Home / Gezond Eten / Gezond recept: Pompoensoufflé

Gezond recept: Pompoensoufflé

Vera van Randwwijck voedings adviesdoor: Vera van Randwijck, vanrandwijckvoedingsadvies.nl.
We hebben het zo vaak over superfoods. En dat de term echt commercieel is blijkt uit het feit dat de werkelijke superfoods voor onze neus in de winkels liggen en als je een beetje mazzel hebt in je tuin groeien.  Pompoen is een super-super food. Niet veel aan te verdienen door de industrie helaas, hij is al perfect zoals ‘ie is. Dus ook geen reclame voor de pompoen. Vandaar dus deze blog!  De pompoen is al eeuwen een heerlijk product van de Nederlands keuken. Hij zit vol nuttige stoffen voor ons om goed de winter door te komen.

Gezonde Pompoen

Pompoen is gezond. Het zit vol met vitamine B1, foliumzuur en vitamine C. Met weinig suikers. Met hoge waarden aan kalium, calcium, fosfor, en magnesium waarlijk een superfood te noemen. En dan hebben we ’t nog niet over de stoffen die erin zitten en die we niet in de voedingsmiddelentabel hebben opgenomen. Zoals antioxidanten en andere complexe stoffen. De pompoen groeit heel goed in het Nederlandse klimaat. Weet dus goed wat ‘ie moet doen met onze weersomstandigheden en heeft daar allemaal stofjes voor ontwikkeld. Die kunnen wij weer goed gebruiken. Eten dus die supervrucht!

Subtiele smaak

Nu is het zo dat ik ‘m zelf niet heel erg smaakvol vind. Hij heeft een wat zanderige structuur als hij zacht gekookt is en er zit niet heel veel smaak aan. Of onze smaak is verarmd door de schreeuwerige smaken waarmee we ons omringen. Dat kan ook natuurlijk. Te denken valt aan koffie, alcohol, zout, suiker, veel knoflook, scherpe pepers… als we ons daar veel aan wennen dan vallen andere smaken natuurlijk een beetje weg. Het goede nieuws is dat we onze subtielere smaken weer kunnen herwinnen door de schreeuwerige smaken terug te dringen. Minder zout, minder suiker, etc. Zelf maak ik de pompoen graag smaakvoller met kerrie en knoflook. Even aanbakken met een uitje, wat verse knoflook en een flinke lepel kerrie, klein beetje sambal erbij (toch wel lekker erbij) en de pompoensmaak komt helemaal tot leven. Het onderstaande recept heb ik zelf bedacht op de fiets en kan ik oprecht een succes noemen.

Recept & Eet smakelijk!

Ingrediënten:

1 kleine pompoen
1 el kerrie
1 grote ui
2 teentjes knoflook
ghee of kokosolie of olijfolie
zout
4 eieren
200 ml slagroom of soja-kookroom (zonder suiker) of kokosroom (zo zuiver mogelijk)
150 gram geraspte geiten- of schapen- of koeienkaas
50 gr pompoenpitten

Bereiding:
Oven aanzetten op 150° C.
Pompoen door midden snijden en de pitten eruit scheppen met een lepel. Schillen met een dunschiller. In stukjes snijden.
Koekenpan opzetten met ghee/kokosolie/olijfolie. Gesneden ui, 1 flinke teen gesneden knoflook en kerrie er in fruiten. Pompoen erbij doen. Zout er overheen doen. Zachtjes laten sudderen met een deksel erop.
In een aparte bak de eieren, room, zout, peper, eventueel nog wat kerrie, het andere teentje knoflook en 1/3 van de zachte pompoen erbij doen. Met een blender of staafmixer fijnmalen.
De zacht gebakken pompoen in een ovenschaal overbrengen. Eiermengsel eroverheen schenken. Geraspte kaas er overheen strooien en met pompoenpitten garneren.
20 minuten in een voorverwamde oven zetten.

Dit gerecht past in een koolhydraat-arm menu maar kan ook goed samengaan met gerst met munt, quinoa of rijst. Zie ook mijn website voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *