Opvoeden vanuit het Hart

door: Margriet Schmitz-Darwinkel, www.happyfamilylife.com.

Steeds meer moeders vragen zich af wat ze nu echt willen in hun leven, welke richting ze wensen op te gaan en wat voor vrouw en moeder ze daadwerkelijk zijn. Eigenlijk willen ze leven vanuit hun Hart, waardoor ze (weer) worden wie ze zijn, ze de dingen doen die ze echt belangrijk vinden en daarmee krijgen wat ze willen. Maar hoe leer je nu als moeder je kind van jongs af aan te leven vanuit zijn Hart? Hoe geef je je kind zichzelf of laat je je kind vooral zichzelf blijven? Dat kan als je zelf met een zuiver Hart naar je kind kunt kijken en luisteren. Want, om te weten wie je kind is, moet je het leren kennen, maar moet je ook weten wie jezelf bent
Het mooiste dat je jouw kind kunt geven is ZICHZELF. Moeilijk, lastig? Niet als je begint met je kind te waarderen en te respecteren zoals het is in alle opzichten; fysiek, mentaal en emotioneel. Opvoeden gaat over het kijken naar je kind als geheel. En elk kind is daarbij uniek. Dus wat voor het ene kind werkt, kan voor het andere kind volledig averechts werken. En welke dingen op je pad komen in de opvoeding van je kind(eren) zeggen ook vaak iets over jezelf. En, om dat te zien moet je even stilstaan. Je bewust worden waarom je een bepaalde grens stelt, of waarom je iets wel of niet goed vindt. Voor wie je dat doet; voor jezelf of daadwerkelijk omdat je kind deze grens of regel nodig heeft. Je kind vraagt door middel van zijn gedrag hier duidelijkheid over. En de echte antwoorden hierop vind je in je Hart. En als je dit doet zal het kind ook voelen dat het mag zijn wie het is. Helaas zijn er al veel kinderen die een negatief zelfbeeld hebben of vervallen in zelfkritiek. Het is van groot belang om kinderen te laten voelen dat ze goed zijn zoals ze zijn en dat het leven een ontdekkingsreis is waarop ze mogen leren. Maar dat geldt ook voor jezelf. Kies er daarom voor om uitsluitend positieve gedachten te gaan denken in lijn met wat je wilt in je (gezins)leven. Spreek deze verlangens uit en leef er naar. Op die manier ben je het voorbeeld dat je wilt zijn en ben je de moeder die je bent. En hoe helderder jij voor ogen hebt wie je bent en wat je wilt, des te meer je zult gaan ervaren dat je in balans bent thuis en op je werk of in welke andere rol dan ook.

En, wat is er dan nu mooier dan om op moederdag je Hart aan je kinderen te geven. Want, wat een kind echt nodig heeft is te zien wie jij echt bent en kunnen begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Dan krijg jij ook terug wat je wilt. Want een mooiere spiegel in je leven is er eigenlijk niet. Wees dankbaar voor het leven en wat het je tot nu toe heeft geleerd en laten zien, en leef het ten volle uit! Laat je hierbij inspireren door de volledig vernieuwde nieuwe uitgave van het boek “Opvoeden vanuit het Hart”. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan het goede doel Cordaid Kinderstem, waar actrice Isa Hoes – die ook de CD bij het boek heeft ingesproken – ambassadeur van is.

Te bestellen via deze mamas.nl site of via de speciale site www.opvoedenvanuithethart.nl

Met deze maandelijkse column blijf ik je als mede-auteur uitnodigen – om de tijd te nemen je bewust te worden van hoe en waarom je op een bepaalde manier opvoedt. Want, hoe beter jij jezelf kent des te zuiverder je jouw kind kunt zien en ervaren (los van je eigen projectie), en je de opvoeding kunt geven die het nodig heeft.

Samen leren, samen groeien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.