Een e sigaret, welke nadelen heeft die? 3 dingen die je moet weten!

een e sigaret welke nadelen

Je mag bijna nergens meer roken. Als je al niet gestopt was, dan is dat misschien een reden om te willen stoppen. Het roken van gewone sigaretten met tabak mag niet meer op het treinstation, op het vliegveld, op het werk, in de horeca en in andere openbare gebouwen. Zelfs niet in een speciaal daarvoor ingerichte rookruimte. Nieuwe regels leggen roken steeds verder aan banden om zo een rookvrije toekomst te creëren. Natuurlijk is roken heel ongezond, niet alleen voor de roker zelf maar ook voor omstanders die andermans rook binnenkrijgen. Tijd voor de e sigaret misschien? Maar ook daar gelden steeds strengere regels voor. Omdat ook een e sigaret schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Een e sigaret welke nadelen heeft die eigenlijk?

Een e sigaret welke nadelen? Bevat nog steeds schadelijke stoffen

Dat gewone sigaretten met tabak allerlei schadelijke stoffen bevatten die ongezond zijn hoeven we niet meer uit te leggen. Je hoeft er maar een pakje sigaretten bij te pakken en de meest nare afbeeldingen staan voorgoed in uw geheugen gegrift. Veel mensen denken dat e sigaretten veel beter zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel? Helaas bevat ook een e sigaret nog steeds schadelijke stoffen. Weliswaar is een lagere dosering, maar ze zitten er wel degelijk in. Denk bijvoorbeeld aan stoffen als propyleenglycol, glycerol en nicotine. Al zijn er ook nicotinevrije e liquids op de markt. Deze stoffen zijn nog steeds schadelijk voor de luchtwegen. Ze kunnen niet alleen leiden tot irritaties maar zelfs onomkeerbare beschadigingen. Ook hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker behoren tot de schadelijke effecten van e sigaretten.

Omstanders kunnen last hebben van de dampen die je uitademt

Ook omstanders kunnen last krijgen van de dampen die je uitademt met een e sigaret. Denk bijvoorbeeld aan een geïrriteerde keel of neus of geïrriteerde ogen. Bij het gebruik van een e sigaret inhaleer je de waterdamp die hierbij vrijkomt en komt er ook een deel van die waterdamp bij uitademing in de lucht terecht. Daar waar bij gewone sigaretten de rook een gevaar vormt voor de omgeving, vormt de uitgeademde waterdamp dat bij een e sigaret. Gebruik je een e sigaret in de buurt van anderen? Vraag dan altijd eerst even of zij daar problemen mee hebben of niet. Omdat ook omstanders last kunnen hebben van de waterdamp afkomstig van een e sigaret, is op 1 juli 2020 het rookverbod verder uitgebreid.

Een e sigaret is op lang niet alle openbare plekken meer toegestaan

Daar waar een e sigaret tot enkele jaren terug nog op veel openbare plekken was toegestaan, ziet de situatie er sinds 1 juli 2020 anders uit. Toen is het rookverbod namelijk uitgebreid met de e sigaret. Dit geldt voor varianten, zowel met als zonder nicotine. Daar waar een rookverbod geldt, geldt dit nu dus ook voor elektronische sigaretten. Denk bijvoorbeeld aan openbare gebouwen, zoals winkels en de bibliotheek, maar ook aan het openbaar vervoer, op Schiphol, in vliegtuigen, in ziekenhuizen en op de werkplek.

Nou ja, misschien dan toch maar helemaal stoppen? Ik ben benieuwd of ze hierna de alcohol in de ban gaan doen. En rood vlees. Omdat deze ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Foto credits: MART PRODUCTION via Pexels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.