Zeven gouden tips voor de avondspits met kinderen

Avondspits met kinderen. Hoe blijf je rustig?
Tips voor avondspits met kinderen. Bescherm jezelf tegen stress. En geniet van je gezin.

door: Annette van der Maarel.
De avondspits met kinderen is vaak stressvol. Stel je voor dat het heerlijk rustig is bij je thuis – zo tussen vijf en acht uur. Klassiek muziekje op de achtergrond. Babbelende kinderstemmetjes. Grote kinderen die vragen: ‘Mam, zal ik even de tafeldekken? Kan jij lekker de krant lezen.’ Geur van basilicum uit de keuken waar je partner staat te koken. Kinderen die zeggen: ‘Oh, eten we zelfgemaakte pesto? Heerlijk’.

Dat klopt vaak niet helemaal.

Avondspits met kinderen is vaak stressvol

Vaak levert de avondspits -vergelijkbaar met de ochtendspits trouwens- zoveel stress op dat je er helemaal van opbrandt. Dat als de kinderen er dan eindelijk in liggen, je zelf als een slappe asperge op de bank hangt.

Maar het kan echt anders! En ik doe het ook -steeds vaker- anders tegenwoordig. Want ik wil gewoon GENIETEN van mijn avond, mijn gezin en mijn leven. Dat kan jij ook als je deze tips volgt:

1. Jouw welzijn is de basis

Jouw welzijn is de basis. Denk aan jezelf, geef aan jezelf! Dan kun je ook weer “door-geven”… Dus verzin vast iets leuks voor jezelf, straks als ze allemaal weer op een oor liggen. Iets anders dan tv kijken of computeren. Iets waar je echt blij van wordt.

2. Neem 10 minuten voor jezelf

Stel dat je er even tien minuten tussen uit knijpt. Kinderen voor de tv. Ovenschotel gaart vanzelf wel.  Wat zou je jezelf gunnen? Even op je bed liggen, even de tuin in? Doe het gewoon, ze roepen heus wel als het niet gaat.

3. Sluit negatieve ruis buiten

Stel dat je tijdens het avondeten- al is het maar heel even- alle ruis buiten sluit. ‘Dat lust ik niet, oeps daar ging mijn glas om’ en meer. En dat je je eens volledig wijdt aan wat je eet en drinkt. Proef, ruik, kijk, voel en geniet van dit moment in het hier en nu. Alles wat negatief is, negeer je gewoon.

4. Adem door alle emoties heen

Je gedachten en gevoelens zijn als wolken aan de hemel, ook irritaties over dreinende, vermoeide kinderkopjes of kleverige handen aan je nieuwe broek. Al die emoties- trekken vanzelf weer voorbij. Ook zonder dat jij je er iets van aantrekt.

5. Geef positieve aandacht aan je kids

Kinderen voelen haarfijn aan of je er bent of niet. Of je echte aandacht geeft. Dat lukt niet als je je email checkt/sms’t/krant leest/ terwijl je tegelijkertijd luistert naar hun verhalen over school. Of vertelt hoe knap ze hun bord leegeten. Geef even echte aandacht aan je gezin. Daarna kunnen ze zelf weer door en kun jij alsnog heel even iets “nuttigs” doen.


LEES OOK: Positief opvoeden werkt echt!


6. Pick your battles! Zeker tijdens de avondspits met kinderen

Pick your battles! Laat je kinderen ook even met rust; als ze eerst hun vlees willen eten en daarna pas de groente – laat ze dan. Wat maakt het uit? Moeten ze hun bord leegeten? Waarom eigenlijk – als ze gezond, fit en energiek zijn- volgens mij kunnen kinderen hun eigen grenzen prima  aangeven.  Relax . Ze eten morgen wel weer beter. Pak niet alle gelegenheden aan om je kids te corrigeren. Laat af en toe wat ‘gaan’.

7. Wees lief en geduldig met jezelf

Misschien wel het allerbelangrijkste: Wees Lief voor jezelf, als de stress toch bezit van je neemt. Probeer je te focussen op je lijf, hoe voelt de spanning, waar zit-ie? Diep adem halen helpt. En dus vooral mild en vriendelijk zijn voor jezelf. Je hoeft niet perfect te zijn… je bent goed genoeg zoals je bent.

Dit bericht publiceerde ik eerder al eens in 2013. Nu iedereen thuis werkt en school volgt, is het urgenter dan ooit om de rust te bewaren in huis. Daarom stak ik de tips van Annette in een nieuw jasje met verse foto’s. (redactie: Vivienne)

Annette van der MaarelAnnette van der Maarel ondersteunt ouders om een relaxed en gelukkig gezinsleven te creëren. “Je hebt het in je om meer uit je leven te halen en er iets moois van te maken. Dat begint bij jou. Als jij lekker in je vel zit – kun je meer geven aan je partner, je kinderen of stiefkinderen. En als het thuis goed zit, heb je meteen een stevige basis voor een gelukkig leven ook buiten je gezin.’

 

 

2 reacties

  1. Pierre Herrera

    Druk in je lijf en hoofd? Tijd voor ontspanning! Samen met je kind. Zeg hardop en doe zelf ook mee: ga lekker zitten, maak je lichaam zacht. Rechte rug. Doe je ogen dicht. Voel je lichaam, het contact met de grond, de stoel, de leuning. Leg je hand op je buik. Zucht een keer. Richt je aandacht naar binnen en let op je adem. Je ademt in en weer uit. Doe dit een aantal keren en kom dan weer langzaam terug naar het hier en nu en doe je ogen weer open. Je voelt je weer fris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.