Zwangerschap en ondernemen, voordelen van AOV

zwangerschap en ondernemen

Als je ondernemer bent moet je net iets beter nadenken over je financiële situatie als je zwanger wordt. Je hebt immers geen werkgever, die gewoon doorbetaalt als jij met zwangerschapsverlof gaat. En dat is meestal een maand of vier. Je kunt je voorstellen dat je dan veel inkomen misloopt. Maar daar zijn gelukkig oplossingen voor. Lees hier hoe je zwangerschap en ondernemen prima kunt combineren. Met rekenvoorbeeld.

Stel je bent een freelance communicatieadviseur van 30 jaar. Je keert jezelf iedere maand €3.200 bruto uit. Nu heb je een kinderwens en wil je rond je zwangerschap een verlof nemen van 4 maanden. Normaal krijg je dan alleen een ZEZ uitkering van €1.200 bruto. Maar let op: er is een manier waarmee je in die 4 maanden grotendeels hetzelfde inkomen kan houden. Reken maar mee: 

Zwangerschap en ondernemen een rekenvoorbeeld

Je krijgt dus rond de bevalling 4 maanden €1.200 per maand vanuit de Zwanger en Zelfstandig (ZEZ) uitkering van het UWV. Wil je op niveau blijven moet je via een AOV een uitkering van €2.667 per maand verzekeren. Waarom niet €2.000? Je hebt nog een eigen risico van minimaal 1 maand. En die wil je ook compenseren.

Die €2.667 doe je maal 12 (12 maanden) en dat is ongeveer €32.000. Dat is dus het bedrag waarvoor je je gaat verzekeren: dit kan je invullen bij verzekerd bedrag. Nou wil je weten dat aan premie gaat kosten. Daarvoor kun je naar het online verzekeringsplatform voor ondernemers Yezzer gaan. Zij hebben namelijk de laagste afsluitkosten en ook nog eens de laagste premies van Nederland.

Uitgaven vs uitkering van de AOV

Als je bovenstaande specificaties in de AOV vergelijker van Yezzer zet, zie je dat je uitkomt op een bruto premie van ongeveer €70 per maand uit. Nou moet je een AOV minimaal 1 jaar voor de uitgerekende datum van je bevalling en minimaal 3 jaar hebben. Dat zou betekenen dat je minimaal €3.800 aan premie, inschrijfkosten en servicekosten kwijt bent . Daartegenover staat dan weer een uitkering van €8.000 rond je bevalling.

AOV: vangnet voor jou en je gezin

Een voordelige manier dus om ervoor te zorgen dat je een goed inkomen houdt rond je bevalling. Ook zorgt een AOV er meteen voor dat je (toekomstige) familie beschermt voor jouw arbeidsongeschiktheid. Stel namelijk dat je, onverhoopt natuurlijk, een keer een ongeluk krijgt of stress ervaart, wil je wel met een gerust hard gas terug kunnen nemen. Daarvoor is een AOV: het is jouw vangnet om gas terug te kunnen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.