Intens Ontspannen

intens ontspannen

Ken je dat gevoel dat je hoofd overloopt? Dat je dingen gaat vergeten? Niet meer hoort wat je kinderen of je partner tegen je zeggen? Gewoon omdat er teveel op je afkomt op een dag? En dat misschien wel dagen achter elkaar. Of zelfs weken. Dan is het tijd om even aan de rem te trekken. En nee, dat kost geen extra tijd. Het gaat je juist tijd opleveren. Want als je jezelf regelmatig toestaat om intens ontspannen achterover te leunen, dan vind je weer focus en nieuwe energie. Dan heb je weer het gevoel dat je jouw snelle leventje bij kunt houden. In plaats van als een zombie achter de feiten aan te hobbelen. Maar hoe doe je dat dan? Ik geef wat tips, die je hooguit een half uur per dag kosten. En die je een zee van ruimte en tijd zullen opleveren.

1. Maak een dagplanning voor intens ontspannen

Een goede dagplanning is echt een geweldige manier om minder stress te ervaren op een dag. Daarbij is het belangrijk dat je niet teveel plant op een dag. Het voordeel van plannen is, dat je ook voor de dag erna kunt plannen. Dus alles wat je vandaag niet doet, kan morgen op je planning staan. Als je een planning maakt, geef dan aan alle taken van je week een nummer. Nummer 1 is belangrijk op de korte termijn, nummer 2 is belangrijk op de langere termijn en nummer 3 is niet noodzakelijk, maar wel leuk. Maak aan het begin van de week jouw planning. Houd rekening met tijd voor je kinderen en je partner. En plan zoveel mogelijk taken van nummer 1 in. Voer deze belangrijkste taken het liefst in de ochtend uit. En plan je dagen niet te vol. Alleen al het overzicht dat je nu hebt geeft je veel rust. Bedenk je nieuwe dingen? Zet ze op de lijst van in te plannen taken en laat het vervolgens los.

De voordelen van een goede planning

Een goede planning heeft veel voordelen als het gaat om het vermijden van stress. Je kunt ontspannen en vol focus aan je dag beginnen. En als je taken gedaan zijn kun je rust nemen. Of onverdeelde aandacht aan je gezin geven. Breng je gezin ook op de hoogte van je planning. Dan kun je momenten van ongestoord werken afdwingen. Dit zijn de voordelen van een goede planning:

  • Je weet elke ochtend gelijk wat je moet doen
  • Met een to-do lijst kun je je hoofd leegmaken
  • Je krijgt een betere focus op de taak van het moment
  • Tijd vrij plannen voor je gezin wordt mogelijk
  • Je krijgt veel meer gedaan in minder tijd
  • Door goed te plannen kun je pro-actief werken in plaats van reactief
  • Je krijgt een beter gevoel over jezelf
  • Het kost je minder energie om dingen gedaan te krijgen
  • Je kunt tijd voor ontspanning inplannen voor jezelf

2. Maak een ochtendwandeling

Wandelen in de natuur
TIP: kijk tijdens je wandeling ook eens omhoog. De bomen en de lucht zijn vaak wonderschoon!

Het is heel eenvoudig. En je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel baat je kunt hebben bij een wandelingetje in de ochtend. Gelijk als je opstaat. Nog voor het ontbijt. Misschien zelfs voordat de rest van je gezin wakker wordt. Even lekker wandelen. Je hoeft niet hard te lopen. Dat raad ik zelfs al als je al erg vermoeid bent. Je moet je lichaam niet uitputten als je moe bent. Maar wandelen is voor je lichaam én je geest altijd goed. Misschien pieker je de eerste paar honderd meter nog over wat je allemaal moet doen. Maar dat loop je er makkelijk uit. Kijk om je heen. Hoor de vogels. En voel de aarde onder je voeten. Adem frisse lucht in en kom tot rust. Als je minimaal een half uur en misschien zelfs een uur loopt, kom je intens ontspannen weer thuis. Dan ga je over tot de orde van de dag. Je hebt een moment voor jezelf gehad en je bent goed geaard. Want wandelen geeft een aarding. Waarbij je aandacht vanuit je hoofd je lichaam in kan zakken. En dat kun je goed gebruiken als je drukke dagen hebt, waarin vooral je hoofd het druk heeft.

3. Bewuste buikademhaling

Ook je ademhaling heeft een belangrijke functie om jezelf meer rust te gunnen. Heb je er wel eens op gelet hoe je adem haalt als je aan het werk bent? Adem je snel en hoog? Of stokt je adem zelfs als je geconcentreerd aan het werk bent? Dat kost je heel veel energie. En je bouwt er spanning mee op in je lichaam. Probeer gedurende de dag je ademhaling telkens terug te brengen naar je buik. Let je eigenlijk nooit op je ademhaling? Ga er dan eens rustig voor zitten. Volg je adem en probeer vier seconden in te ademen en zes seconden uit. Voel je dat je rustiger wordt? Nu wil je tijdens je werk natuurlijk niet helemaal als een ontspannen yogi zitten ademen. Maar als je in elk geval bewust helemaal naar je buik ademt, breng je jezelf wel veel extra energie. Hoe ziet die buikademhaling eruit? Als je inademt bolt je buik op. Als je uitademt wordt je buik plat. Heel eenvoudig!

Natuurlijk is het geweldig als je ook nog een uurtje yoga of meditatie kunt doen op een dag. Maar dat uurtje is misschien weer moeilijker vrij te maken. Dit zijn de drie belangrijkste dingen die ik elke dag doe om de rust te bewaren. Hoe werkt dit voor jou? En wat doe jij om intens ontspannen de dag te kunnen beginnen of afsluiten? Laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.