Werkende moeders, dikke kinderen?

Werkende moeders, dikke kinderen?

woensdag 6 april 2011 | Kind & Puber Artikelen

 

De Telegraaf bericht op 4 februari jl. dat er in Amerika onderzoek is gedaan naar de relatie tussen het gewicht van kinderen en het feit of ze wel of geen werkende moeder hebben. Sleutelkinderen (kinderen die zelf het huis binnen gaan, waar ouders ze niet opwachten met een kopje thee) hebben meer kans op overgewicht. Omdat er geen controle is over dat wat ze eten. En omdat ouders zich er snel en gemakkelijk afmaken bij het boodschappen doen.

Ik weet niet of het gewicht van kinderen direct gerelateerd is aan het feit of de moeder wel of niet werkt. In bovenstaande geval misschien wel. Als jij als werkende moeder echter zorgt voor een gezond gevulde (koel)kast, is het probleem waarschijnlijk veel minder groot. Het eetpatroon van ouders van invloed is wel van invloed op het eetpatroon van kinderen en dus op hun gewicht. Dit is met alles in het leven zo, kinderen doen dat na wat ze zien, ze kopiëren alles.

Als ouder ben je verantwoordelijk voor wat en hoe je kind eet. Omdat een kind nog niet in staat is keuzes te maken over wat het wel of niet eet en omdat kinderen niet zelf boodschappen doen en zelf koken.

Natuurlijk is het gemakkelijk om je baby een potje te geven, terwijl jij het eten voor de rest van het gezin staat te maken. Maar weet jij wat er in zo’n potje zit? Babyvoeding in potjes wordt gemaakt om lang te bewaren, waardoor het allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen bevat om er lang ‘lekker’ uit te blijven zien. De inhoud van dit potje kun je zelf ook heel gemakkelijk maken Je hoeft maar een klein beetje van je eigen eten door de blender te halen (dan wel voor je de kruiden toevoegt) en je hebt dezelfde maaltijd als één uit een potje. Je kunt zelfs een keer per week een grote hoeveelheid maken en dit invriezen.

Mocht je meer inspiratie willen, je kunt sinds kort workshops babycooking volgen. En als je het gewoon niet te moeilijk wilt maken, zorg dat je zoveel mogelijk echt verse groente op het menu zet en zo weinig mogelijk voorverpakte ingrediënten. Een gezond lichaam begint bij de basis en die leg je in de kindertijd. Maak je kind gezond door het de juiste voeding te geven. Kinderen zullen dan later als ze groot zijn zelf ook gezond gaan eten. En als je eten leuk maakt voor kinderen, zullen ze op jonge leeftijd al geïnteresseerd raken in dat wat er op hun bord komt te liggen.

Op topfitkids.nl vind je leuke games voor kinderen, zo leren ze wat gezonde voeding is en waar eten van gemaakt wordt.

Op lekkerbelangrijk.nl vind je allerlei weetjes en tests over eten voor pubers.

En natuurlijk niet vergeten om kinderen bij het koken en boodschappen doen te betrekken. Leer ze hoe groenten eruit zien, maak samen gerechten klaar en probeer verschillende smaken uit. Dat geeft kinderen ook plezier in eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.