Gezond recept: Broccolitaart

broccoli taart kleindoor Vera van Randwijck, vanrandwijckvoedingsadvies.nl.
Broccoli. In de wereld van de wetenschap, waar ik zo nu en dan vertoef, worden veel voedingsmiddelen onderzocht. Melk is zo in het ene onderzoek goed en in het andere onderzoek helemaal niet. Op het moment dat je je hierin verdiept begrijp je meteen wat het probleem is met de wetenschap: ze houden geen rekening met de individuele verschillen tussen mensen. Dat is ook de beperking van wetenschappelijk onderzoek. De ene mens kan melk gewoon zonder problemen verteren en de andere mens niet. En dus heeft iedereen weer gelijk! Het bloedgroep-dieet, maar ook verdeling van mensen in de mensentypen van de Ayurveda zijn allebei pogingen om het verschil tussen mensen een beetje vorm te geven. In één ding zijn echter alle stromingen en onderzoekers het over eens: broccoli is goed! Broccoli is goed voor iedereen!

Dus, een heel goede basisgroente omdat hij ook makkelijk te telen is en vrijwel het hele jaar te verkrijgen is. Het volgende recept heb ik de afgelopen jaren vervolmaakt, vooral naar de smaak van de kinderen. Die willen geen liflafjes, kerri-smaakjes, geitenkaas of anderszins toevoegingen. Zo simpel mogelijk met zo eerlijk mogelijke ingredienten.

In mijn keuken vind tot nu toe echt iedereen dit lekker!

Ingrediënten:

broccoli- koken1 flinke stronk broccoli

pakje bladerdeeg uit de diepvries of mix voor (spelt)volkorenbrood

4 eieren

± 200 ml (soja)melk

2 teentjes knoflook

zout en peper

± 100 gr geraspte (geiten)kaas

eventueel gesneden olijven

eventueel pompoenpitten

Bereidingswijze:

broccoli-taart bekleden met broccoliOven voorverwarmen op 180°C bij ’n heteluchtoven. Pan met water (ongeveer 3 vingers hoog) opzetten.
Bladerdeeg uit het pakje halen en laten ontdooien op aanrecht. Of zelf (spelt)deeg maken met volkorenmeel (zie einde recept).
De broccoli in roosjes breken of snijden. De broccoli-stronk ontvellen en in stukken snijden (ook lekker om rauw te eten overigens).
De broccoli-stronken in het kokende water gooien. Na 1 minuut de broccoli-roosjes erbij doen. Het geheel nog 3 minuten in het water laten koken.
Een ovenschaal (of grote taart-vorm) invetten en bekleden met de plakjes bladerdeeg (de kant met bloem onder). Zorg dat alles goed aansluit, anders gaat het eiermengsel erlangs lopen.
De broccoli afgieten. De roosjes halveren en over de ovenschaal verdelen.
De eieren in een hoge kom breken, evenveel melk als eieren erbij doen. Knoflook, zout, peper en de stronken broccoli erbij. Je kunt hier nog een halve ui bij doen of wat prei.
Met de staafmixer fijnmalen.
Het mengsel over de broccoliroosjes gieten.
De gesneden olijven er overheen strooien.
Geraspte kaas gelijkmatig verdelen erover en dan 30 minuten in de oven.
De hartige taart is klaar als je met behulp van een vork in het midden kunt zien dat de taart gestold is.

Met speltdeeg

Van een pak speltbrooddeeg de helft gebruiken. Daar brooddeeg van maken en zo’n 40 min laten rijzen. Het deeg uitrollen en in de ovenschaal verdelen. Zo’n 20 min laten rijzen met een vochtige doek eroverheen. Gaatjes in prikken en 15 min in de voorverwarmde oven zetten. Als je deeg overhebt kun je daar een broodje van maken. Daarna de broccoli-roosjes eroverheen verdelen en de rest van het recept hierboven volgen.

Tip 1:

in plaats van olijven kunnen ook zonnebloempitten, pompoenpitten en/of pijnboompitten op de hartige taart gestrooid worden. Leuk voor de variatie.

Tip 2

: er kunnen ook roosjes bloemkool tussen liggen, bijvoorbeeld als je niet zoveel broccolie hebt maar wel nog wat bloemkool. Ook kun je er wat snijbonen doorheen doen.

Eet smakelijk! En ik hoor graag wat de ervaringen zijn!
Groetjes,
Vera

Een reactie

  1. Wat een lekker recept, dat ga ik morgen proberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.