Sinterklaas, hoe maak je er een feestje van?

door: Vivienne Westerhoud.
SinterklaasSinterklaas komt dit jaar op zaterdag 14 november in Nederland aan. De landelijke intocht is dan in Meppel. Het is nu pas oktober, maar in september kon je dit jaar al volop marsepein kopen. En suikergoed met pepernoten. Het lijkt wel alsof we het Sinterklaas feest steeds vroeger voorbereiden. Een goede voorbereiding kan ook helemaal geen kwaad. Het is met kleine kinderen toch al een roerige tijd, zodra de goedheiligman voet op Nederlandse bodem zet. Schoen zetten, extra activiteiten op school, onrustige nachten door getrappel op de daken. Het geeft veel rust als je de schoencadeautjes al in huis hebt voordat het zover is.

Sinterklaas en zwarte Piet of kleuren Piet?

De hele discussie over de kleur van de Pieten is er een van grote mensen. Laat Sinterklaas een feest van kinderen zijn. En als dat lukt, zal het niet uitmaken welke kleur de Pieten hebben. Discrimineren op kleur is namelijk aangeleerd. Als de Pieten maar leuk zijn en lenig en vrolijk met pepernoten strooien. Het zijn juist de Pieten waar kinderen dol op zijn, of ze nu blauw, groen, zwart of oranje zijn. Wees dus creatief, kleurrijk en verdraagzaam. Dat zijn kinderen van nature immers ook.

Wie zoet is krijgt lekkers

Sinterklaas is een feest van cadeautjes krijgen. Maar het is ook een tijd waarin we kinderen kunnen leren wat geven is. Geef Sinterklaas zelf eens een cadeau. Natuurlijk heeft de Sint alles al, maar hij en zijn Pieten worden heel blij van kinderen die iets goeds of liefs doen voor iemand anders. Help je broertje eens met opruimen. Help een oude buurvrouw met het vegen van de bladeren van de stoep. Breng iets lekkers naar een ziek klasgenootje. Of geef een Sinterklaas concert voor opa en oma. Of stimuleer in deze tijd bijvoorbeeld je kind om wat van het eigen speelgoed weg te geven. Je kunt het dan samen zogenaamd naar Sinterklaas opsturen, zodat hij niet alle cadeaus alleen hoeft te kopen. Geef dit speelgoed dan aan een gezin waarvan je weet dat ze het minder breed hebben. Of doneer zelf een deel van jouw budget aan de Stichting Sinterklaasbank.nl. Zo krijgt elk kind een cadeau van haar of zijn verlanglijstje op pakjesavond. Kies voor je eigen kindje ook zorgvuldig een sinterklaas cadeau uit. Dat is ook gemakkelijker als de drukte nog niet begonnen is. In de roes van de feestdagen weten kinderen vaak zelf niet meer wat ze nu echt willen. Dus neem daarvoor ruim de tijd. En geniet vooral ook van de gezelligheid en van elkaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.