Lenteschoonmaak zonder krassen 3 tips

Lenteschoonmaak

Ben jij al begonnen aan de grote lenteschoonmaak? Of heb jij die neiging niet zo? En lukt het je om zonder krassen schoon te maken? We zijn vaak geneigd flink te boenen om iets schoon te maken. Dit kan helpen, maar het kan helaas ook voor krassen zorgen. Om dit te voorkomen geven we je een aantal schoonmaaktips om het object brandschoon te krijgen zónder krassen te maken!

1. Kranen en douchekop ontkalken tijdens de lenteschoonmaak

Waar water is, daar is helaas vaak ook kalkaanslag. Vooral op kranen en douchekoppen, om nog maar te zwijgen over de matzwarte exemplaren! Onze tip: ga vooral niet te werk met een schuursponsje of hardnekkige schoonmaakmiddelen. Wil je je douchekop ontkalken, dan kun je daar het beste speciale kalkweg (schuim)spray voor gebruiken. Heb je dit niet in huis, dan kun je het ook met schoonmaakazijn aanpakken. Dit werkt als volgt:

  • Stap 1: maak de douchekop los van de slang.
  • Stap 2: laat een emmer of de wasbak vollopen met water en voeg 100 ml schoonmaakazijn toe.
  • Stap 3: leg de douchekop onder water en laat dit 24 uur lang weken.
  • Stap 4: spoel de douchekop af met water uit de kraan en droog ‘m voordat je ‘m terug hangt. Voilà! Hij zal weer glimmen alsof ‘ie nieuw is!

Tip: heb je een regendouche of is de douchekop niet los te halen? Vul dan een stevig zakje met water en schoonmaakazijn en knoop dit stevig om de douchekop, zodat deze alsnog een etmaal kan weken!

2. Auto wassen zonder krassen

Hoewel het verleidelijk is om even snel langs de wasstraat te rijden, of om gewoon even snel je auto te boenen door er simpelweg een spons met wat sop over te halen is dit sterk af te raden. Dit kan namelijk voor krassen in de lak zorgen. Je auto wassen kun je daarom het beste zo doen.

Stap 1: auto afspoelen

Ten eerste spoel je de auto af met een tuinslang, of anders met een paar emmers water. Op de manier spoelt het loszittend vuil en zand van je auto af. Werk hierbij altijd van boven naar beneden én vergeet vooral de velgen niet.

Stap 2: auto insoppen

Vul vervolgens één emmer met autoshampoo (géén allesreiniger of afwasmiddel!) en lauw water en één emmer met alleen lauw water. De eerste emmer is bedoeld om mee te wassen en de tweede emmer is bedoeld om je vieze spons tussendoor in uit te spoelen, om te voorkomen dat het vuil weer in het schone water terecht komt. Let evengoed op dat het sop schoon blijft, en ververs het eventueel tussendoor. Spoel je auto vervolgens weer af met een tuinslang.

Tip: was je auto altijd in de lengte en nooit met cirkelende beweging, omdat dat voor cirkelvormige krassen kan zorgen die in het daglicht goed zichtbaar zijn.

Stap 3: velgen schoonmaken

Om de velgen schoon te maken kun je eventueel speciale velgenreiniger gebruiken. Laat dit 1 minuut inwerken en boen vervolgens het vuil los met een schoonmaakborstel. Spoel de velgen vervolgens af.

Stap 4: ruiten schoonmaken

Maak vervolgens een nieuw sopje van schoonmaakazijn en water en maak hiermee de ruiten schoon.

Stap 5: zemen

Tot slot zeem je de auto om ‘m droog te maken en te voorkomen dat de druppels opdrogen en vlekken achterlaten.

3. Kaarsvet verwijderen

In de winter branden we vaker kaarsen. De lenteschoonmaak is het perfecte moment om deze op te ruimen. Kaarsvet verwijderen op de tafel in huis, kan soms uitlopen op krassen. Veel mensen gebruiken er immers een mes, spatel of schuurspons voor. Zit er kaarsvet op glas of een ander glad oppervlak, dan kun je dit het best verwijderen door er een spons of doekje met warm water op te leggen. Daarna zal het kaarsvet vanzelf los komen te zitten waar je het voorzichtig weg kunt krabben met je vinger of een stomp voorwerp.  

Welke klusjes pak jij nog meer op in de grote lenteschoonmaak? Alle spinnenwebben verwijderen met een ragebol? Verwarmingen soppen en eventueel een nieuwe lik verf geven? Zo heerlijk om de zomer fris en schoon tegemoet te gaan!

Foto door Anna Shvets via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.