Opvoeden: geef je kind zelfvertrouwen. Dat is een waardevolle levenshouding voor de rest van je leven. Met genoeg zelfvertrouwen kan je kind meer bereiken en goed contact maken met andere mensen. Een kind met zelfvertrouwen leert ook makkelijker zijn of haar eigen grenzen aangeven. Allemaal zo belangrijk! Maar hoe doe je dat? Hoe leer je jouw kind over zelfvertrouwen. En hoe kan een kind dat ook gaan voelen. Linda Ketting schreef er in 2012 al dit artikel over hier op mamas.nl. Hoe je door anderen te observeren mooie voorbeelden kan geven. En door je houding te veranderen je ook anders kan gaan voelen. En natuurlijk mag je zelf het goede voorbeeld geven!
Mensen kijken en de verschillen opmerken
Hoe je kind drie centimeter groeit in zijn lengte en zelfvertrouwen. Houd je er ook zo van om op een mooie dag op het terras te zitten en ‘mensen te kijken’? Terwijl je geniet van een bakje koffie of thee, kijk je naar hoe mensen eruit zien, hoe ze lopen en hoe ze bewegen. Soms is het zelfs bijzonder om te zien wat mensen allemaal bij zich hebben. Als je kijkt naar alle mensen zie je verschillen.
Sloffen en struikelen
Je ziet mensen die voorovergebogen lopen en een negatieve houding hebben. Deze mensen sloffen een beetje. Ze struikelen over hun eigen voeten in plaats van lekker door te lopen. Deze mensen vermijden oogcontact en stralen geen interesse uit. Ze hebben meestal weinig doelen of passie in hun leven.
Mensen met zelfvertrouwen
Het tegenovergestelde zijn de mensen met zeer veel zelfvertrouwen, die doorlopen en waarvan het lijkt alsof ze een doel in hun leven hebben. Ze stralen uit belangrijk te zijn. Deze mensen lopen rechtop, hebben geen hangende schouders, kijken recht voor zich uit, maken oogcontact en hebben een glimlach op hun gezicht.
De eerste indruk zegt al veel
Een extreem zelfverzekerd persoon heeft dus een andere uitstraling dan iemand die met afgezakte schouders loopt en richting de grond kijkt. Als je op het terras zit of als je elders mensen ziet lopen, zie je vaak in één oogopslag wie de zelfverzekerde zijn en wie niet. Of wie daar tussenin zitten.
Zelfvertrouwen en contact maken
Net als je bij andere mensen kunt zien hoe zelfverzekerd ze zijn, heeft de houding van je kind ook invloed op hoe anderen hem zien. Wanneer je kind onzeker is, zal hij dit uitstralen. Hierdoor wordt het voor andere kinderen vaak moeilijk om contact met je kind te maken. In de meeste gevallen zullen kinderen het niet eens proberen.
Word je bewust van je eigen houding
Bovendien heeft de manier waarop je kind tegenover een ander staat invloed op zijn eigen zelfvertrouwen. Wanneer jij een onzekere houding aanneemt, voelt je kind zich ook onzeker. Dit gebeurt allemaal zonder dat jij of je kind het doorheeft. Het gebeurt onbewust.
LEES OOK: Welke opvoeding past bij jou en je kind?
EN Met bezieling opvoeden: uitleg en boekentips
Help je kind met een betere houding
Door je kind te ondersteunen in het aanpassen van zijn houding en hem rechter op te laten lopen, groeit hij 3 centimeter en voelt hij zich vele malen zelfverzekerder. Je kind gaat positiever over zichzelf denken, straalt zelfvertrouwen uit, maakt oogcontact en staat met beide benen op de grond.
Kijk naar voorbeelden en praat er samen over
Ga eens met je kind op het terras zitten, kijk samen naar andere mensen, ga met elkaar raden hoe die mensen zich voelen, hoe je dat ziet en welke effect dat op zichzelf en andere mensen heeft. Op deze manier ziet je kind vele voorbeelden en kan hij hen als model zien voor zichzelf. Maak een gezellig gesprekje van.
Jonge kinderen en de emoties die zij begrijpen
Houdt er rekening mee dat kinderen van vier jaar nog niet alle emoties kennen en zich niet altijd kunnen inleven in een ander. Houdt het bij de emoties bang, blij, boos en verdrietig. Teken eventueel gezichtjes die deze vier emoties uitstralen. Laat je kind aanwijzen hoe hij denkt dat iemand zich voelt.
Van houding naar gevoel: conclusie
Kortom. Als je kind weinig zelfvertrouwen heeft, zal hij dit onbewust uitstralen. Hierdoor wordt het voor andere kinderen vaak moeilijk om contact met je kind te maken. In de meeste gevallen zullen kinderen het niet eens proberen. Door je kind te ondersteunen in het aanpassen van zijn houding, voelt je kind zich al vele malen zelfverzekerder en straalt hij dit uit.
Tekst door: Linda Ketting-Spek. Foto door Hamza Razuk via Pexels.com.