Yantoo kaartspel helpt jongeren praten over problemen

Indra (15) ontwikkelde het kaartspel Yantoo voor jongeren samen met Vertellis

Recent onderzoek laat zien dat de mentale gezondheid van tieners de afgelopen jaren achteruit is gegaan, en vooral bij meisjes. Indra Zomers (15 jaar) weet hier alles van. Na een pittig traject van professionele hulp en veel praten met familie en vrienden, is ze hersteld van haar eetstoornis en mentale worstelingen. Door deze ervaring is het nu haar missie om leeftijdgenoten te helpen. Zij ontwikkelde samen met Vertellis het Yantoo kaartspel.

Yantoo kaartspel helpt jongeren

Samen met Vertellis, ontwikkelde zij een tools om tieners dichter bij zichzelf en elkaar te brengen. Het is een kaartspel met persoonlijke vragen, speciaal voor jongeren: YANTOO (You Are Not The Only One). Het spel heeft 90 vragen in 3 verschillende rondes dat jongens en meisjes kan helpen. Door problemen bespreekbaar te maken ontwikkelen zij een gevoel van verbinding. En het besef dat ze niet alleen staan in hun zorgen en gevoelen.

De mentale gezondheid van jongeren  

Met de mentale gezondheid van jongeren gaat het steeds minder goed. Daarbij hebben vooral veel meisjes te kampen met psychische problemen en uitdagingen. Van de meisjes uit groep 8 heeft inmiddels 33 procent emotionele problemen en op middelbare scholen zelfs 43 procent. Dit blijkt uit recent onderzoek.* Andere studies tonen aan dat praten en het delen van angst, depressie kan verminderen. En ook het zelfvertrouwen kan vergroten bij mensen. Ook het gevoel van verbondenheid kan toenemen. Voor tieners is het vaak lastig om hulp te vragen. En praten over je gevoel is ook moeilijk. En dat weet Indra  (15 jaar), die door mentale struggles een eetstoornis ontwikkelde, maar al te goed.

Het verhaal van Indra

‘’Twee jaar geleden, tijdens de coronapandemie, ging het al vrij snel niet zo goed met me. Ik legde te veel focus op mijn lichaamsbeeld door alle perfecte plaatjes die ik zag op social media en ontwikkelde langzamerhand een eetstoornis.

Gelukkig vroeg ik op tijd om hulp en kreeg die hulp ook. Vooral praten heeft mij heel erg geholpen, met een psycholoog maar ook met familie en vrienden. Met vrienden over mijn struggles en gevoelens praten vond ik het moeilijkste, ik dacht dat ik de enige was die onzeker was en dealde met mentale problemen . Dat voelde heel erg alleen.

Toen ik mijn gevoel deelde kwam ik er al snel achter dat dat niet zo was. En dat praten en delen hielp mij enorm. Ik wil heel graag leeftijdsgenoten laten weten dat er hulpmiddelen zijn om over je gevoel en struggles te praten, zoals mijn eigen ontwikkelde kaartspel YANTOO – je bent namelijk niet alleen,’’

aldus Indra.

You Are Not The Only One – het spel Yantoo

Yantoo kaartspel voor jongeren
Yantoo kaartspel voor jongeren

Het kaarten dek bestaat uit 90 vragen, verdeeld over 3 verschillende rondes. Thema’s zoals vriendschappen, familie, wie je werkelijk bent, lichaamsbeeld, mentale gezondheid en relaties komen aan bod. Het klinkt spannend, maar als één het deelt, deelt de ander ook. Zo ervaarde Indra dat bij haar vrienden: ‘’Ik heb het met meerdere leeftijdsgenoten getest en zij vonden het via dit spel makkelijker om zich kwetsbaar op te stellen.’’

‘’Dit spel is super om meer en vaker te praten over onze problemen. Ik ga dit zeker spelen met wat vrienden.’’

Kaya (15)

YANTOO is hier te bestellen voor €23,-

Winactie op Mamashopt

Deze week loopt er een winactie op www.mamashopt.nl waarbij ik 3X het kaartspel Yantoo weg mag geven.

Doe mee en win Yantoo via de giveaway op Mamashopt!

‘’YANTOO heeft interessante thema’s en vragen, die ik samen met mijn vrienden wel durf te beantwoorden.”

Fede (15)

*Bron: onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van Nederlandse kinderen van 11 tot en met 16 jaar, van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau – september 2022.

3 reacties

  1. Wow wat een mooi idee voor een spel

  2. Mieke Beernaert

    Wat zou dit leuk zijn om in te zetten tijdens een tienerkamp dat ik organiseer!
    We duimen voor deze originele insteek in onze activiteiten!

  3. Dit zou een heel fijn spel zijn voor ons gezin met 2 pubers. Je krijgt ze nauwelijks van hun schermpjes een als ik iets vraag krijg ik vaak een zeer beknopt antwoord waar ik ook niet veel mee kan als ‘gewoon’ of ‘jaahaa’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.