Je kind gaat naar school! Loslaten, plannen, rust en mooie gesprekken

Je kind gaat naar school

Gaat je kindje binnenkort naar school? Dat is weer een hele nieuwe fase. Het grote loslaten kan beginnen. Natuurlijk beng je je kindje elke dag naar school. Maar zodra de schooldeuren zich sluiten, heb je er geen controle meer over wat je kind de hele dag meemaakt. En dat is best spannend. De meeste kinderen vinden school echter leuk. Ze krijgen een kinderrugzak en voelen zich al heel groot. Je kind gaat naar school, dit gaat er veranderen.

Je kind gaat naar school: loslaten en vertrouwen

Loslaten is voor veel moeders het moeilijkste dat er is. Zeker als je weinig gebruik hebt gemaakt van een kinderdagverblijf is het echt even wennen. De dag dat je kindje naar school gaat vergeet je nooit meer. Je kind gaat allerlei dingen meemaken. Zonder dat jij daar invloed op hebt. Het is belangrijk dat je na schooltijd ruimte maakt, zodat je kinderen hun verhaal kunnen vertellen. Wat maken ze mee? Hoe voelen ze zich op school? En hebben ze al vriendjes? Het zijn vaak leuke verhalen, waardoor je gerustgesteld wordt. En voor kinderen is het een goede oefening om verhalen te vertellen en over hun gevoelens te praten. Dan kan je erop vertrouwen dat je het ook hoort, als het een keer wat minder goed gaat.

Goed plannen: lunch meenemen, gym spullen en schooluitjes

Schoolkinderen hebben een druk leven. Ze moeten elke dag naar school met een lekkere gezonde lunch en gym spullen op de juiste dag. En soms zijn er schooluitjes. Dan moeten er ouders mee of is het schema van de dag anders dan normaal. Het vergt een goede planning om alles bij te houden. Zeker als je meerdere kinderen op school hebt. Een handige familieagenda is daarom geen overbodige luxe. Zorg er ook voor dat je kinderen zelf zo snel mogelijk leren wat de planning is. En houd de studiedagen van de leraren in de gaten. Dan is er geen school en moet je ruim op tijd iets regelen als je zelf niet thuis kan zijn.

Spelen na schooltijd, sporten en afspreken: zorg ook voor rust

Sommige kinderen willen na schooltijd altijd afspreken met andere kinderen. Dat is een paar keer per week ook echt leuk voor ze. Maar voor veel kinderen is het ook belangrijk om genoeg rust te nemen. Er zijn steeds meer gevoelige kinderen, waarbij prikkels hard binnenkomen. Heb jij zo’n gevoelig kindje? Beperk dan de afspraken na schooltijd dan tot twee keer per week. En stimuleer je kindje om ook zelf te spelen. Lekker thuis in alle rust met houten speelgoed spelen bijvoorbeeld. Of in de tuin plantjes zaaien en groenten oogsten. En introduceer ook een sport aan je kinderen. Daar kunnen ze leren in teamverband te presteren en samen doelen te bereiken. En je legt een bodem voor een gezond leven met voldoende beweging.


LEES OOK: Ontbijten met kinderen voor schooltijd: tips!
EN Boekentip: Het basisschoolboek


Je kind ontwikkelt karakter en voorkeuren: meer goede gesprekken

Je gaat een hele nieuwe tijd tegemoet, waarin je kinderen in contact komen met andere mensen en kinderen. Dat kan ook echt leuk zijn, want je ziet dan steeds duidelijker het karakter van je kind opbloeien. Welke voorkeuren hebben ze als ze zelf mogen kiezen. Met welke kinderen spelen ze graag? En welke juf vinden ze lief of juist niet? Je krijgt veel meer gespreksstof met je kinderen en dat is ook echt heel bijzonder. Een goed gesprek met je kind is altijd een geweldige ervaring. En je leert zelf steeds meer om wijze adviezen te geven, maar de keuze van je kinderen vervolgens te respecteren. Dat hoort ook bij loslaten.

Je kind gaat naar school en nu? Hoe voelt dat voor jou? Krijg jij de planning rond en lukt het om je kind voldoende rust en ook beweging te geven? Laat het weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.