Opvoeden vanuit het Hart

Opvoeden vanuit het hart

Steeds meer moeders vragen zich af wat ze nu echt willen in hun leven, welke richting ze wensen op te gaan en wat voor vrouw en moeder ze daadwerkelijk zijn. Eigenlijk willen we allemaal leven vanuit ons Hart, waardoor we (weer) worden wie we zijn, we de dingen doen die we echt belangrijk vinden en daarmee krijgen wat we willen. Opvoeden vanuit het hart lukt alleen als we ons eigen hart openen.

Hoe leer jij je kind leven vanuit het hart?

Maar hoe leer je nu als moeder je kind van jongs af aan te leven vanuit zijn Hart? Opvoeden vanuit het hart vraagt veel van jou als mens. Hoe geef je je kind zichzelf of laat je je kind vooral zichzelf blijven? Dat kan als je zelf met een zuiver Hart naar je kind kan kijken en luisteren. Want, om te weten wie je kind is, moet je het leren kennen, maar moet je ook weten wie jezelf bent.

Het mooiste dat je jouw kind kan geven: zichzelf

Het mooiste dat je jouw kind kunt geven is ZICHZELF. Moeilijk, lastig? Niet als je begint met je kind te waarderen en te respecteren zoals het is in alle opzichten; fysiek, mentaal en emotioneel. Opvoeden gaat over het kijken naar je kind als geheel. En elk kind is daarbij uniek. Dus wat voor het ene kind werkt, kan voor het andere kind volledig averechts werken.

Wat is van jou? En wat van je kind?

De dingen die op je pad komen in de opvoeding van je kind(eren) zeggen ook vaak iets over jezelf. En, om dat te zien moet je even stilstaan. Je bewust worden waarom je een bepaalde grens stelt, of waarom je iets wel of niet goed vindt. Voor wie je dat doet; voor jezelf of daadwerkelijk omdat je kind deze grens of regel nodig heeft.

Kinderen vragen duidelijkheid

Je kind vraagt door middel van zijn gedrag duidelijkheid over jouw regels en grenzen. En de echte antwoorden hierop vind je in je Hart. En als je dit doet zal het kind ook voelen dat het mag zijn wie het is. 

Kinderen met een negatief zelfbeeld

Helaas zijn er al veel kinderen die een negatief zelfbeeld hebben of vervallen in zelfkritiek. Het is van groot belang om kinderen te laten voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat het leven een ontdekkingsreis is waarop ze mogen leren.


LEES OOK: Met bezieling opvoeden: tips en boekentips


Positief denken en het goede voorbeeld zijn

Maar dat geldt ook voor jezelf. Kies er daarom voor om uitsluitend positieve gedachten te gaan denken in lijn met wat je wilt in je (gezins)leven. Spreek deze verlangens uit en leef er naar. Op die manier ben je het voorbeeld dat je wil zijn en ben je de moeder die je bent. En hoe helderder jij voor ogen hebt wie je bent en wat je wil, des te meer je zal gaan ervaren dat je in balans bent – thuis en op je werk of in welke andere rol dan ook.

Laat zien wie jij echt bent

En, wat is er dan nu mooier dan je Hart aan je kinderen te geven. Want, wat een kind echt nodig heeft is te zien wie jij echt bent en kunnen begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Dan krijg jij ook terug wat je wil. Want een mooiere spiegel in je leven is er eigenlijk niet. Wees dankbaar voor het leven en wat het je tot nu toe heeft geleerd en laten zien. En leef het ten volle uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.