Een goede zorgverzekering voor kinderen: 5 tips

Een goede zorgverzekering voor kinderenEr zijn maar weinig mensen die nadenken over een goede zorgverzekering voor hun kinderen. Dat komt doordat kinderen automatisch worden meeverzekerd met hun ouders. Ze vallen dus onder dezelfde polis en hebben dezelfde dekking. Dat lijkt allemaal wel prima, maar toch is het goed om hier eens over na te denken. Want een kind heeft nu eenmaal een andere dekking nodig dan een volwassene. Het is dus goed om je zorgpolis eens na te lopen. Welke zorgverzekering is het best voor jouw kind? Een goede zorgverzekering voor kinderen is geen overbodige luxe.

1. Andere leeftijd, andere risico’s

De dekking die je kiest heeft natuurlijk te maken met de leeftijd van je kind. Is jouw kindje nog een kleuter, dan heeft hij waarschijnlijk niet veel extra dekking nodig. Terwijl een tiener toch wel wat extra dekking kan gebruiken. De leeftijd van je kind speelt niet alleen een rol. Ook de leefstijl maakt verschil. Is jouw kind een echte rouwdouwer, dan wil je waarschijnlijk een uitgebreidere dekking dan wanneer je kind veel met de neus in de boeken zit. Een andere leeftijd en leefstijl brengt ook andere risico’s met zich mee. Kijk dus naar het gedrag van je kind om te bepalen welke dekking nodig is. Een goede zorgverzekering voor kinderen van elke leeftijd is dus handig.

2. Tanden verzekeren

Een gewone tandartsverzekering is voor kinderen meestal niet nodig. Tenzij ze echt een slecht gebit hebben natuurlijk. De zorgverzekering van FBTO heeft twee dekkingen die wel heel goed kunnen zijn voor kinderen. De eerste is de speciale dekking voor tand-ongevallen. Stel je voor dat je kind van zijn fiets valt en zijn voortanden breekt. Dat is al vervelend genoeg, maar het repareren van de tanden kan heel erg duur zijn. De extra dekking voor tand-ongevallen is juist voor wat grotere kinderen dus een verstandige keuze. De andere bijzondere dekking is voor orthodontie. Bijna de helft van alle pubers krijgt een beugel. Helaas voor de ouders is een beugel een behoorlijke kostenpost. Tenzij je natuurlijk de speciale dekking hebt, want dan is een beugel tenminste een betaalbare optie.

3. Gezinsplanning

Soms heb je het gevoel dat je nog maar net je baby hebt en dat je nu alweer moet nadenken over de volgende. Misschien wil je heel graag nog een kindje erbij. Of wil je juist liever geen kindjes meer omdat je gezin al compleet is. Welk van beide situaties ook van toepassing is: de module gezinsplanning is dan handig. In het ene geval worden kosten omtrent een nieuwe zwangerschap gedekt, in het andere geval de kosten voor de anticonceptie waar je voor kiest. Heel handig als je nog een kindje wilt of juist niet meer.

4. Ongevallen

Natuurlijk geloof jij dat het jou niet overkomt. Dat jij of je kind geen ongeluk zal krijgen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je kind niet goed oplet in het verkeer of als jij een verkeerde inschatting maakt. Of gewoon, omdat je enorm veel pech hebt of op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bent. Een ongeval is natuurlijk nooit fijn. Maar het is nog veel erger als er blijvende schade is. Invaliditeit kan zorgen voor hele hoge kosten, die meestal niet volledig worden gedekt door de zorgverzekering. Een aanvullende ongevallen-module kan je die dekking wel geven. Het is een goedkope manier om hoge kosten te besparen als er zoiets gebeurt. Overigens is het volgen van een EHBO cursus ook mét een goede verzekering een verstandige keus.

5. Vrije zorgkeuze

De meeste ziekenhuizen en dokters werken samen met de grote verzekeraars. Daardoor krijg je over het algemeen een vrij goede dekking. Je hebt ook recht op een second opinion als je niet tevreden bent over het antwoord van een arts. Maar bepaalde ziekenhuizen, met name privéklinieken en gespecialiseerde klinieken, zijn sinds kort van algemene zorgverzekeringen uitgesloten. Je hebt dan vrije zorgkeuze nodig. Dat kan heel fijn zijn, bijvoorbeeld als jouw kind een zeldzame ziekte krijgt. Het is dus best belangrijk dat je vrije zorgkeuze hebt, zodat je kind altijd bij een specialist terechtkan als dat nodig is.

Een zorgverzekering kiezen kost meestal best even wat tijd. Je wilt ze natuurlijk goed vergelijken. Maar veel mensen kijken eigenlijk alleen naar de kosten. Toch is dat eigenlijk niet zo verstandig. Want de goedkoopste verzekering is ook de verzekering met de minste dekking. Maar alleen een basisverzekering is meestal niet voldoende als je kinderen hebt. Je hebt dan bepaalde risico’s en kostenposten die je extra wilt afdekken. Het is dus verstandig om altijd goed uit te zoeken welke verzekering het beste bij jouw gezinssituatie past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.