Is mijn kind verslaafd? Doe de test!

Is mijn kind verslaafd?

is mijn kind verslaafdVroeger was je als ouder vooral bezorgd of je kind niet te jong zou gaan drinken of in aanraking zou komen met drugs. Nu is ondanks strengere regels, zowel drugs als alcohol voor elk kind te koop. En niet alleen het gevaar van drank en drugs ligt op de loer voor je kind. Ook telefoon, social media en games vragen veel tijd en aandacht van jonge geesten. Misschien is dat nog wel gevaarlijker, omdat het zo onschuldig lijkt. Maar er zijn duizenden kinderen alleen al in Nederland die tekenen van een echte verslaving vertonen als het gaat om gamen en social media gebruik. Is mijn kind verslaafd aan gamen of aan zijn telefoon? Doe de test.

Ook eetverslavingen en zelfverminking komen meer voor dan vroeger. Kinderen zijn eerder volwassen en weten van de hoed en de rand. Daar hoeven wij als ouders weinig aan toe te voegen. Zij leren alles online. Goede dingen, maar ook schadelijke gewoonten pikken ze gemakkelijk op nu zij over zoveel informatie beschikken. Informatie waar een kinderbrein vaak nog niet klaar voor is. En omdat het zoveel verschilt van onze eigen jeugd, weten wij als ouders vaak niet goed wat de gevaren zijn en hoe we ermee om moeten gaan.

Drank en drugs

Natuurlijk drinkt niet elk kind al alcohol voordat het de wettelijk toegestane leeftijd van 18 jaar bereikt heeft. We kunnen als ouders echter niet achterover leunen. Ondanks de strengere regels voor de verkoop van alcohol, kunnen kinderen makkelijk aan alcohol of drugs komen. Ook als ze nog lang geen 18 jaar zijn. Dealers van alle soorten verboden middelen weten de weg naar schoolpleinen inmiddels wel te vinden. Het is dus nog steeds opletten geblazen voor ouders, zodra kinderen de middelbare school leeftijd bereiken. Verandert het gedrag? Is er ineens veel geheimzinnigheid? Ruikt de adem naar drank? Heb je twijfels of jouw kind verslaafd is aan alcohol? Laat je goed informeren.

Blijf in gesprek

Probeer zo goed mogelijk in gesprek te blijven met je kinderen. Misschien kun je het niet voorkomen dat ze drank en drugs proberen. Maar door goed in gesprek te blijven, kun je het wel in goede banen leiden. Daarbij is het ook belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven. Anders heb je geen poot om op te staan. Veel mensen denken dat het verstandig is hun kinderen thuis – in een veilige omgeving – te leren met alcohol om te gaan. Uit onderzoek blijkt echter juist dat dit eerder excessen in de hand werkt.

Alcohol is harddrugs

Alcohol staat bovenin de lijst van meest verslavende middelen. Het is een harddrugs. Een feit dat we massaal graag negeren. Gewoon omdat zoveel mensen in huiselijke kring dagelijks een glaasje drinken. En dat is juist het gevaar. Het is zo ‘gewoon’. Maar waar de een makkelijk van dat glaasje af kan blijven, raakt de ander ongemerkt verslaafd. Als je het gevoel hebt dat je kind verslaafd dreigt te raken, zoek dan op tijd hulp. Ga naar je huisarts of neem contact op met specialisten in verslavingszorg.

Beeldschermen weerstaan

Onze kinderen groeien op met beeldschermen. En ook dat kan zeer verslavend zijn. Wij mogen hen leren dat er grenzen zijn. En het is goed dat al jong aan te leren. Dat er een tijd is voor ‘verstrooiing’ waarin ruimte is voor Netflix, games en social media. En dat er een tijd is om met aandacht te werken en live contact met elkaar te onderhouden. Bij de meeste gezinnen gaan telefoons weg, zodra zij samen aan tafel gaan. Maar het is ook goed om jonge kinderen de telefoon in te laten leveren zodra het bedtijd is. Of liefst al een half uur daarvoor. Gameverslaving en internetverslaving zijn op dit moment de grootste verslavingen onder jongeren. Alle reden om als ouder hierop alert te blijven.

Begin niet te jong met internet

Toen mijn kinderen jonger waren kregen kinderen in de klas al mobiele telefoons. Ze waren 9 of 10 jaar. Die kinderen fietsten ook al alleen naar school. Hun ouders vonden het fijn dan toch contact te kunnen houden. Maar ik ken geen enkel kind dat zijn telefoon in de eerste plaats gebruikt om contact te houden met de ouders. Mijn kinderen vonden het niet leuk dat ik hen pas met 12 jaar een telefoon en een computer gaf. Maar mijn idee was, dat een al te jong kinderbrein nog niet opgewassen is tegen de verleidingen van constant bewegende beelden, berichten en digitale beloningen. Zij reden buiten op een skelter en klommen in bomen. Binnen was immers niet veel spannends te doen. Ik heb daar nooit spijt van gehad. Want achteraf hebben zij heerlijke herinneringen aan die tijd.

Durf impopulair te zijn

In mijn ervaring blijkt het ook op de middelbare school een constante strijd tegen die apparaten en de virtuele wereld waar kinderen graag induiken. Maar hoe impopulair ik mezelf er ook mee maakte, ik gaf nooit op. Dat is tegenwoordig ook nog wel een dingetje. We werken allemaal veel en zijn soms bang onze kinderen teveel te confronteren en corrigeren. En we willen ook niet op onze veel te strenge ouders lijken. Ik probeer mijn kinderen nog steeds zoveel mogelijk mee naar buiten te nemen. Een wandeling in het bos kan een puber helemaal resetten en weer dicht bij zichzelf brengen. Maar het is zeker niet altijd makkelijk. Het vergt tijd, aandacht en energie. En we zijn allemaal druk. En vaak moe. Perfect is natuurlijk niemand. En dat hoeft ook niet. Als je maar nooit opgeeft het contact te onderhouden met je kind. En je kind te helpen om vooral het contact met zichzelf voorop te zetten. Want alleen dat geeft een basis voor een gelukkig leven.

LEES OOK: Smartphone-voor-kinderen-op-welke-leeftijd?

Is mijn kind verslaafd?

Is mijn kind verslaafd? In de meeste gevallen zal dat wel meevallen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind verslaafd raakt? Sowieso helpt het om je kinderen het goede voorbeeld te geven. Ik zag laatst een jong kind tegen haar moeder praten, terwijl de moeder op haar telefoon keek. Het kind zuchtte diep en stopte midden in haar verhaal. Wees alert op je eigen gedrag. En leer je kinderen dat het soms goed is om even helemaal niets te doen. Lekker lummelen in pure verveling.

LEES OOK: Buiten-spelen-zo-leer-je-kinderen-hoe-leuk-dat-is

Moeilijke gevoelens verwerken

Praat samen over dingen die op school gebeuren en over de gevoelens van je kind. Bespreek het nieuws waarmee je kind geconfronteerd wordt, om het in perspectief te plaatsen. Dat kan angsten wegnemen. Stimuleer creativiteit en maak samen muziek. Speel spelletjes, aai dieren en maak lange wandelingen in de natuur. Behalve dat het goed is voor je kind, zul je er zelf ook van opknappen. Leer je kind dat het oké is om je soms niet fijn te voelen. En dat het helpt om erover te praten of te schrijven. Ze leren dan dat het veel beter werkt dan zichzelf af te leiden door telefoon, games of Netflix. Je geeft ze handvatten, waarmee ze de rest van hun leven het geluk zelf weer naar boven kunnen halen. En dat is goud waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.