Goed voorbereid vakantie vieren: het kan! 9 tips

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Heerlijk het is vakantietijd!

Of niet? Het kan ook een stressvolle periode zijn. Alles is anders, alles gaat anders, je bent uit je ritme, je maakt je zorgen over je werk of andere dingen die blijven liggen als je met vakantie bent, er kan van alles mis gaan in het buitenland, misschien is het daar wel niet zo leuk als op de foto in de folder, wat als je daar ziek wordt, of het alleen maar regent?

Of je nu ver weg gaat met vakantie, of in Nederland blijft, een goede voorbereiding is het halve werk en scheelt stress.

Voor al die mensen die met vakantie gaan én de mensen die thuis blijven, 9 tips om de vakantie goed door te komen.

Ik wens je een fijne en ontspannen vakantie toe!

Lorraine Simoons

  1. Van te voren: zorg dat je je werk hebt afgerond, je bij bent met de huishoudelijke klussen, zoals dat er geen volle wasmanden meer liggen. De tuin verzorgd is, er iemand is die je brievenbus leegt, de plantjes verzorgt en op je huis let. Zorg dat je administratie bij is en er geen onbetaalde rekeningen liggen. Koop nu vast de schoolspullen of andere benodigdheden die je direct na de vakantie nodig hebt. (zie ook verderop bij winkelen op je vakantieoord). Zo kom je straks weer fijn thuis. Geef aan de buren door dat je weg bent, hoe lang en waar jij en/of je huisoppas te bereiken zijn.
  2. Inpakken: maak een lijst per gezinslid wat mee moet en een lijst met algemene zaken als zonnebrandcrème en badlakens. Zoek alle spullen bij elkaar per persoon en leg dan de helft weer terug in de kast. Waarom? Je neemt namelijk altijd teveel mee. Zoek per gezinslid een bijpassende koffer of reistas en laat iedereen zijn eigen koffer inpakken. Zorg dat alles is ingepakt de avond voor je vertrekt, zodat er ‘s morgens minder stress is. Ga je vliegen? Neem zo weinig mogelijk handbagage mee en wees ruim op tijd op het vliegveld. Inchecken duurt altijd langer dan je denkt en bovendien begin je dan ontspannen aan je vliegreis.
  3. Belangrijke zaken: uiteraard is je vervoermiddel gecontroleerd, zijn de paspoorten nog geldig en heb je een reis- en ongevallenverzekering. Gebruik je medicijnen? Vraag je apotheek om een overzicht op papier. Mocht je medicijnen nodig hebben in het buitenland dan weet de arts daar precies waar het om gaat. Neem de verzekeringspolis mee en ga van te voren even bij een ANWB kantoor langs. Je vind er de laatste tips voor diverse autoroutes en routekaarten voor kinderen, zodat ze onderweg iets te doen hebben.
  4. Shoppen: kleding of andere zaken nodig? Ga winkelen in je vakantieoord. Het scheelt je thuis weer kostbare winkeltijd. En elders vind je net weer andere dingen, zodat je met iets aparts thuiskomt. Zorg dus dat je als je inpakt nog ruimte in je reistas hebt op de heenweg.
  5. Het gaat mis! Gaat er iets helemaal mis op je vakantielocatie? Om te beginnen: blijf kalm, als je je energie verspilt aan in paniek raken, boos worden of in de stress schieten, los je niets op. Focus op de oplossing, die is er altijd. Zoek hulp, verdeel de taken en analyseer later wat er mis ging en waarom. Zorg indien mogelijk vooraf voor een alternatief plan in geval van nood.
  6. Plannen: plan je vrije tijd, ook in je vakantie. Als je geen plannen maakt, is de vakantie om voor je het beseft en heb je niets gedaan. Als dat okee is met jou, prima, maar over het algemeen wil je een herinnering aan je vakantie en vinden kinderen het leuk om tussen het luieren en spelen op het strand iets te zien of te doen. Zoek van te voren uit wat er allemaal te doen is in de omgeving van je vakantie oord en bespreek dit. Laat ieder gezinslid iets kiezen wat hij/zij graag in de vakantie wil doen en plan dat in op bijvoorbeeld dag 3, 5 en 7. Zo heeft na afloop iedereen iets te vertellen en heb je samen een leuke tijd. Maak alternatieve plannen voor slecht weer of extreme weersomstandigheden.
  7. Souvenirs: ben je gek op souvenirs? Koop alleen die dingen die thuis echt nog leuk zijn. Die fles Ouzo smaakt op dat Griekse terrasje heerlijk, maar in Nederland in oktober echt niet. Let ook op met invoeren op Schiphol: je mag niet zomaar alles invoeren (denk aan koraal of schelpen).
  8. Thuisblijvers: blijf je thuis: pak je masterlijst er eens bij. Geen idee wat dat is? In het najaar geef ik  weer workshops over plannen, daar leer je de ins- en outs van het maken van de o-zo-belangrijke masterlijst. Kort gezegd de lijst waarop alles staat wat je ooit nog in en om je woning en/of je werkplek wilt (laten) doen. Dus niet de repeterende dingen zoals de weekvergadering, de was doen, naar je werk rijden, kinderen ophalen. Wel: huis schilderen, eindejaarsgesprekken, heg snoeien, archief opruimen. Kies minimaal één klus per vakantieweek en doe die klus! Helemaal. Laat iedereen die ook thuis blijft meehelpen. Slecht weer? Doe een binnenklus! Mooi weer? Doe een buitenklus zoals de schuur opruimen.
  9. Tijd genoeg? Gebruik je vrije tijd om die stapel “te lezen” eens weg te lezen. Nuttig en aangenaam.

Last but not least: geniet van de lange zomeravonden. Bedenk: als je leeft in het nu, dan lijkt de tijd langer te duren!

Tip van de maand: neem een paar dagen eerder vrij dan je vertrekdag. Aangetoond is dat mensen die zelden vrij nemen, bijna nooit ziek zijn en tot de dag voor de vakantie nog keihard aan het werk zijn, vaker last hebben van de vakantieziekte. Je hoofd werkt nog op volle snelheid, terwijl je niets meer hoeft te doen. Dit kan zich uiten in allerlei lichamelijke ongemakken. Ernstig is het niet, het kan wel de sfeer tijdens je vakantie verpesten omdat de rest van het gezin wel lekker ontspannen is en allerlei leuke dingen wil doen. Je kunt dit voorkomen door één of enkele dagen vrij te nemen voordat je daadwerkelijk met vakantie vertrekt. Je geeft jezelf de kans om tot rust te komen, kunt samen de voorbereidingen doen en zonder stress vertrekken. De investering van die paar dagen is een ontspannen sfeer meer dan waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.