De eerste telefoon voor je kind, wanneer en welke kies je?

De eerste telefoon voor je kind

Vaste telefonie maakte de laatste jaren steeds meer plaats voor mobiel bellen. Het lijkt een grote kostenpost, maar ik herinner me de tijd nog dat ik meer dan honderd euro kwijt was voor mijn vaste telefoon. In de tijd dat onbeperkt bellen nog niet bestond. Zelf heb je waarschijnlijk al lang een mobiele telefoon. Een smartphone is voor zoveel mensen al heel gewoon. Maar dan wordt het tijd voor de eerste telefoon voor je kind. Wanneer is het daar precies tijd voor? En welke kies je dan?

De eerste telefoon voor je kind, wanneer doe je dat?

De leeftijd waarop kinderen in Nederland een eigen mobiele telefoon krijgen, varieert tussen de 8 en de 12 jaar. Veel ouders vinden het moment dat hun kind naar de middelbare school gaan het beste moment. Omdat ze vanaf dat moment vaak langere tijd zonder hun ouders op pad zijn. Als je voor die tijd al begint met de eerste telefoon voor je kind, heeft dat ook voordelen. Je kind kan er alvast aan wennen en op jongere leeftijd staan kinderen er vaak nog voor open dat je hun toegangscode kent en meekijkt.

Welke telefoon kies je voor je kind?

Je hebt besloten dat je kind toe is aan zijn of haar eerste mobiele telefoon. In principe kan je met elke smartphone bellen en WhatsAppen, dus waar let je op? Vraag jezelf het volgende af: Heeft het toestel een handzaam formaat? Hoeveel wil je aan de smartphone uitgeven? Kan de telefoon tegen een stootje?

Het formaat van de smartphone

Een kinderhand is kleiner dan een dat van een volwassene. Ook al groeien ze vanaf 12 al behoorlijk snel. Een grote telefoon is echter lastig te bedienen door een kind van acht jaar. Let daarom goed op het formaat bij het uitkiezen van de smartphone. Denk bij jonge kinderen aan een schermdiagonaal tot 6,2 inch. Dat is groot genoeg om spelletjes te spelen of een filmpje te bekijken. Maar is nog steeds makkelijk te bedienen door een kinderhand.

De prijs voor een smartphone voor je kind

De eerste smartphone voor je kind hoeft niet gelijk de duurste te zijn. Zij kunnen bellen, sms’en, internetten en whatsappen op elke smartphone. Ook kunnen ze foto’s maken met bijna elke telefoon. Kijk eens bij Tele2 voor een Samsung abonnement. Samsung staat erom bekend dat het voordelige toestellen maakt, van relatief zeer hoge kwaliteit. Je kunt het toestel ook los kopen en kiezen voor een Sim only abonnement. Het is dan makkelijker om de kosten in de hand te houden. Tenzij je kiest voor een onbeperkt abonnement. Dan weet je ook van tevoren hoeveel kosten je gaat maken. Dat kan al vanaf rond de 30 euro per maand.


LEES OOK: Is mijn kind verslaafd? Doe de test!

EN Kinderen en internet: hoe maak je goede afspraken?


Bescherming van de telefoon

Je kent het wel. Kinderen laten vaker iets vallen. Of gooien per ongeluk dingen in het rond. Zeker in de (pre) puberteit gaat gewoon alles sneller kapot. Daarom is het handig om de eerste telefoon voor je kind te beschermen met een stevig hoesje. Ook een screenprotector kan ervoor zorgen dat het scherm niet binnen een maand kapot is. Kies dan ook voor bescherming van de telefoon van goede kwaliteit. Mijn persoonlijke ervaring is dat je een smartphone echt van de trap kunt laten stuiteren met hoesjes van het merk Tech21.

Goed voor milieu en portemonnee: tweedehands en refurbished

Heb je wel eens gedacht aan een tweedehands toestel voor je kind? Zelf gaf ik jarenlang telkens na twee jaar mijn gebruikte telefoon aan één van mijn dochters. Zo kochten we lange tijd geen nieuwe toestellen. Heel voordelig! Maar er is ook nog zoiets als refurbished smartphones. Dat zijn gebruikte toestellen, die volledig zijn nagekeken en gerepareerd met 100% originele onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan Apple iPhone 8. Die is qua maat ook zeer geschikt voor een kinderhand. En de prijs ligt voordelig in vergelijking met nieuwe apparaten. Het is duurzaam, want je doet het milieu er een groot plezier mee!

Foto bovenaan dit artikel door Andrea Piacquadio via pexels.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.