling geen seks te hebben met je partner. De kans op infecties is in deze periode namelijk hoog. In een aantal gevallen blijft dit gebrek aan seks echter langer het geval. Een oplossing om dit probleem te verhelpen is door een open gesprek aan te gaan. Ook kunnen jullie de seksuele spanning en opwinding terug brengen in je relatie door middel van een erotische adventskalender

Slaapgebrek als je een baby hebt

De meeste baby’s worden de eerste maanden om de twee à drie uur huilend wakker. Dit heeft een grote invloed op de slaap van jou en je partner. Het gebrek aan slaap kan zorgen voor emotionele én fysieke stress. Ouders zijn vaak enorm uitgeput door deze verandering in omstandigheden. Probeer samen met je partner een slaapschema op te stellen waarbij jullie afwisselend voor jullie kindje zorgen, zodat jullie beide voldoende slaap krijgen. Ook kan je overwegen om je baby een nachtje bij opa en oma te laten slapen. 


LEES OOK: Slecht slapen? Dit kan je doen om beter te slapen!
EN Baby uitzet lijst: dit is alles wat je nodig hebt voor je baby


Gebrek aan quality time met je partner

Het ouderschap vergt veel tijd en aandacht voor de baby, waardoor jullie als koppel minder tijd overhouden voor elkaar. Het is erg belangrijk dat jullie elkaar niet vergeten. Plan daarom regelmatig een momentje voor jullie samen, ook al is het maar kort. Regel een oppas en ga met z’n tweeën uit eten, maak een wandeling of plof simpelweg op de bank voor een spannende film.

Veranderingen in verantwoordelijkheden

De komst van een klein jongetje of meisje zorgt ervoor dat de dynamiek van jouw relatie verandert. Dit kan leiden tot onenigheden over wie welke taken op zich neemt. Wie vervangt de luiers? Wie kookt en wie doet de was? Om conflicten te vermijden is het belangrijk om voor de bevalling en in de eerste paar weken na de bevalling goede afspraken te maken over dit soort taken. Wees flexibel en help elkaar waar nodig.

Een baby op de wereld brengen is fantastisch en het begin van een prachtige periode. Toch is het zo dat sommige koppels het wat moeilijker krijgen. Het is belangrijk om goed met elkaar te communiceren, afspraken te maken en elkaar aandacht te geven. Zo komt het allemaal goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.