Deugden als leidraad bij de opvoeding

door: Vivienne Westerhoud, www.mamas.nl
Het boek ‘Haal het beste uit je kind en jezelf; opvoeden met deugden’ van Annelies Wiersma, heb ik al diverse weken in huis. Ik kom er maar niet aan toe het uitgebreid te lezen; mijn agenda staat zoals gewoonlijk boordevol gepland. Hoe overkomt me dat toch steeds weer? Ik hoor het van meer ouders om me heen, dat ze graag meer aandacht aan bewust opvoeden willen besteden. We hechten veel waarde aan eigenschappen zoals respect, goede manieren en eerlijkheid, maar hoe maak je hier in je drukke gezin tijd voor vrij?

Opvoeden met deugden

Opvoeden is iets wat we er veelal ‘bij doen’, tussen de bedrijven door. Annelies Wiersma ontdekte de opvoedmethode van het Internationale Deugdenproject. Dit concept legt uit hoe je in je gezin – of op school – iedere week een deugd centraal kunt zetten. Wiersma – communicatietrainer en moeder van Daan – begon in haar gezin met GEDULD. Het bleek een deugd die ze goed konden gebruiken en oefenen.

Humor en contact met je kind

In dit vlotte en op humoristische wijze geschreven boek, kun je lezen hoe ouder en kind gaande weg alle deugden ontdekken. Met hulp van reflectiekaarten, waarop de betekenissen van de deugden beschreven worden, krijgen ouder en kind meer grip op deugden zoals VASTBERADENHEID, FLEXIBILITEIT, VERANTWOORDELIJKHEID en MOED. Achterin het boek staan oefeningen en bijvoorbeeld voorleestips.

Positief opvoeden

Deugden blijken een positieve leidraad om kinderen te begeleiden bij alles wat we als ouders en kinderen tegenkomen, bij alles wat we leren. Je leert ook om grenzen positief te formuleren. ‘We gaan RESPECTVOL met elkaar en onze spullen om ‘is een positievere regel dan ‘niet slaan, niet kapotmaken’. Met nog een aantal van dit soort weloverwogen grenzen ontstaat rust in je manier van opvoeden Voor je kinderen creeer je een open en veilige sfeer om in op te groeien. samen ontdek je een positieve levenshouding.

Praktisch boek over opvoeden

Een praktisch boek met veel concrete voorbeelden waar ik enthousiast van wordt om ze zelf uit te proberen. Misschien kan de deugd DOELGERICHTHEID mij helpen om in mijn werk wat meer MATIGHEID te brengen? Ik moet nog wel wat wennen aan de zgn. deugdentaal, maar ik zie hier wel wat in. Als ik mezelf de tijd zou gunnen.

De opvoedmethode van het Deugdenproject wordt wereldwijd toegepast, ook op scholen en in organisaties. Kijk voor meer informatie op www.actonvirtues.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.