Is tv kijken slecht voor kinderen?

Is tv kijken slecht voor kinderen

We doen het bijna allemaal, we laten onze kinderen tv kijken. Soms omdat ze dan lekker rustig zijn en wij zelf onze handen even vrij hebben. Hoe drukker we zijn, hoe makkelijker we toegeven aan de verleiding om onze kinderen achter een beeldscherm te zetten. Maar is dat wel zo goed? Wat zijn de voordelen om dat juist niet te doen?

Hoe slecht is het voor kinderen?

Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die geen tv kijken gelukkiger en gezonder zijn, een beter gevoel van eigenwaarde hebben en minder angstig zijn. Vrouwen die geen tv kijken hebben bijvoorbeeld een gezonder lichaamsbeeld. Dit geldt allemaal nog meer voor kinderen, omdat internet en tv een grotere impact op hen heeft. Het is dan ook niet verrassend dat gezinnen die minder tv kijken hechter zijn en dat kinderen die minder tv kijken op latere leeftijd seksueel actief worden.

Het meest zorgwekkende is wel dat herhaald schermgebruik de manier waarop de hersenen zich ontwikkelen kan veranderen. Zo is aangetoond dat tekenfilms, met hun snelle sneden, de aandachtsspanne en andere uitvoerende functies van kleuters verminderen. Uit een Amerikaans onderzoek zou ook blijken dat er een verband is met slecht gedrag op latere leeftijd. Maar deze uitkomsten kunnen niet tv kijken als oorzaak aanwijzen. Er is wel een correlatie aangetoond. Dat is iets anders dan causaal verband.

De invloed op lezen

TV kijken slecht voor kinderen? Volgens onderzoek zou er wederom een correlatie of verband gevonden zijn met het leesgedrag van kinderen. Kinderen die veel tv kijken blijken minder te lezen. Het is echter niet aangetoond dat deze kinderen niet zouden kunnen lezen. Dus een echte oorzaak zal de tv niet zijn. Wat je je wel voor kunt stellen is dat de tijd die kinderen hebben om te lezen minder wordt, naarmate ze meer schermtijd hebben.

Een kind dat geen of beperkt tv mag kijken, zal immers eerder naar een boek grijpen. En eenmaal een lezer, altijd een lezer. Dus ook op de langere termijn is tijd creëren voor ‘verveling’ en het aanbieden van boeken een goede manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Op dit moment scoort slechts 28 procent van de kinderen op school op of boven het vaardigheidsniveau in lezen. Dus er lijkt wel een probleem te zijn met lezen. En misschien komt dat dus doordat er te weinig tijd voor is thuis.


LEES OOK: Met bezieling opvoeden, over belonen en loslaten


Tv kijken en een ongezonde leefstijl

Behalve de tijd, die een kind niet kan besteden aan lezen of buiten spelen, heeft tv kijken ook het nadeel dat jonge kinderen aan reclames worden blootgesteld. Dit zou een ongezonde leefstijl in de hand kunnen werken. Er zijn verschillende onderzoeken die daar meer over zeggen. Het is nu eenmaal zo dat de meeste ouders hun kinderen regelmatig achter een beeldscherm zetten. Zorg er dan wel voor dat het om educatieve filmpjes gaat en dat reclames daar geen onderdeel van zijn, is het advies.

Advies voor kinderen onder twee jaar

De American Academy of Pediatrics beveelt wel sterk aan dat kinderen onder de twee jaar helemaal geen tv of video’s kijken, en dat oudere kinderen maximaal één tot twee uur per dag naar geweldloze, educatieve tv kijken zonder reclame. 2 tot 8-jarigen mogen dus af en toe tv kijken, maar het mag volgens hen geen gewoonte worden en zij raden ook gewelddadige tv volledig af. Kinderen hebben veel ontwikkelingstaken, van spelen met andere kinderen tot het bouwen van bloktorens en leren lezen. Tv kan kinderen van die taken afhouden. 

Krijg jij het voor elkaar in je hectische bestaan als werkende moeder met kinderen, om de tv vaker uit te laten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.